Πάει περίπου ένας χρόνος από τότε που είδαμε το αρχικό Bridge Curse στο Switch και το sequel έφτασε πάνω στην ώρα για το Halloween. Αξίζει όμως; Για να δούμε τι θα δούμε…
Πριν συνεχίσουμε να πούμε πως, λόγω ατυχήματος, χάσαμε όλα τα screenshots που είχαμε από το παιχνίδι. Όλα τα παρακάτω screenshots είναι δανεικά από τα διάφορα press materials και το Steam Community Hub, οπότε σε καμία περίπτωση δεν αναπαριστούν την ποιότητα της εικόνας στο Switch.
Σενάριο
Αυτή τη φορά, η πλοκή είναι λίγο διαφορετική και συνάμα παρόμοια με του αρχικού τίτλου.
Για άλλη μια φορά η περιπέτεια λαμβάνει χώρα σε ένα Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, το Wen Hua, διάσημο για τις ιστορίες φαντασμάτων του. Αρχικά, στο ρόλο μιας δημοσιογράφου, θα επιχιερήσετε να αποκαλύψετε την αλήθεια σχετικά με τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός κοριτσιού πριν από μερικά χρόνια.
Σύντομα θα γνωριστείτε με το φύλακα, το Λοχία Huang, προτού η ιστορία πάρει άλλη τροπή. Τρεις φοιτητές ετοιμάζουν μια ερασιτεχνική ταινία βασισμένη στο στυγερό φόνο της κόρης του ιδρυτή του πανεπιστημίου από το μέλλοντα σύζυγό της.
Όταν όμως το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, τότε το σκοτάδι βαθαίνει και όλοι τους θα μπλεχτούν με τρομερές κατάρες και σκοτεινές δυνάμεις που διψάνε για τη ζεστασιά της ψυχής τους.
Gameplay
Χτίζει όμως πάνω στα θεμέλια που έθεσε ο προκάτοχός του, χάρη σε μερικές καινούριες προσθήκες.
Για αρχή, να πούμε πως όλα τα stealth mechanics λειτουργούν σωστά και το AI των εχθρικών οντοτήτων δεν είναι αλλοπρόσαλλο, αντίθετα με το πρώτο παιχνίδι. Πλέον μπορείτε να βασιστείτε σε όσα βλέπουν τα μάτια σας…
Ακόμη κι αν δε σας αρκούν τα οπτικά στοιχεία που προσφέρει το παιχνίδι, υπάρχει η επιλογή να ενεργοποιήσετε ενδείξεις επί της οθόνης…
Ο χάρτης έχει αναβαθμιστεί και λειτουργεί όπως στα Resident Evil του GameCube – κάθε δωμάτιο ή διάδρομος χρωματίζεται διαφορετικά ανάλογα με το αν έχετε μπει ή όχι, καθώς και ανάλογα με το αν έχετε ανακαλύψει όλα τα κρυμμένα στοιχεία και αντικείμενα που υπάρχουν εκεί.
Μιας και λέμε για αντικείμενα και στοιχεία, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, αποτελούνται από έγγραφα και ημερολόγια μέχρι διακοσμητικά και αντικείμενα που προσφέρουν λύσεις στους διάφορους γρίφους (με έναν ανακυκλωμένο μάλιστα από το original game), παρασκηνιακές γνώσεις σχετικά με την πλοκή αλλά – το καλύτερο – ένα side-quest που αφορά μια σειρά από δώρα που μπορείτε να κάνετε στη μασκότ του Πανεπιστημίου!
Φως στο τούνελ
Πολύ γρήγορα θα πάρετε στα χέρια σας ένα ιερό φανάρι, το οποίο είναι η πιο σημαντική νέα προσθήκη αφού προσφέρει μερικές μεγάλες αλλαγές στη συνταγή.
Για αρχή, κάτι που είναι ίσως το πιο βασικό, σας προσφέρει μια ευκαιρία να αντεπιτεθείτε για να γλιτώσετε από τα νύχια των στοιχειών που καραδοκούν στο Πανεπιστήμιο – μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτείτε σωστά, αφού κάθε σωτήρια κίνηση σημαίνει πως το φαναράκι χρειάζεται χρόνο για να ξαναφορτίσει με ιερή ενέργεια.
Ύστερα, πατώντας το R, μπορείτε να εστιάσετε το φως του στο περιβάλλον για να εντοπίσετε σημεία συσσωρευμένης ενέργειας και, από κοντινή απόσταση, να τα ξορκίσετε. Έτσι μπορείτε να αποκαλύψετε σημαντικά μηνύματα, φρικαλέα ίχνη του παρελθόντος ή, ορισμένες φορές, να διαλύσετε την πυκνή ομίχλη που θα αφήσουν δυνατά πνεύματα για να εμποδίσουν την έξοδό σας από ένα χώρο που έχουν στοιχειώσει.
Όσο πιο εξονυχιστικοί είστε με την εξερεύνηση, τόσο περισσότερα θα μαθαίνετε για το παρασκήνιο της τρομερής κατάρας του Πανεπιστημίου Wen Hua. Επιπροσθέτως, μια σειρά από collectibles, achievements και ειδικά unlockables περιμένουν να ανακαλύψετε – υπάρχει ψωμί δηλαδή για τους completionists!
Καταραμένη παρουσίαση
Καταφέρνει μάλιστα να δημιουργήσει πολύ αποτελεσματικά ένα ρεαλιστικό περιβάλλον και μερικές εντυπωσιακές σκηνές. Όλα αυτά χάρη στη φροντισμένη καλλιτεχνική διεύθυνση, την προσοχή στη λεπτομέρεια και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Επιπλέον, όπως και πριν, τα cinematics διαδραματίζονται μέσα από τα μάτια του κάθε πρωταγωνιστή και ζωντανεύουν χάρη στα πιστευτά (πλην όμως υπερβολικά) animation και το voice acting.
Μιας και το αναφέραμε, αυτή τη φορά το timing των διαλόγων στα Αγγλικά είναι καλύτερης ποιότητας από πριν, αφού σπάνια παρατηρήσαμε διακοπές στις συνομιλίες. Από την άλλη, η ποιότητα της μεταγλώττισης περιορίζεται από το αρχικό υλικό που είτε θα αγαπήσετε (λόγω αυθεντικότητας) είτε θα μισήσετε θανάσιμα (λόγω cringe).
Ένα μεγάλο μπράβο όμως πρέπει να πούμε στο σχεδιασμό του ήχου, αφού κάθε εφέ, κάθε βήμα, τριγμός, γρύλισμα ή επιφώνημα όχι μόνο αποδίδεται καθαρά αλλά ολοζώντανα και με διαφορετική ακουστική ανάλογα με το χώρο που βρίσκεστε! Πραγματικά, πρόκειται για θαυμάσια δουλειά, που ενισχύει και καταλήγει να «κουβαλάει» το presentation.
Βλέπετε, το Bridge Curse 2 είναι χτισμένο στην Unreal Engine και, όπως πάντα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την απόδοση των γραφικών στο Switch – κάτι που έχουμε συνηθίσει μεν, παραμένει αγκάθι σε τέτοια παιχνίδια δε. Χαμηλή ανάλυση της εικόνας, ελλιπή οπτικά εφέ, αισθητά μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης, αντιαισθητική απεικόνιση των μαλλιών…
…μαζί με μέτριο framerate είναι παράγοντες που υποβαθμίζουν την ατμόσφαιρα του τίτλου.
The Bridge Curse 2: The Extrication – Μνημειώδες κτίσμα ή γιοφύρι της Άρτας;
Από τη μία, είναι αισθητά βελτιωμένο από μηχανικής άποψης αφού υπάρχει αρκετό επιπλέον περιεχόμενο, κάθε επιμέρους κομμάτι δουλεύει σωστά ενώ κάθε event είναι μοναδικό: Από το «κρυφτούλι» στη λέσχη Πληροφορικής, το κυνήγι του θησαυρού ή την παράσταση της μπαλαρίνας, υπάρχουν μερικές συναρπαστικές σκηνές στο παιχνίδι.
Επιπλέον, κάτι άσχετο αλλά είδαμε μερικά ονόματα στα credits που μας γύρισαν πίσω στην εποχή των αγγλικών gaming περιοδικών που αγοράζαμε μια φορά κι έναν καιρό. Μερικά στοιχεία και αναφορές στην ιντερνετική κουλτούρα (και όχι μόνο) μας έκαναν να χαμογελάσουμε.
Σε τελική ανάλυση όμως φαίνεται πως μάλλον υπήρχαν μεγαλεπήβολα σχέδια για το sequel, αλλά το παιχνίδι κατέληξε φτωχότερο και «λιγότερο» από το πρώτο. Η πλοκή εξελίσσεται απότομα (ευτυχώς, αυτή τη φορά, δίχως κάτι τόσο cringe όσο το Exorcism wiki). Οι χαρακτήρες είναι πιο λόγοι, πολύ πιο αδιάφοροι, δεν έχουν κάποια ουσιώδη σύνδεση ούτε μεταξύ τους αλλά ούτε με την πλοκή, ενώ το χειρότερο είναι ότι η συμπεριφορά τους είναι άκρως ενοχλητική.
Τέλος, το παιχνίδι είναι πολύ πιο περιορισμένο, αφού λαμβάνει χώρα ουσιαστικά σε ένα μόνο κτίριο και όχι σε μια ολόκληρη Πανεπιστημιούπολη.
Δεν ξέρουμε αν έχει σχέση το γεγονός πως το Bridge Curse 2 βασίζεται στην ομώνυμη ταινία, αν ο προϋπολογισμός αυτή τη φορά ήταν λιγότερος, αν δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος ή αν πρόκειται για συνδυασμό όλων των παραπάνω. Η ουσία είναι ότι το The Extrication άφησε την αίσθηση ότι θα μπορούσε (και ότι θα έπρεπε) να είναι πολλά περισσότερα.
- Κονσόλα: Nintendo Switch
- Είδος: First Person Horror
- Εκδότης: PQube
- Εταιρεία Ανάπτυξης: Softstar
- Διάθεση: Φυσική από τα καταστήματα, ψηφιακή από το Nintendo eShop
- Παίχτες: 1
- Online στοιχεία: Cloud Saves
- Δείτε εδώ την πολιτική βαθμολογίας μας
- Ο κωδικός της παρουσίασης είναι μια ευγενική προσφορά της PQube