[Σκέψεις δημιουργών] Playtesting στο σαλόνι – απόψεις για το Nindies@Home

04 Αυγ

developer-musings-nindies-at-home-656x523

Σαν μέρος των σχεδίων της για την E3 2015, η Nintendo ξεκίνησε το Nindies@Home τον Ιούνιο. Ήταν μια ειδική εβδομαδιαία προωθητική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οι κάτοχοι Wii U είχαν την ευκαιρία να κατεβάσουν και να παίξουν demos αναμενόμενων indie παιχνιδιών. Για παίκτες που δε μπόρεσαν να παρευρεθούν στην E3, ήταν μια ευκαιρία να ζήσουν λίγο απο τον ενθουσιασμό της έκθεσης.

Μιλήσαμε με 5 δημιουργούς που είχαν ανάμιξη με το Nindies@Home για να μοιραστούν μαζί μας μερικές σκέψεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς συλλογισμούς απο τους Games (Runbow), Brainseed Factory (Typoman), MixedBag Games (forma.8), Ripstone (Extreme Exorcism) και Wales Interactive (Soul Axiom). Πώς ένιωσαν τα στούντιο που πήραν μέρος στην τελευταία πρωτοβουλία της Nintendo για το eShop; Πώς έγινε να ανέβουν τα demo εγκαίρως για την E3; Πώς νιώθουν για το πρόγραμμα γενικότερα; Αυτά είναι κάποια απο τα θέματα που συζήτησαν οι δημιουργοί που επικοινωνήσαμε και κάθε ομάδα μοιράστηκε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής στο Nindies@Home.

Dave Proctor – 13AM Games

13amgames-logo-214x300

Επερχόμενα παιχνίδια: Το Runbow είναι το ντεμπούτο της 13AM Games. Θα καταφτάσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οπότε καλύτερα νωρίτερα, παρά μια ώρα αρχύτερα!

Ο έλεγχος είναι δύσκολος

Όταν μας προσέγγισαν για να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα Nindies@Home ήμασταν κατενθουσιασμένοι που θα είχαμε ανάμιξη σε ένα τόσο παράξενο και ενδιαφέρον είδος προώθησης, όχι μόνο για μας και τη Nintendo, αλλά και κάτι που δεν είχε ξανακάνει ποτέ κανείς στην industry. Γνωρίζαμε απο παλαιότερες συζητήσεις οτι ήταν κάτι που ο Damon Baker ήθελε να κάνει για κάποιο καιρό, οπότε όταν μας είπε οτι όλα τα άστρα είχαν ευθυγραμμιστεί για να συμβεί, εμείς φυσικά σηκώσαμε τα χέρια στους ουρανούς. Η συνεργασία μας με τη Nintendo πάντα πήγαινε ως εξής: Ενθουσιάζονται για κάτι κι εμείς ενθουσιαζόμαστε που θα ανακατευτούμε.

