Ο Iwata απαντά στους μετόχους της Nintendo. Ερώτηση Δεύτερη

16 Μαΐ

Μέτοχος: Εξηγήσατε ότι ο στόχος της Nintendo είναι να διασκεδάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανά τον κόσμο πάνω στις έξυπνες συσκευές και θα γίνει ένας ακόμα πυλώνας στο εισόδημα της εταιρίας. Μπορείτε σας παρακαλώ να εξηγήσετε με λεπτομέρεια το οικονομικό μοντέλο και αυτό θα αποφέρει κέρδη; Έχετε εσείς ως πρόεδρος σχέδιο ή πρόθεση να χρησιμοποιήσετε μεθόδους όπως ανάλυση πάνω στις νόρμες των ψηφιακών δεδομένων που θα κατεβάζουν οι χρήστες, μηνιαία χρήση από τους χρήστες και πόσα χρήματα παράγει ο τίτλος ανά χρήστη και μηνιαίες πωλήσεις ανά τίτλο; Τι μέθοδο εκμετάλλευσης έχει σκοπό να ακολουθήσει η Nintendo; Επίσης θα ήθελα να μας ενημερώσετε αν ακόμα δουλεύετε την εφαρμογή που χρησιμοποιείται του χαρακτήρες Mii στις έξυπνες συσκευές όπως είχατε πει στο παρελθόν. 

Iwata: Αναγνωρίζουμε τι σημαίνει αριθμός κατεβάσματος, χρηματικό πόσο ανά χρήστη και πως αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται τυπικά στις οικονομικές ενημερώσεις των έξυπνων συσκευών. Ακόμα πως αυτά τα στοιχεία τα χρησιμοποιούν ως ένδειξη, άμα όμως εμμένουμε στα παραπάνω στοιχεία σαν την βάση σχεδιασμού τι θα είναι πιο αποτελεσματικό θα σήμαινε πως αναλύουμε τα συγκεκριμένα παιχνίδια ώστε να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο σε δομή, δηλαδή θα έχουμε ως αποτέλεσμα να αντιγράφουμε ακριβώς γίνεται στην βιομηχανία και αγορά των έξυπνων συσκευών. Νομίζω ότι πολλοί από σας καταλαβαίνεται πως ήταν εύκολο στην αρχή να βγαίνει κέρδος από την δημιουργία μιας απλή εφαρμογής στις έξυπνες συσκευές, η κατάσταση όμως έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει ραγδαία και ο ισχυρός ανταγωνισμός δεν επιτρέπει πλέον την ίδια ευκολία παραγωγής κέρδους. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει επιτυχία αν απλά αντιγράψουμε την επιτυχία μιας παλιάς φόρμουλας στην αγορά.

Σχετικά με το πως θα χρεώνουμε τους πελάτες μας, καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν μέθοδοι και στοιχεία που μαθαίνουμε και θα χρησιμοποιήσουμε διότι λειτουργούν στο περιβάλλον των έξυπνων συσκευών αλλά πιστευτούμε πως δεν θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αν απλά ενώσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά με IP από την Nintendo, ακόμα και αν βγάλουμε κάποιο κέρδος από αυτό. Από την άποψη της αγοράς ανά περιοχή, μπορεί να λειτουργήσει άψογα στην Ιαπωνία, δεν θα λειτουργήσει όμως στις άλλες αγορές ακόμα και αγορές που είναι υπό ανάπτυξη. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο από μια πολύ πετυχημένη εταιρία παραγωγής παιχνιδιών σε έξυπνες συσκευές που δεν εδρεύει στην Ιαπωνία να εξηγεί πως η Ιαπωνική αγορά είναι πολύ διαφορετική σε δομή από ότι οι άλλες αγορές στο εξωτερικό. Εμείς σαν Nintendo μας ενδιαφέρει το ευρύ φάσμα των αγορών όλου του κόσμου και όχι να αναλύσουμε πετυχημένα μοντέλα εταιριών έξυπνων συσκευών της Ιαπωνίας. Η δική μου άποψη πάνω στην στρατηγική του Ιαπωνικού οικονομικού μοντέλου εκμετάλλευσης και επιτυχίας σε αυτή την αγορά είναι να βρεις μερικούς γενναιόδωρους πελάτες που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα και με την σειράς μας να αναλύσουμε τι είναι αυτό που τους κάνει να ξοδέψουν. Όμως αυτή η στρατηγική δεν νομίζω πως θα λειτουργήσει όπως θέλουμε εμείς, δηλαδή να διασκεδάζουμε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο ή να έχουμε μακροπρόθεσμη διάρκεια σαν εταιρία.

Ο όρος κλειδί είναι “ευρέως και λίγο” πάρα “ελαχίστως και πολύ”. Η βάση της στρατηγικής μας πως θα μπορούμε να συλλέγουμε λίγα λεφτά από μια τεράστια βάση χρηστών. Όπως είναι γνωστό γενικά αναγνωρίζεται πως η μέθοδος “ελαχίστως και πολύ” έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα άλλα πρότυπα, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και αυτά που τα προκαλούν ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είχαμε πολλές συζητήσεις εσωτερικά, έχω προκαλέσει πολλούς δημιουργούς με αυτό το θέμα και είχαμε πολλές ανταλλαγές απόψεων. Έχουμε ήδη κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και θα τις ανακοινώσουμε στην πορεία. Πάνω από όλα η Nintendo αναγνωρίζεται σαν μια οικογενειακή μάρκα ώστε οι γονείς και κηδεμόνες να δίνουν τα προϊόντα Nintendo με την προϋπόθεση να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Με αυτή την έννοια προσέχουμε πάρα πολύ με πιο τρόπο θα δεχόμαστε χρήματα σε μια τέτοια υπηρεσία.

Όσο για την δεύτερη ερώτηση όσο αφορά για το παιχνίδι με τους χαρακτήρες Mii στις έξυπνες συσκευές, δουλεύουμε ήδη πάνω σε αυτό. Θα το δείξουμε και πως λειτουργεί όποτε είναι έτοιμο. Παρακαλώ θέλω να δείξετε κατανόηση ότι το παιχνίδι με τους χαρακτήρες Mii είναι ένα από τα πολλά παιχνίδια που έχουμε σε παραγωγή που δουλεύουμε ταυτόχρονα, οπότε χρειάζεται παραπάνω χρόνο.

Ερώτηση Πρώτη Ερώτηση Τρίτη

Πηγή

Ο Iwata απαντά στους μετόχους της Nintendo. Ερώτηση Δεύτερη

| Νέα, Οικονομικά | 2.015 Σχόλια
About The Author
- Άγγελος Ζωχιός a.k.a AkiraGr Ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης του Nintendo Next. Με σιδηρά πυγμή παλεύει μαζί με το ηρωικό party του για την σωστή σας ενημέρωση. Δημιουργός του ελληνικού τμήματος των Nintendo eSport στην χώρας μας. Ακολουθείστε με στο twitter, facebook, google+

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων