fbpx

Μέτοχος: Αυτή τη στιγμή, έχουν ανακοινωθεί οι συνεργασίες με την DeNA και τα Πάρκα Ψυχαγωγίας της Universal και από αντικειμενικής άποψης νιώθω ότι η κάποτε «συντηρητική» Nintendo έχει αλλάξει.  Θα ήθελα να ρωτήσω τι ήταν αυτό που έκανε τη Nintendo να αλλάξει τόσο πολύ και πώς θα εξελιχθεί η Nintendo από δω και πέρα.  Ίσως ο πιο πρόσφατος σύμβουλος, ο κύριος Yamauchi και συγκεκριμένα η αποβίωσή του να έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή ή ίσως η πολύμηνη ασθένεια του κυρίου Iwata να αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο το σημείο εκκίνησης των διαφορετικών σκέψεων για το μέλλον της εταιρείας.  Θα ήθελα να γνωρίζω, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, τι ήταν αυτό που έκανε την Nintendo και την επιχειρηματική προσέγγιση του κυρίου Iwata να αλλάξουν και εάν υπάρχει στα σχέδια σας η Nintendo να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που επέρχονται με πιο επιθετικό τρόπο στο μέλλον.

Iwata: Kατ’αρχήν, έχοντας ανακοινώσει τη συνεργασία μας με τα Πάρκα Ψυχαγωγίας της Universal μόλις ενάμιση μήνα μετά την ανακοίνωσή μας για τη συνεργασία μας με την DeNA, για αυτούς που δεν γνωρίζουν τη Nintendo από μέσα μπορεί να μοιάζει ότι η εταιρεία μας έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Όμως δεν είναι έτσι. Όπως προανέφερα, τόσο με την DeNA όσο και με την Universal συζητούσαμε για την επερχόμενη συνεργασία μας εδώ και αρκετά χρόνια.  Από την αρχή, θεωρούσαμε αυτές τις συνεργασίες ως πολύ πιθανές να πραγματοποιηθούν και πράγματι έτσι έγινε. Μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων και με τα δύο υπόλοιπα μέρη το όραμά μας έγινε κοινά αποδεκτό και έτσι έχοντας εκπληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες φτάσαμε στο πλήρωμα του χρόνου ώστε να ανακοινώσουμε την επίτευξη αυτών των συμφωνιών και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Κατανοώ λοιπόν ότι μπορεί να φαίνεται προς τα έξω ότι η Nintendo άλλαξε δραστικά αυτό το χρόνο αλλά η αλήθεια είναι ότι τα σχέδιά μας να αλλάξουμε ξεκίνησε από τότε που μίλησα για τις νέες μας προσπάθειες να μεγιστοποιήσουμε την αξίας του IP (δηλαδή, της Διανοητικής & Πνευματικής ιδιοκτησίας) της Nintendo καθώς και τη χρησιμοποίηση των smart phones και γενικότερα των έξυπνων συσκευών από τον περσινό Ιανουάριο.  Και πρόσφατα, αυτά τα σχέδια έφτασαν στο κατάλληλο επίπεδο το οποίο μας επέτρεψε και να κάνουμε τις δημόσιες ανακοινώσεις μας.

Επίσης, δεν πιστεύω ότι η αποβίωση του κυρίου Yamauchi ή η ασθένειά μου έπαιξε κάποιον καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις μας. Πιστεύω όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται τώρα η Nintendo έχει αλλάξει μερικώς από τη στιγμή που μας έγινε προφανές κατά την λήξη της οικονομικής περιόδου  στις 31 Μαρτίου του 2014 ότι η Nintendo δεν θα επιτύγχανε τους αρχικούς της οικονομικούς στόχους, οι οποίοι βασίστηκαν στην υπάρχουσα δομή εμπορικού στρατηγικού σχεδιασμού της Nintendo στον τομέα του video game. Έτσι, επανασχεδιάσαμε μετά από την ανάλυση των νέων δεδομένων το τι θα μπορούσαμε να αφήσουμε ως έχει και το τι θα έπρεπε να αλλάξει.