Μας έδωσαν τοδώρο της διορατικότηας που δε νομίζω να μπορούσαμε να προετοιμαστούμε, όμως, όταν μας είπαν οτι το demo θα πρέπει να περάσει απο έλεγχο, μια τρομερή αλληλουχία απο δοκιμές πιστοποίησης που πρέπει να περάσουν όλα τα παιχνίδια της Nintendo πριν επιτραπεί η κυκλοφορία τους στο Wii U. Οι άλλες κονσόλες έχουν ακριβώς τα ίδια επίπονα γυμνάσια, πάντα με διαφορετικά ονόματα, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο: Να διαπιστωθεί η ποιότητα για τον κόσμο στο σπίτι. «Βέβαια», είπαμε, «είμαστε έτοιμοι όποτε είστε κι εσείς».Αυτό που δε γνωρίζαμε ήταν το πόσο συγκεκριμένοι και διεξοδικοί ήταν οι testers. Αυτό ήταν κάτι που μας είχε τρομάξει και είχαμε ρίξει απίστευτα ξενύχτια για να κάνουμε το demo να δουλεύει (μας είχαν μείνει μονο 5 εβδομάδες) κι ακόμη και με τόση προετοιμασία καταφέραμε να αποτύχουμε τουλάχιστον δύο φορές. Τα πάντα, απο μικρά κρασαρίσματα μέχρι θέματα με το ψηφιακό βιβλίο οδηγιών, δεν ήμασταν έτοιμοι για τα φώτα της μεγάλης σκηνής. Κάναμε επίσης μια περίεργη κακόφωνη μίξη απο υπερωρίες και μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης, διόρθωση σφαλμάτων και σχεδιαστική Διαπίστευση Ποιότητας (QA) που μ’αρέσει να αποκαλώ QARUNCHING™. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναστήνουμε μεγάλα συστήματα επικοινωνωίας για επίπεδα-κλειδιά γιατί δεν είχαμε ποτέ ανθρώπους εκτός του στενού περιβάλλοντος να παίζουν το παιχνίδι μας. Για να φροντίσουμε οτι θα δουλέψει άψογα αυτό, η ομάδα σχεδιασμού μας έμεινε ξύπνια ως τις 3 το πρωί μια μέρα διαφωνώντας για ενα απο τα επίπεδα Collectibow. Κατάλαβαν οτι όλοι έλεγαν το ίδιο πράγμα και κανείς τους δεν ήξερε τι απ’όλα ήταν αλήθεια πλέον, οπότε πήγαν για ύπνο.Οι προγραμματιστές μας έφτιαξαν 120 λειτουργικές εκδόσεις του παιχνιδιού σε 5 μέρες. Δουλεύαμε 100 ώρες την εβδομάδα. Φάγαμε 6000 burritos.Η διαδικασία μας δίδαξε κάτι απίστευτο όμως και άλλοι δημιουργοί καλά θα κάνουν να κρατήσουν σημειώσεις: Ξεκινήστε να σχεδιάζετε αυτά τα πράματα απο ΝΩΡΙΣ. Αν το πρωτότυπο δεν είναι βελτιστοποιημένο και σύμφωνο με τα κριτήρια ποιότητας μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πυρήνας της διασκέδασης του παιχνιδιού, θα σας περιμένει πολλή περισσότερη δουλειά στην πορεία και πολλά περισσότερα κόκκινα μάτια και στομάχια τίγκα στα burrito. Και ακόμη κι αν υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι, στο τέλος θα πρέπει να το κυκλοφορήσετε. Όλο μας το QA απο τότε ήταν οι ίδιες πίστες να προκαλούν φασαρία στην ομάδα σχεδιασμού για να είναι οι πιο εύκολες και διασκεδαστικές για όλους τους testers. Είναι σα να σιδερώνεις πουκάμισο. Κάθε φορά που σιδερώνεις μια τσάκα, θα φτιάξεις άλλη μια κάπου αλλού…αλλά στο τέλος θα το φορέσεις.Αυτό είναι κάτι που ανακαλύψαμε μετά απο μεγάλες νύχτες που αρχίσαμε να λατρεύουμε ενα ταρριχευμένο λύκο που φορούσε μια μάσκα γορίλλα κι ένα στέμμα του Burger King και τον ονομάσαμε «QA: Ο Θεός του Quality Assurance Testing», επίσης γνωστός ωςQA the Λεπτομερής και QA ο Άδικος. Δόξα στον QA, κατεστραμμένο το παιχνίδι σου.

Σοβαρά όμως: Κοιμηθείτε.

Ευτυχώς για μας, το demo για το Nindies@Home μας έδωσε τη γνώση να κάνουμε αυτό το testing στην καθημερινή ρουτίνα μας. Μόλις καταθέσαμε το τελικό λογισμικό για πιστοποίηση χτες και είμαστε σίγουροι οτι είμαστε τουλάχιστον λίγο πιο γνώστες όσον αφορά προβλήματα αυτή τη φορά.Αλλά το αντίτιμο άξιζε…είναι τόσο ικανοποιητικό να βλέπουμε κόσμο να ανεβάζει βίντεο στο YouTube με το παιχνίδι μας και να γελά με παρέα. Είχαμε κάποιον που μας ετοίμασε και fan art! Οι παίκτες φαίνεται να αγαπούν το Runbow ομόφωνα και είμαστε πανευτυχείς. Απο την πλευρά μας είμαστε πορωμένοι για το Mutant Mudds Super Challenge (αν και κανείς μας δε μπορεί να το τερματίσει και ο Jools είναι παλαβός), το Extreme Exorcism (τοπικό συνεργατικό μόνος σου; Ελααα;) και το Freedom Planet (νομίζω οτι ήταν απίστευτα δημοφιλή και υπάρχει λόγος).Ελπίζω να το ξανακάνει αυτό η Nintendo. Είναι μοναδική και ενδιαφέρουσα εμπειρία και σαν δημιουργοί είμαι χαρούμενοι που έχουμε τα παιχνίδια στο Wii U στα σπίτια μας.

Θα το ξανακάναμε; Ναι ρε! Απλά…πιο έξυπνα αυτή τη φορά.

Δόξα στον QA.

Pages: 1 2 3

[Σκέψεις δημιουργών] Playtesting στο σαλόνι – απόψεις για το Nindies@Home

About The Author
- Ένας βάρβαρος που βγήκε από τη σπηλιά του στο Βορρά για να γράψει για Νιτέντα. Συμφιλιωμένος πλέον με ξυράφια και ψαλίδια, τριγυρνάει τις νύχτες για αθώα θύματα να προσηλυτίσει στο μαγικό κόσμο των video games. Ο γνωστός MasterV ξαναχτυπά.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων