fbpx

Το Jetboard Joust υπόσχεται arcade shoot ‘em up (SHMUP) συγκινήσεις, με σύγχρονα roguelite στοιχεία. Είναι όμως το arcade classic της νέας γενιάς ή θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων;


Η πλοκή του Jetboard Joust…

…Είναι εκεί μόνο για να δώσει το έναυσμα της εκρηκτικής σας εκστρατείας. Σε ένα φιλήσυχο πλανητικό σύστημα όλα ήταν όμορφα κι ωραία. Μέχρι τη μέρα που σκάσανε μύτη οι καταραμένοι μεταλλαγμένοι, που άρχισαν να σκλαβώνουν και να μεταλλάσσουν τους κατοίκους σε τερατώδεις στρατιώτες!

Σα να μη φτάναν όλα αυτά, κατάφεραν και έκρυψαν όλους τους θησαυρούς και τα όπλα των πλανητών σε μυστικούς θαλάμους κάτω από το έδαφος. Και για γαρνιτούρα, άφησαν κι ένα σούπερ μεταλλαγμένο σε κάθε πλανήτη!

Μόνο ο Super Jetboy μπορεί να επαναφέρει την ειρήνη στο γαλαξία, στέλνοντας όλους τους μεταλλαγμένους στον αγύριστο. Και μαντέψτε ποιος θα αναλάβει το ρόλο του πιξελιασμένου Silver Surfer (μη μας κάνεις μήνυση Disney!) με τις πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό του;

Ακριβώς. Εσείς!


Gameplay

Αντίθετα με τα όσα γράψαμε πριν λίγο καιρό (όταν παρουσιάσαμε το παιχνίδι, ντε!) το παιχνίδι δεν έχει να κάνει με το Joust! Αντίθετα, είναι μια σύγχρονη και συνάμα αναχρονιστική έκδοση του Defender. Και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ένα καλό παιχνίδι παραμένει καλό.

Οι βασικές αρχές, που θα σας παρουσιάσει και το ίδιο το Jetboard Joust την πρώτη στιγμή που θα το ξεκινήσετε, είναι οι ίδιες με το Defender. Ξεκινάτε καβάλα στη σανίδα σας  και πρέπει να σταματήσετε τους μεταλλαγμένους που προσπαθούν να απαγάγουν τους αθώους από την επιφάνεια. Αν οι απαγωγείς φτάσουν στο πάνω μέρος της οθόνης, τότε ο αθώος γίνεται ένας έξτρα δυνατός μεταλλαγμένος που σας επιτίθεται με περισσή μανία.

Ευτυχώς, στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχει πάντα μια μικρογραφία όλης της πίστας αλλά και του κομματιού που βλέπετε εκείνη τη στιγμή. Οι ενδείξεις και οι προειδοποιητικοί ήχοι σας βοηθούν να αντιλαμβάνεστε που βρίσκονται οι στόχοι για να βάζετε προτεραιότητες.

Όσο σπέρνετε την καταστροφή, θα μένουν πίσω λεφτά και power-ups που (με μερικές εξαιρέσεις) μαζεύετε αυτόματα όταν πλησιάσετε. Μεγάλα power-ups και τις σανίδες των εχθρών θα πρέπει να τις πιάσετε μόνοι σας. Στη διάθεσή σας έχετε ένα «πιστόλι» που κάνει ικανοποιητική ζημιά στους βασικούς εχθρούς, αλλά για να τη «βγάλετε καθαρή» θα χρειαστείτε επιπλέον όπλα.


Όπλα μαζικής καταστροφής

Τα όπλα αυτά επιλέγονται ανά τέσσερα, τυχαία κάθε φορά που ξεκινάτε ένα run, από μία μεγάλη συνολική λίστα (αυτό είναι το roguelite στοιχείο). Όλα τους μπορούν να αποβούν καταστροφικά στα κατάλληλα χέρια, αλλά όλα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Θα βρείτε κάθε λογής «σιδερικό», από τα πιο συνηθισμένα όπως το Uzi που ρίχνει βροχή τις σφαίρες και το Shotgun που απλά εξαχνώνει οτιδήποτε μέσα στη «βεντάλια» θανάτου, μέχρι τα πιο… εξωτικά. Όπως το Shredder που λειτουργεί όπως το ομώνυμο όπλο του Turok 2 ή το Gravity Hammer που κοπανάει τους εχθρούς σαν τα χταπόδια στο έδαφος. Όλα τα όπλα είναι απολαυστικά, ευφάνταστα και προσφέρουν περισσή απόλαυση.

Μπορείτε όμως να έχετε μόνο ένα όπλο ενεργό κάθε φορά. Μόλις πάρετε κάποιο άλλο, το προηγούμενο όπλο μένει στη θέση του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μάθετε να αξιοποιείτε το κατάλληλο εργαλείο στην κατάλληλη περίπτωση. Πολύ σύντομα θα μπορείτε να αλλάζετε όπλα και να σπέρνετε τον όλεθρο, αρκεί να μάθετε να ελίσσεστε!


…Sting like a bee

Το πιο σημαντικό όπλο σας όμως είναι η σανίδα σας. Κι αυτό το εννοούμε ποικιλοτρόπως.

Η ιπτάμενη σανίδα σας έχει άψογη ανταπόκριση αλλά απαιτεί λίγη εκμάθηση. Βλέπετε, η σανίδα δεν έχει σταθερή ταχύτητα, αλλά επιταχύνει όσο κινείστε. Η επιτάχυνση διαφέρει μεταξύ οριζόντιας και κάθετης κίνησης οπότε πρέπει να συνηθίσετε. Συμβουλή: Όσο κι αν σας φαίνεται φυσικό, μην παίξετε με το D-Pad (αν έχετε χειριστήριο της προκοπής και όχι τα Joy-Con) αλλά μόνο με το Control Stick. Προσφέρει πολύ πιο ακριβή χειρισμό. Θα μας θυμηθείτε!

Με λίγη εξάσκηση, μπορείτε κι εσείς να γίνετε τόσο παικταράδες!


Η σανίδα όμως, όπως είπαμε, δεν είναι το μεταφορικό σας μέσον, αλλά και το πιο ισχυρό όπλο σας. Μπορείτε με κείνη να κάνετε ένα… Jetboard Joust. Πατώντας ένα πλήκτρο, θα την εκτοξεύσετε στην ευθεία για να διαλύσει οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί της. Κάνοντας αυτή την επίθεση είστε άτρωτος, αλλά γεμίζετε και τις ασπίδες σας ανάλογα με το πόση ζημιά κάνατε στους εχθρούς σας.


Το χρήμα πολλοί εμίσησαν…

…Καλό όμως θα είναι εσείς να ξεχάσετε αυτές τις σαχλαμάρες, γιατί το χρήμα είναι που θα σας κάνει τη ζωή εύκολη. Όσο σκοτώνετε, μαζεύετε λεφτά. Όσο μαζεύετε λεφτά, μαζεύετε πόντους.

Κι όταν η πίστα αδειάσει από εχθρούς, έχετε δύο επιλογές:

Να φύγετε, ή να επιχειρήσετε να ανοίξετε το θησαυροφυλάκιο. Αν το τολμήσετε, τότε θα εμφανιστούν μερικοί ιδιαίτερα ζόρικοι εχθροί, που μάλιστα είναι και ανθεκτικοί ενάντια στο Joust attack. Αν καταφέρετε να τους ταΐσετε χώμα, τότε θα πάρετε το κλειδί για το θησαυρό της πίστας.

Ή μπορείτε απλά να τα ανατινάξετε όλα με το RPG!


Το τι θησαυρός σας περιμένει, εξαρτάται από την επιλογή που κάνατε στο χάρτη. Κάθε πίστα, οδηγεί σε δύο άλλες πίστες, καθεμιά με διαφορετικούς θησαυρούς. Εκείνες με  τη σειρά τους, οδηγούν σε άλλες δύο και πάει λέγοντας. Θα επιλέξετε να ανοίξετε μια πίστα με τηλεμεταφορέα για να μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί μετά το Game Over ή θα ρισκάρετε για μεγαλύτερες ανταμοιβές;

Με τους πόντους από το μακελειό και τις ανταμοιβές, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα όπλα (και να τα επισκευάσετε ταυτόχρονα), την πανοπλία ή τη σανίδα σας. Οι επιλογές πολλές, το ίδιο και οι δυνατότητες.

Το θέμα είναι, εσείς τι θα επιλέξετε να αναβαθμίσετε ; Ή μήπως θα κρατήσετε τα λεφτάκια σας για να μπορέσετε να κάνετε continue μετά το (αναπόφευκτο) Game Over; Υπάρχει λοιπόν και το στοιχείο της στρατηγικής μέσα στην τρέλα της καταστροφής.

Που πας ρε φουκαρά χωρίς λεφτά…


Pixel-art με όλη τη σημασία της λέξης!

Αν έπρεπε να το περιγράψουμε με όσο λιγότερα λόγια γίνεται, θα λέγαμε: Defender on acid!

Τα γραφικά είναι, με μία λέξη, καταπληκτικά γι’ αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν. Διατηρούν την neon-retro αισθητική του κλασικού Atari ή ενός Commodore 64, παραμένοντας όμως απολαυστικά χάρη στα ασταμάτητα particle effects, τις εκρήξεις και τα αμέτρητα sprites που πετάνε σε όλη την οθόνη με εξαιρετικά σταθερό framerate που καταφέρνει να παραμείνει κολλημένο στα 60 το 99% των περιπτώσεων. Για να μην αναφέρουμε τα εντυπωσιακά bosses.

Το καλύτερο; Οι χρωματικοί συνδυασμοί, τα εξαιρετικά animations και η εκπληκτική λεπτομέρεια καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με την αισθητική τους, αλλά και να παραμείνουν ευδιάκριτα. Πράγμα απαραίτητο όταν πρέπει να επιβιώσετε ανάμεσα στον καταιγισμό πυροβολισμών που θα δεχθείτε!


Ηχητικό μπλιμπλίκι

Περιέργως, δε θα ακούσετε πολλή μουσική ενώ παίζετε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα κατακλύζεται από ασταμάτητα ηχητικά εφέ που είναι σα να βγήκαν από ουφάδικα και ταινίες του ’80. Παρόλα αυτά, κάνουν τη δουλειά τους περίφημα και θα λέγαμε οτι ταιριάζουν γάντι στην όλη αισθητική του τίτλου!


Τελικός απολογισμός – Αξίζει το Jetboard Joust;

Αν αναζητάτε κάτι απλό και εθιστικό, τότε ναι!

Είναι η πεμπτουσία ενός arcade SHMUP και φαίνεται ότι η BitBull ήξερε τι έκανε. Από τη στιγμή που θα πατήσετε να ξεκινήσει το παιχνίδι από το Switch menu, σε λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα βρίσκεστε ήδη στην οθόνη του τίτλου. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς λογότυπα, χωρίς ανοησίες, χωρίς περιττό λίπος.

Πραγματικά ανταποκρίνεται σε όλα αυτά που υπόσχεται και παρόλο που δεν προσφέρει σενάριο ή βαθείς φιλοσοφικούς στοχασμούς, θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης και δράσης. Δεν είναι παιχνίδι που μπορούμε στην ηλικία μας να παίζουμε με τις ώρες, γιατί είναι πολύ απαιτητικό για τα τα γερασμένα μας αντανακλαστικά.

Παρατηρήσαμε όμως το εξής. Στις 2 εβδομάδες που είχαμε στη διάθεσή μας να παίξουμε την pre-release έκδοση του τίτλου, μας τραβούσε να το παίξουμε και να το ξαναπαίξουμε! Κι όταν δεν το παίζαμε, μονίμως βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού μας σαν ενοχλητικό κουνούπι το κατακαλόκαιρο.

Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

 • Κονσόλα: Nintendo Switch
 • Είδος: Shoot ’em Up, Action, Arcade
 • Εκδότης: Freedom Games
 • Εταιρεία Ανάπτυξης: BitBull
 • Διάθεση: Ψηφιακή από το Nintendo eShop
 • Παίχτες: 1
 • Online στοιχεία: Όχι
 • Ο κωδικός του παιχνιδιού ήταν μια ευγενική προσφορά της Freedom Games

About MasterV

Ένας βάρβαρος που βγήκε από τη σπηλιά του στο Βορρά για να γράψει για Νιτέντα. Συμφιλιωμένος πλέον με ξυράφια και ψαλίδια, τριγυρνάει τις νύχτες για αθώα θύματα να προσηλυτίσει στο μαγικό κόσμο των video games.

Ο γνωστός MasterV ξαναχτυπά.


8.0

Good

 • Εκπληκτική retro αισθητική
 • Φανταστικός χειρισμός.
 • Τρομερά εθιστικό, πολύ replayable!
 • Προσιτή τιμή!
 • Μπορείτε να παίξετε για 5 λεπτά ή 5 ώρες και να το ευχαριστηθείτε!

Bad

 • Δεν ενδείκνυται για όσους είναι σε προχωρημένη ηλικία.
Author MasterV
Published
Categories Reviews
Views 129
0

NintendoNext Cast #25 | Switch Remaster/Remake Wishlist & Exclusives Switch Wishlist

Ένα Like στο Facebook μας βοηθάει:

Facebook Pagelike Widget

Ελληνική Κοινότητα Nintendo στο Discord:

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Δεν υπάρχουν καθόλου χρήστες αυτή τη στιγμή συνδεδεμένοι

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της Jace
Εικόνα προφίλ του/της Paterlazy
Εικόνα προφίλ του/της sp9rK
Εικόνα προφίλ του/της ShadowRush
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της SM
Εικόνα προφίλ του/της Mike_Tsak
Εικόνα προφίλ του/της kamen
Εικόνα προφίλ του/της mariapesm
Εικόνα προφίλ του/της Gold Luigi
Εικόνα προφίλ του/της nK
Εικόνα προφίλ του/της SpyrosRai
Εικόνα προφίλ του/της GR☆DRACULA
Εικόνα προφίλ του/της Mimakos
Εικόνα προφίλ του/της V3rsed
Εικόνα προφίλ του/της Mr. Boring
Εικόνα προφίλ του/της Teck

Αρχείο Nintendo Next

Ιούνιος 2021
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930