Ένα ακόμα πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες είναι ότι οι ευκαιρίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο το συνεργάτη.  Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη συνεργασία μας με την DeNA για παράδειγμα, δεν θα είχε επιτευχθεί αν η DeNA επέμενε να βρίσκεται το όνομά της μπροστά από τα δικά μας προϊόντα ή αν η εταιρεία ήταν προσκολλημένη αποκλειστικά στον τωρινό τρόπο που διαχειρίζεται την εμπειρία της στην αγορά των smart συσκευών.  Όπως ανέφερα και στην ανακοίνωση του Επιχειρηματικού Κεφαλαίου Συμμαχίας που κάναμε στις 17 Μαρτίου , ακόμα και ό ίδιος πρόεδρος της DeNA, ο κύριος Moriyasu, ανέφερε ότι δεν τον ενδιέφερε να λειτουργεί η εταιρεία στο παρασκήνιο και ότι πιστεύει ακράδαντα στην σημαντικότητα της συνεργασίας με τη Nintendo.  Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Universal πρότειναν λεπτομερέστατα σχέδια από την πρώτη φορά που τους συναντήσαμε.

Ή σεότι αφορά την DeNA, είχαμε λάβει προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν σε παιχνίδια για smart συσκευές πολύ καιρό πριν. Η συνεργασία μας δεν επιτεύχθηκε εκείνο τον καιρό αλλά μετά από τις αρχικές μας συνομιλίες η DeNA μας πλησίασε πολλές φορές από τότε με τις προτάσεις της.  Με αυτό το σκεπτικό και αφού η συνεργασία μας απέκτησε γερά θεμέλια μπορέσαμε να ισχυροποιήσουμε το δεσμό μας όταν συγκεκριμένοι όροι ικανοποιήθηκαν.  Ο συνεργάτης μας επέδειξε ισχυρή θέληση στην ισχυροποίηση της συνεργασίας με τη Nintendo. Επίσης, γεφυρώσαμε αλλά και αλληλοσυμπληρώσαμε την τεχνογνωσία μας, ο καθένας στο αντικείμενό του και σύμφωνα με τα εταιρικά ήθη της κάθε πλευράς σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποκτήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλο στην πρόθεσή μας να εργαστούμε μαζί.  Ως εκ τούτου, δεν είναι η Nintendo που άλλαξε την πολιτική της τον Ιανουάριο του 2014 και μπορεί τώρα να συνεργάζεται με οποιονδήποτε όσο κυρίως ότι η Nintendo αποφάσισε απλά να κάνει αυτό που δεν έκανε πριν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακαλύψαμε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για συνεργασία με μερικές εταιρείες και ανάμεσα σε αυτές τις ευκαιρίες υπάρχουν κι αυτές που μπορούμε αυτή τη δεδομένη στιγμή να ανακοινώσουμε μαζί και εντελώς συγκυριακά δημοσίως.

Με την ευκαιρία, σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας για «μία πιο επιθετική πολιτική», η απάντησή μου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λέξη «επιθετική».  Για παράδειγμα, εάν «επιθετική» σημαίνει να κάνουμε ό,τιδήποτε είναι δυνατό για να προσελκύσουμε την προσοχή και ακολούθως αυτή μας η προσπάθεια να προσδώσει θετική δυναμική στις μετοχές μας ακόμα και στην περίπτωση που το εταιρικό ήθος ή οι συμπληρωματικές συνεργασίες δεν είναι ομοιογενείς, τότε αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και δρα η Nintendo.  Αυτό που πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στις συνεργασίες είναι αν μια συνεργασία μπορεί να βελτιώσει την αξία μίας επιχείρησης από μεσοπρόθεσμα μέχρι και μακροπρόθεσμα και εάν μπορεί να επιφέρει απτά θετικά αποτελέσματα.  Εάν δεν έχουμε την πεποίθηση ότι θα παράγουμε θετικά αποτελέσματα, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος στη συνεργασία και ότι θα οδηγήσει σε απώλειες και τη Nintendo και τον εκάστοτε συνεργάτη.

