fbpx

Το Mighty Goose είναι μια από τις περιπτώσεις που οι πρώτες εντυπώσεις καταλήγουν εντυπωσιακά ακριβείς όσον αφορά το τελικό προϊόν. Καλό είναι αυτό ή κακό όμως;


Το παρασκήνιο

Σχεδόν πάντα οι εκδότριες εταιρείες, και κυρίως οι indies, μας στέλνουν πληροφορίες και προωθητικό υλικό για τους επερχόμενους τίτλους τους. Συνήθως εκεί περιέχονται στομφώδεις περιγραφές και μεγάλες υποσχέσεις για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας και, κατ’ επέκτασιν, το δικό σας.

Επειδή όμως κάτι τέτοια τα ακούμε βερεσέ, έχουμε γίνει αρκετά κυνικοί. Όλοι άλλωστε θέλουν να μας πείσουν για το πόσο καταπληκτικοτιτανομεγιστοτεράστιο είναι το φανταστικοϋπέροχο παιχνίδι τους. Έτσι έγινε και με το Mighty Goose.

Αν διαβάσατε τις πρώτες μας εντυπώσεις για το παιχνίδι, τότε σίγουρα μπορείτε να δείτε ότι μείναμε εντυπωσιασμένοι. Η διαφορά είναι ότι το Mighty Goose, εν τέλει, αποδείχθηκε ίσως καλύτερο από αυτό που περιμέναμε!


Η πλοκή του Mighty Goose

Χαχαχα ε, δεν πάμε καλά!

Αλήθεια, περιμένετε πλοκή σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Το σενάριο είναι απλό, λιτό και χιουμοριστικό και υπάρχει εκεί για να σας βάλει με τρεις προτάσεις στο νόημα του παιχνιδιού και τον θεοπάλαβο κόσμο του!

Θα το παραθέσουμε αυτολεξεί γιατί, όσο και να θέλουμε, δε γίνεται να το αναπτύξουμε περισσότερο:

Ταξιδεύει στο γαλαξία.

Κυνηγάει το κακό.

Αυτή είναι η ζωή του Mighty Goose.

Ενός από τους πιο ξακουστούς κυνηγούς επικυρηγμένων του γαλαξία!

Το αστείο είναι οτι από τις τέσσερις αυτές σειρές, οι δημιουργοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύμπαν χιουμοριστικό, πρωτότυπο, συναρπαστικό αλλά συνάμα γνώριμο!

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι: Μπορεί το σενάριο να φανεί σε πολλούς γελοίο. Άλλοι θα μπορούσαν να πουν οτι ένα τέτοιο παιχνίδι δε χρειάζεται καν σενάριο ή πλοκή. Κι εδώ είναι που διαφωνούμε, γιατί ακόμη και η λιγοστή σεναριακή δομή του σε συνδυασμό με την εκπληκτική καλλιτεχνική διεύθυνση κάνει άψογα τη δουλειά της:

Πυροδοτεί τη φαντασία μας και θέτει τα θεμέλια ενός κόσμου που θα θέλαμε να εξερευνήσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον!


Gameplay

Το Mighty Goose, στη βάση του, είναι αγνή arcade run-and-gun τελειότητα. Ο Παντοδύναμος Χήνος μας μπορεί να τρέξει, να πηδήσει και να πυροβολήσει μπρος, πίσω, πάνω και κάτω.

Αν έχετε παίξει τα Metal Slug, τότε θα νιώσετε αμέσως σαν στο σπίτι σας!


Σκοτώνοντας εχθρούς ή ανοίγοντας κιβώτια θα αποκτήσετε και καλύτερα όπλα, που έχουν όμως περιορισμένα πυρομαχικά. Δε μπορείτε να αλλάξετε όπλα, οπότε αν σηκώσετε κάτι το εξοπλίζεστε αμέσως και κάνετε τους εχθρούς σας κομματάκια. Αυτά είναι το κλασικό Βαρύ Οπλοπολυβόλο, η απαραίτητη Καραμπίνα, το Ηλεκτρικό Κανόνι και, φυσικά, ο Εκτοξευτής Πυραύλων!

Στόχος σας σε κάθε πίστα του γαλαξιακού χάρτη, είναι να φέρετε σε πέρας την αποστολή που σας περιμένει στον εκάστοτε πλανήτη που θα προσεδαφιστείτε. Μια προσεδάφιση που γίνεται πάντοτε θεαματικά…

..και με χιούμορ που φέρνει στο νου Earthworm Jim!


Κάνοντας τη συνταγή πιο πικάντικη

Υπάρχουν και μερικές διαφορές όμως από τα κλασικά Metal Slug που κάνουν τη συνταγή ακόμη πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα. Κατ’ αρχάς έχετε στη διάθεσή σας ένα dodge roll που σας κάνει προσωρινά άτρωτους (σας δίνει μερικά invulnerability frames δηλαδή) και θα σας γλιτώσει από την παρέα με τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων. Επίσης, όσο πυροβολείτε προς τα κάτω, οι ριπές σας μπορούν να σας κρατήσουν στον αέρα. Αυτά τα δύο σας ανοίγουν πολλές νέες δυνατότητες στη μάχη, αλλά και την εξερεύνηση!

Ουδέν σχόλιον...


Επιπλέον, εδώ έχουμε μετρητή υγείας αντί για ζωές, οπότε η δράση δε διακόπτεται απότομα κάθε φορά που κάνετε ένα λάθος. Επιπλέον, υπάρχει ένας μετρητής combo που ανεβαίνει όσο ξεπαστρεύετε εχθρούς, οποίος με τη σειρά του γεμίζει ένα μετρητή δύναμης. Αν γεμίσει, τον ενεργοποιείτε πατώντας τα ZR+ZL, οπότε ο Χήνος τα «παίρνει στο κρανίο», γίνεται άτρωτος και οι βολές κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά!

Τέλος, αντί για χειροβομβίδες έχετε ένα δευτερεύον όπλο που στην αρχή κάνει απλά «ΚΟΥΑΚ». Αυτό όμως πολύ σύντομα μπορεί να αλλάξει!


Επιπλέον προσαρμογές στο οπλοστάσιο του Mighty Goose

Ο τίτλος προσθέτει μερικά στοιχεία που μας έφεραν στο νου τα Mega Man Zero. Στο τέλος κάθε πίστας π.χ. βαθμολογείστε ανάλογα με τις επιδόσεις σας. Όσο παίζετε και βγάζετε πίστες, θα κερδίσετε πρόσβαση σε πολλά επιπλέον πραγματάκια, με πρώτους και καλύτερους τους «βοηθούς». Πέρα από δύναμη πυρός στη μάχη, μερικοί προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες.

Όπως για παράδειγμα ο γουρουνάκος που σας αφήνει που και που κανένα Βαρύ Οπλοπολυβόλο. Τι καλό παιδί!


Ύστερα υπάρχουν τα δευτερεύοντα όπλα που έχουν πολλές και διάφορες χρήσεις, όπως ένα πιο δυνατό κρώξιμο ή ενέσεις αδρεναλίνης που γεμίζουν αμέσως το Δυνατό Μετρητή σας. Ποιος είδε το Χήνο και δε φοβήθηκε δηλαδή!

Η στολή του Δυνατού Χήνου διαθέτει επίσης μπαταρία, την οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε ενεργοποιώντας επιπλέον λειτουργίες. Μπορείτε να γεμίζετε οργή κάθε φορά που κάνετε dodge roll μέσα από εχθρικά πυρά, να φορτίζετε το αρχικό κανόνι σας ή απλά να τρέχετε πιο γρήγορα. Κάθε λειτουργία έχει διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις, οπότε θα πρέπει να ζυγίζετε τις επιλογές σας όσο προχωράτε.

Στην αρχή βέβαια οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Σκοτώνοντας εχθρούς, θα μαζεύετε νομίσματα. Αυτά μπορείτε να τα εξαργυρώσετε όσο παίζετε για να αγοράσετε επιτόπου, μέσα από το pause menu, όπλα και όχι μόνο!

