Ο Sakurai θυμάται το Satoru Iwata

23 Ιούλ

sakurai-iwata

Ο Masahiro Sakurai δημοσίευσε μια νέα στήλη στο τελευταίο τεύχος του Famitsu. Το άρθρο έχει να κάνει με το Satoru Iwata, ο οποίος προσφάτως εκοιμήθη.

O Sakurai ξεκίνησε διατυπώνοντας το εξής όταν έμαθε τα νέα: «Το μυαλό μου θόλωσε και ακόμη και τώρα δεν έχω συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα»

Στη συνέχεια θυμάται τις πρώτες μέρες και ανακαλεί το οτι ο Iwata ήταν ένας απο αυτούς που του πήραν συνέντευξη όταν έκανε αίτηση για να εργαστεί στην HAL Laboratory Inc. «Οι θέσεις και τοποθεσίες μας άλλαξαν στη διάρκεια της μακροχρόνιας σχέσης μας» είπε. «Ήταν ο καλύτερος προϊστάμενος που είχα ποτέ κι ήταν άντρας που με καταλάβαινε καλύτερα απο οποιονδήποτε».Αργότερα μέσα στο κείμενό του, ο Sakurai περιέγραψε τον Iwata με τους ακόλουθους πέντε τρόπους:

Ήταν άντρας με αρετή. Εκεί όπου κάποιος συνηθισμένος άνθρωπος θα ενοχλείτο ή θα οργιζόταν, εκείνος ποτέ δεν έδειχνε τέτοια συναισθήματα και αντ’αυτού θα ανέλυε, θα οργάνωνς και θα παρουσίαζε ιδέες. Ήταν κάποιος που μπορουσε να σκύψει το κεφάλι για να ζητήσει συγγνώμη για θέματα που δεν ήταν δικό του το φταίξιμο. Συχνά ανησυχούσα για τα επίπεδα του άγχους του, αλλά εκείνος πάντα μιλούσε με χαμόγελο.

Eίχε ένα κοφτερό νου. Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι μιλούσαν επι μακρόν ή χωρίς συγκεκριμενο θέμα, εκείνος μπορούσε να πει αμέσως «δηλαδή, αυτό που θέλεις να πεις είναι…» και να κάνει μια σύντομη περίληψη του επιχειρήματός τους. Μπορούσε να δει στην καρδιά των ανθρώπων και των πραγμάτων και ήταν μάστορας στο να τα απλοποιεί, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να καταλάβει τη θέση τους. Έπαιρνε άμεσα θέση για να γίνουν αλλαγές με στόχο τη βελτίωση. Αναμφίβολα πολλοί άνθρωποι σώθηκαν απο αυτή του την ποιότητα.

Ήταν άντρας που προσπαθούσε. Παρόλο που δεν ξεκίνησε στο πεδίο της διοίκησης, διάβασε πολυάριθμα βιβλία για το αντικείμενο, ζητούσε συμβουλές απο απο τους κατάλληλους ανθρώπους τις οποίες λάμβανε σοβαρά υπόψιν και κατάφερε να γίνει ο πρόεδρος της Nintendo. Αυτό που απέκτησε απο τα χρόνια του σαν προγραμματιστής του επέτρεψε να φτάσει πολλά μακροπρόθεσμα σχέδια στην επιτυχία.

Ήταν ανοιχτόκαρδος και γενναιόδωρος. Πράγματα όπως τα Iwata Asks και τα Nintendo Direct δεν απαιτούσαν τον πρόεδρο της Nintendo να μπει μπροστά και να τα κάνει ο ίδιος. Πάντα υπήρχε ο κίνδυνος της ελαφρόμυαλης κριτικής. Κι όμως, όντας ο ίδιος ο ομιλητής, πιστεύω πως έδειξε τη σημασία του να παραδίδει κανείς σωστά ένα μήνυμα στο κοινό του.Ήταν συμπονετικός. Αφότου έγινε πρόεδρος στη Nintendo, έγραφε emails προς όλους τους εργαζομένους για να επικοινωνήσει και, παρά τη δυσκολία, έπαιρνε θέση και προσπαθούσε να αντιμετωπίζει τους πάντες ως ίσους. Πολλές φορές ρωτούσε τρίτους για να μάθει πώς ήταν κάποιοι. Σαν πρόσωπο, δεν είχε ποιότητες φαρισαϊσμού.

Ο Sakurai επίσης είπε πως η τελευταία ανάμνησή του απο τον Iwata ήταν η ακόλουθη:

«Ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Δείπνησα με τον κ. Iwata σε ένα ξενοδοχείο του Tόκυο και μετά τον πήγα με το αυτοκίνητο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Narita για να ταξιδέψει για δουλειές στο Seattle. Ήταν ακόμα πολύ υγιής μετά την εγχείρησή του και είπε με χαρά: ” Έχω αναρρώσει αρκετά για να μπορώ να τρώω τόσο κρέας!” Στη διαδρομή, μιλήσαμε και γελάσαμε για πολλά πράγματα».

Ο Sakurai στο τέλος γράφει πως απο τότε που έφυγε απο τη Nintendo και έγινε αυτόνομος, μεγάλο μέρος της μετέπειτα δουλειάς τους για την εταιρία στηριζόταν στον αμοιβαίο σεβασμό που είχε με τον Iwata. Με το θάνατο του Iwata, δεν είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πηγή 1 , Πηγή 2

Ο Sakurai θυμάται το Satoru Iwata

| Νέα | 0 Comments
About The Author
- Ένας βάρβαρος που βγήκε από τη σπηλιά του στο Βορρά για να γράψει για Νιτέντα. Συμφιλιωμένος πλέον με ξυράφια και ψαλίδια, τριγυρνάει τις νύχτες για αθώα θύματα να προσηλυτίσει στο μαγικό κόσμο των video games. Ο γνωστός MasterV ξαναχτυπά.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων