Μια θετική άποψη για τα προβλήματα που προέκυψαν στο Splatoon Global Testfire

24 Μαΐ
Μια θετική άποψη για τα προβλήματα που προέκυψαν στο Splatoon Global Testfire

Όταν η Nintendo ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο του Splatoon Global test fire μέσω του πρόσφατου Nintendo Direct ήταν σίγουρα μια έξυπνη ιδέα που κέρδισε πολλαπλούς στόχους.  Δημιούργησε την απαιτούμενη ανυπομονησία να το δοκιμάσουν οι χρήστες του Wii U που ήθελαν να δουν από πρώτο χέρι πώς παίζεται το παιχνίδι, αύξησε το ενδιαφέρον των χρηστών και μη, μέσω internet σε όλο τον κόσμο και επέτρεψε στη Nintendo να δοκιμάσει τα όρια των αντοχών που έχουν οι server της απέναντι σε έναν ικανό αριθμό πρόθυμων gamer να παίξουν χρωματοπόλεμο.

Έπειτα, η Nintendo ανακοίνωσε και τον «τελικό» γύρο και πάνω κάτω περιμέναμε τα ίδια καλά αποτελέσματα με τον πρώτο γύρο αλλά στην πραγματικότητα υπήρξαν πολλά από τα προβλήματα που συνήθως χαρακτηρίζουν τα online games – σοβαρά προβλήματα συνδεσιμότητας.  Μέσα σε δέκα λεπτά οι servers τα έπαιξαν και η μία διαθέσιμη ώρα για να δοκιμάσεις το demo χάθηκε γρήγορα με τους παίχτες ή να μην μπορούν να συνδεθούν καθόλου ή να έχουν κολλήσει στην αρχική οθόνη χωρίς να μπορούν να μεταβούν στο κυρίως παιχνίδι.  Πολλοί μάλιστα από τους παίχτες μεταπήδησαν στα social media όπως το Twitter για να συζητήσουν το πρόβλημα που προέκυψε.

Η αλήθεια είναι ότι στον κόσμο που ζούμε όταν όλα πηγαίνουν καλά η επιβράβευση δύσκολα αποδίδεται αλλά όταν όλα πάνε κατά διαόλου τότε πέφτουν όλοι να «θάψουν». Με το που έπεσαν οι servers το θέμα #SplattonGlobalTestfire ήταν το πιο δημοφιλές στο Twitter σε όλη την υδρόγειο.  Για να είμαστε και δίκαιοι, εκτός από θάψιμο υπήρχε και αρκετό χιούμορ στις αντιδράσεις, κάποιοι ανέλυαν ορθά τους λόγους των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν και κάποιοι διασκέδαζαν με όλον αυτό τον ξαφνικό παγκόσμιο ξεσηκωμό.  Απ’την άλλη υπήρξαν και αυτοί που δήλωσαν ότι έχασαν την πίστη τους προς τη Nintendo ότι θα μπορέσει να προσφέρει ομαλό online play.

Για αρχή, θα προτείναμε σε όλους όσους έχουν προπαραγγείλει το παιχνίδι ή σχεδιάζουν να το αγοράσουν να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να μετρήσουν μέχρι το δέκα και να ηρεμήσουν λίγο.  Εάν ο κόσμος του Splatoon με τους πολύχρωμους χρωματοπόλεμους σε έχει πείσει για την αγορά του τότε μερικά προβλήματα στους servers δεν θα έπρεπε να λειτουργούν αποτρεπτικά.  Θα πρέπει να αναφέρουμε κιόλας ότι ο δεύτερος γύρος της δοκιμαστικής περιόδου δεν ήταν απόλυτα αποτυχημένη. H Nintendo επιμήκυνε τον δεύτερο δοκιμαστικό γύρο κατά μία ώρα και σε αυτό το διάστημα η απόδοση των servers επέστρεψε στην καταπληκτική απόδοση που είχαν στον πρώτο γύρο.

Αυτή η κίνηση σίγουρα βοήθησε αρκετά και καθώς οι παίχτες διαπίστωσαν ότι στην δεύτερη επιμηκυμένη περίοδο όλα λειτούργησαν στην εντέλεια, ησύχασαν και πολλά από τα πιο πρόσφατα tweets τελικά ήταν θετικά για την προσφερόμενη εμπειρία. Και νομίζουμε πολύ ορθά.

Όπως προαναφέραμε, αυτές οι δοκιμές έδωσαν στη Nintendo την ζωτικής σημασίας ευκαιρία να ελέγξει την αντοχή των server της και των λογισμικών κωδικών που χρησιμοποιεί καθώς επίσης και να πειραματιστεί με τις διαδικτυακές της προσεγγίσεις και ρυθμίσεις.  Σε ό,τι αφορά στην πρόκληση ανάλυσης των προαπαιτούμενων κωδικών για να τρέξει ένα online παιχνίδι τύπου Splatoon εικάζουμε ότι θα πρέπει να προσεγγίζει περισσότερο το σύστημα που χρησιμοποιείται στο Super Smash Bros. For Wii U απ’ό,τι το Mario Kart 8 το οποίο μπορεί να προβλέψει με περισσότερη ακρίβεια τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των παιχτών, ενώ το Super Smash Bros έχει να υπολογίσει πολύ περισσότερες ενέργειες σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Φυσικά, δεν γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο προκλήθηκαν τα χθεσινά προβλήματα σύνδεσης, με την επίσημη δήλωση της Nintendo να μιλά για μεγαλύτερη του αναμενόμενου επισκεψιμότητα των server της.  Ίσως όμως να οφείλεται και σε κάποιες αλλαγές που μπορεί να πραγματοποίησε στον κωδικό ή στις ρυθμίσεις για καλύτερη εμπειρία οι οποίες τελικά να μην έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  Ίσως, να ήταν πραγματικά λόγω της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας, ακόμα και από τον πρώτο γύρο.

Όποιος και να ήταν ο πραγματικός λόγος, το Testfire αποδείχτηκε πολύ καλή ιδέα ακόμα και με την προσωρινή του αποτυχία.  Λέμε συνήθως ότι κανείς μαθαίνει περισσότερα από τα λάθη του απ’ό,τι από τις νίκες του και αυτό σίγουρα συνέβη και σε αυτή την περίπτωση του απρόβλεπτου κόσμου της διαδικτυακής γλώσσας προγραμματισμού και των servers.  Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η τεχνική ομάδα της Nintendo θα εξετάσει με προσοχή τα αποτελέσματα για να δει τι πήγε στραβά ώστε να προετοιμάσει την άφιξη του online στο τέλος της εβδομάδας με την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Είναι επίσης εφησυχαστικό το γεγονός ότι η Nintendo στην ουσία κατόρθωσε να επαναφέρει σε ομαλή λειτουργία τους server της.  Αν και κατάφερε ένα ήδη μεταμεσονύχτιο δοκιμαστικό demo να το κάνει ακόμα πιο μεταμεσονύχτιο για τους περισσότερους χρήστες στην Ευρώπη, η επιπρόσθετη ώρα που δόθηκε επέτρεψε τους παίχτες, ειδικά σε αυτούς που ζούνε σε χώρες με πιο λογική ώρα, να διασκεδάσουν ξανά, υπενθυμίζοντας σε πολλούς το λόγο για τον οποίο ενδιαφέρονται για την αγορά του παιχνιδιού.

Εάν μπορούμε να κριτικάρουμε κάτι θα ήταν περισσότερο η αργοπορία της Nintendo να ενημερώσει για την κατάσταση την ώρα που υπήρξαν τα προβλήματα στο Testfire Demo, αλλά βέβαια, μην ξεχνάμε ότι ήταν και μεσάνυχτα Σαββάτου. Η εταιρεία ανανέωσε την επίσημη ιστοσελίδα της με τις αναφορές της Online κατάστασης των συσκευών της με την πληροφορία που ήδη γνωρίζαμε, ενώ οι λογαριασμοί της Ιαπωνικής και Αμερικάνικης Nintendo στο Tweeter τήρησαν σιγή ιχθύος κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας της δοκιμαστικής περιόδου. Καθώς τελείωνε η προσφερόμενη μία ώρα αποτυχημένης δοκιμαστικής περιόδου αρκετοί χρήστες τα παράτησαν ή ήταν έτοιμοι να τα παρατήσουν και τότε μόνο η Nintendo Αμερικής μέσω Twitter ανακοίνωσε την επίσημη παράταση  των δοκιμών για μία ώρα.  Είναι πιθανό το ότι η απόφαση για την παράταση δόθηκε αργοπορημένα αλλά σίγουρα ένας πιο άμεσος τρόπος μέσω ίντερνετ ή ακόμα και μέσω του ίδιου του παιχνιδιού να ήταν προτιμότερος ώστε να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι ξενυχτισμένοι παίχτες.

Πάντως, πιστεύουμε ότι υπήρξαν θετικά μηνύματα και πληροφορίες από αυτό το συμβάν για τη Nintendo ακολουθώντας σαφώς τη λογική του μισογεμάτου ποτηριού.  Αυτές οι δοκιμές έδωσαν πολλές πληροφορίες στη Nintendo για να δοκιμάσει την αντοχή του online συστήματός της.

Έχουμε την πεποίθηση ότι παρά τα μικροπροβλήματα η Nintendo θα προσφέρει στο τέλος μια πολύ καλή online εμπειρία στο Splatoon που κυκλοφορεί στις 29 Μαΐου.  Είναι άλλωστε ένας τίτλος που η δύναμή του θα κριθεί από το online κομμάτι του.

Πηγή

Μια θετική άποψη για τα προβλήματα που προέκυψαν στο Splatoon Global Testfire

| Editorial, Wii U | 0 Comments
About The Author
- Άγγελος Ζωχιός a.k.a AkiraGr Ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης του Nintendo Next. Με σιδηρά πυγμή παλεύει μαζί με το ηρωικό party του για την σωστή σας ενημέρωση. Δημιουργός του ελληνικού τμήματος των Nintendo eSport στην χώρας μας. Ακολουθείστε με στο twitter, facebook, google+

Kατηγορίες

Nintendo Next Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter του Nintendo Next για τα τελευταία νέα και τουρνούα στα παιχνίδια της Nintendo.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων