Το Mayflash F500 Elite έρχεται να εδραιώσει την παρουσία του στο πλάι κάποιων αλλων Switch arcade sticks. Γιατί όμως να το επιλέξει κάποιος σε αντίθεση με το officially licensed της Hori?
Εισαγωγή
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι, σε αντίθεση με το Hori RAP V, το Mayflash F500 Elite δεν είναι αμιγώς ένα Switch/PC arcade stick. Πρόκειται για ένα universal stick, δηλαδή ένα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Switch, PS5/PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Android, PC, PS3, Xbox 360… πιθανότατα και στο Wii U (αν και δεν είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε).
Και για να μην επαναλαμβανόμαστε, θα σας προτείνουμε να διαβάσετε και το review μας για το Hori RAP V εδώ έτσι ώστε να πάρετε μια ιδέα για τα βασικά περί χρήσης arcade stick.
Πάμε όμως στο ζουμί της υπόθεσης:
Τιμή και Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Το Mayflash F500 Elite στην Ελλάδα μπορείτε να το προμηθευτείτε στην τιμή λιανικής των 170€ , μόλις 20€ διαφορά από την τιμή λιανικής του Hori RAP V.
Με δεδομένο ότι μιλάμε για universal περιφερειακό, θεωρούμε ότι αυτή η διαφορά στην τιμή δε θα πρέπει να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον αγοραστή.
Πάμε όμως να δούμε τι μας δίνουν αυτά τα χρήματα:
- Κουμπιά: Sanwa OBSF.
- Μοχλός: Sanwa JLF.
- Σώμα: Πλαστικό ABS με plexiglass panel στη βάση και 4 μικρά anti-slip pads στις γωνίες.
- Side Panel: Κουμπιά Home, Start/συν, πλην, Screenshot και Turbo.
- Δυνατότητα mapping του μοχλού ως Dpad, Left Stick ή Right Stick.
- Native σύνδεση σε PC μέσω X-Input driver, native σύνδεση σε Switch και Android, ενώ για τα Xbox/PS απαιτείται να συνδεθεί επιπλέον και σε ένα κλασικό χειριστήριο της κονσόλας, πέρα από την κονσόλα την ίδια.
- Μήκος καλωδίου: 2 μέτρα
Οι διαστάσεις του είναι σχεδόν πανομοιότυπες με το μήκος και το πλάτος ενός λάπτοπ 15.6 ιντσών.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο προηγούμενο σχετικό review, η Sanwa μαζί με την Hori και την Seimitsu είναι οι 3 κορυφαίες εταιρείες παραγωγής arcade hardware πλέον, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα κουμπιά και ο μοχλός που έχει το συγκεκριμένο stick δε θα σας απογοητεύσουν!
Παρόλα αυτά, ορισμένοι από σας σίγουρα θ’ αναρωτιέστε ακόμη εάν αξίζει μια τόσο μεγάλη επένδυση «ένα απλό χειριστήριο». Μιλώντας από μια αρκετά προκατειλημμένη θέση (ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο Jace κατέχει αυτή τη στιγμή ΤΡΙΑ arcade sticks μαζί με το συγκεκριμένο) , θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε λίγο περαιτέρω το γιατί μπορεί να θέλετε να προβείτε σε μια τέτοια αγορά.
Εμπειρία Χρήσης Arcade Stick
Για τις ανάγκες του review, το arcade stick δοκιμάστηκε σε μια πληθώρα τίτλων διαφορετικών ειδών, όπως τα Metal Slug, Street Fighter II, Strikers 1945, Mother Russia Bleeds, όπως επίσης και σε κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια που δεν είναι διαθέσιμα στο Switch, πιο συγκεκριμένα, Tekken 7 και Soul Calibur VI, για λόγους πληρότητας. Δοκιμάστηκε επιπλέον και σε Mario Kart 8 Deluxe, λόγω έλλειψης άλλου χειριστηρίου τη δεδομένη στιγμή.
Δοκιμάσαμε να το χρησιμοποιήσουμε τόσο πάνω σε γραφείο, όσο και on-the-lap, και η εμπειρία ήταν εξίσου ευχάριστη και στα 2. Ενώ περιμέναμε το μικρότερο μέγεθος του σώματος να δημιουργήσει πρόβλημα, ήταν εξίσου άνετο και βολικό στη χρήση με το αισθητά μεγαλύτερο Hori RAP V.
Sanwa VS Hori hardware
Εκεί που παρατηρήσαμε αισθητή διαφορά σε σχέση με το Hori RAP V, ήταν στα πλήκτρα. Τα κουμπιά Sanwa έχουν gloss φινίρισμα σε αντίθεση με το matte των Hori, και είναι ελάχιστα πιο σκληρά στο πάτημα, κάτι το οποίο τα έκανε να έχουν πιο tactile και clicky αίσθηση σε σχέση με τα Hori. Αυτή η διαφορά ενδεχομένως και να προκαλέσει κούραση/πόνο στα δάχτυλα μετά από πολύωρη χρήση κατά τις πρώτες μέρες, αλλά είναι κάτι το οποίο αποφεύγεται με σωστή τεχνική.
Όσον αφορά στο joystick, δεν παρατηρήσαμε μεγάλη διαφορά στην αίσθηση, μόνον ότι το Sanwa έχει ελάχιστα μικρότερο deadzone και είναι ελάχιστα πιο tight σε σχέση με το Hori, αλλά αυτές οι διαφορές δεν ήταν αντιληπτές κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.
Τελικά παίζει ρόλο η μάρκα?
Η σύντομη απάντηση εδω είναι «όχι».
Τόσο τα Sanwa, όσο και τα Hori ή τα Seimitsu κουμπιά και μοχλοί θα σας εξυπηρετήσουν εξίσου καλά. Το ποια από τις 3 εταιρείες θα επιλέξετε είναι καθαρά θέμα γούστου και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι παιχνίδια θα παίζετε.
Για παράδειγμα, οι λάτρεις των shmups και των KOF τείνουν να προτιμούν τα Seimitsu, ενώ οι λάτρεις των λοιπών fighting τείνουν να προτιμούν τα Sanwa.
Για να μην αναφέρουμε ότι κανείς δε σας περιορίζει πρακτικά στο να μείνετε σε ένα stock setup ενός stick. Μπορείτε να αλλάξετε από το ελατήριο του μοχλού μέχρι το μήκος του shaft και τους μικροδιακόπτες που ενεργοποιούνται.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες οι οποίοι δοκιμάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς hardware και αλλαγές στα επιμέρους κομμάτια τους, μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

Συνοψίζοντας
Χρειάζετε ν’ αγοράσετε arcade stick για ν’ απολαυσετε τα shmups ή τα fighting ή τα arcade games?
Οχι.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τ’ απολαύσετε παραπάνω μετά την αγορά ενός arcade stick;
Εδώ θα πάρουμε το θάρρος ν απαντήσουμε «πιθανότατα ναί!»
Και με αυτό δεδομένο, μπορούμε άνετα να σας προτείνουμε το Mayflash F500 Elite σαν μια πολύ αξιόλογη αγορά για το Switch, καθώς θα σας εξυπηρετήσει και σε όποια άλλη κονσόλα πιθανώς να κατέχετε.