Από την άλλη πλευρά, στα πλαίσια της «επιθετικής έρευνας ανεύρεσης τέτοιου συνεργάτη» ή «επιθετικής επιδίωξης θετικών συνεργασιών», σε αυτό το περιβάλλον αγοράς που αλλάζει δυναμικά, είναι καλύτερο για τη Nintendo να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες εταιρείες από το να προσπαθεί να κάνει κάτι μόνη της (εάν τέτοιες επιλογές υφίστανται). Σε ότι αφορά δε στο πλαίσιο της συνεργασίας πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα πρέπει να απορρίψουμε τις ποικίλες επιλογές τέτοιας συνεργασίας, μιας συμμαχίας ή ακόμα περισσότερο, μιας κεφαλαιοποιημένης συνεργασίας ή μιας στρατηγικής «συγχώνευσης και εξαγοράς». Με αυτή την έννοια πραγματικά επιδιώκουμε μία επιθετική προσέγγιση.  Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε κατά κάποιο τρόπο ότι η Nintendo ως οργανισμός κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι επιθετική. Συμπερασματικά, εφ’όσον η λέξη «επιθετικός» δεν χρησιμοποιείται βεβιασμένα και με υποβόσκουσα αρνητική έννοια τότε ναι, είμαστε επιθετικοί.

Ερώτηση ΈβδομηΕρώτηση Ένατη

Πηγή

 

About AkiraGr

Ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης του Nintendo Next. Ο Έλλην Big Lebowski. Πολλά χρόνια στο κουρμπέτι, έκλεισα εικοσαετία και βάλε, με πολλά γαλόνια στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών και των εταιριών διανομής. Παίζω τα πάντα, δηλαδή και με ένα παιχνίδι των 345.75 δραχμών θα την βρούμε την άκρη.

Πλέον όποτε προσπαθώ να ανοίξω την κονσόλα δεν πατώ Switch on απλά επικαλούμαι τα αρχαία πνεύματα του κακού να μεταμορφώσουν αυτό το σάπιο σώμα στον player τον παντοτινό... Μπας και γράψω κάνα άρθρο ή κριτική

Αγαπημένες σειρές: The Legend of Zelda, Xenoblade Chronicles, No More Heroes, Bayonetta, Super Smash Bros, Shen Mue και φυσικά Virtua Fighter.

Αγαπημένοι δημιουργοί: Shigeru Miyamoto, Sinji Mikami, Goichi Suda, Satoru Iwata, Yu Suzuki και Hideki Kamiya


Author AkiraGr
Published
Categories Νέα
Views 145
0

Comments

No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

NintendoNext Cast #25 | Switch Remaster/Remake Wishlist & Exclusives Switch Wishlist

Ένα Like στο Facebook μας βοηθάει:

Facebook Pagelike Widget

Ελληνική Κοινότητα Nintendo στο Discord:

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Δεν υπάρχουν καθόλου χρήστες αυτή τη στιγμή συνδεδεμένοι

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της Jace
Εικόνα προφίλ του/της Paterlazy
Εικόνα προφίλ του/της sp9rK
Εικόνα προφίλ του/της ShadowRush
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της SM
Εικόνα προφίλ του/της Mike_Tsak
Εικόνα προφίλ του/της kamen
Εικόνα προφίλ του/της mariapesm
Εικόνα προφίλ του/της Gold Luigi
Εικόνα προφίλ του/της nK
Εικόνα προφίλ του/της SpyrosRai
Εικόνα προφίλ του/της GR☆DRACULA
Εικόνα προφίλ του/της Mimakos
Εικόνα προφίλ του/της V3rsed
Εικόνα προφίλ του/της Mr. Boring
Εικόνα προφίλ του/της Teck

Αρχείο Nintendo Next

Ιούνιος 2021
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930