Οι αγορές καταφθάνουν με αερομεταφορέα σε λίγα δευτερόλεπτα!


Τέλος, να σημειώσουμε πως στα Options, πέρα από τα κλασικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε autofire για να μην πάθετε και καμιά κράμπα. Επίσης, αν έχετε θέματα με τις αναλαμπές και τις δονήσεις της οθόνης, μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε κι εκείνες.

Ο Κάλσιφερ μέσα στη γεννήτρια!


Mighty Goose – Ένα γλύκισμα για τα μάτια

Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι τα γραφικά του παιχνιδιού είναι καταπληκτικά.

Πέρα από τις εκρήξεις, τα γιγάντια sprites και τα κολοσσιαία bosses που θα έκαναν το Metal Slug να κοκκινίσει, η οθόνη σχεδόν πάντα είναι γεμάτη με εχθρούς και τα κομματάκια που τους κάνετε. Για να μην αναφέρουμε τη λεπτομέρεια! Από τους ατελείωτους κάλυκες που «ξερνάει» το κλείστρο του Machine Gun ή την κουμπούρα που έχετε στα χέρια όταν αποκτάτε Shotgun μέχρι τις εκφράσεις των χαρακτήρων και το animation, το παιχνίδι είναι χάρμα οφθαλμών!

Το Mighty Mode κάνει τα όπλα σας ακόμα πιο καταστροφικά και τη δράση πιο απολαυστική!


Το art style γενικότερα μας έφερε στο νου τα καλύτερα παιχνίδια του Nintendo DS όπως τα Mega Man ZX. Χρώματα και σχεδιασμός με μια ιδιαίτερη, καρτουνίστικη αισθητική που κάνει τα πάντα να έχουν γούστο και προσωπικότητα. Τα cinematics με τη σειρά τους προσφέρουν πάντα μια αναζωογονητική νότα φρεσκάδας και γέλιου και είναι φανταστικές προσθήκες!

Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα χρώματα και ζωντάνια, με καταπληκτική χρήση σύγχρονων εφέ, όπως θαμπάδα σε σκοτεινές περιοχές, παραμόρφωση εικόνας από τη ζέστη και god rays όταν περνάτε μπροστά από πηγές φωτός. Ευτυχώς, όλα στην οθόνη παραμένουν ευδιάκριτα και το παιχνίδι τρέχει ομαλότατα, με ένα framerate που θα έκανε το NEO-GEO να σκάσει από το κακό του! Παρόλο το χαμό και την καταστροφή, παραμένει κολλημένο σταθερά στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο βρέξει-χιονίσει.


Ήχος

Ένα καλό arcade επιβάλλεται να έχει δυνατό ήχο. Όταν σε ένα χώρο το ηλεκτρονικό ανταγωνίζεται όλα τα υπόλοιπα, το πιο «φασαριόζικο» παιχνίδι κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το Mighty Goose παραμένει πιστό στις παραδόσεις και προσφέρει εκπληκτικά ηχητικά εφέ για το καθετί. Από το «πατ-πατ» του ποδοβολητού σας, ως τις ασταμάτητες εκρήξεις και τους πυροβολισμούς, οι ήχοι «ζωγραφίζουν» τον καμβά της καταστροφής που προκαλείτε, ή τη σιωπή της απομόνωσης (όταν συμβαίνει κι αυτό).

Πινελιές όπως ο εκφωνητής που αναγγέλει το ξεκίνημα και το τέλος μιας αποστολής, αλλά και τα όπλα μας παρέπεμψε στο (καλά μαντέψατε) Metal Slug. Το κλάξον που μας προειδοποιεί για μια επερχόμενη μάχη με έναν από τους εντυπωσιακόυς αρχηγούς όχι μόνο ταιριάζει γάντι, αλλά μας ταξίδεψε σε εποχές που ζούσαμε συγκινητικές στιγμές στη σειρά Mega Man Zero.

Μας θυμίζει Mega Man και δε νομίζουμε οτι είναι τυχαίο!


Κι ύστερα έχουμε τη μουσική. Η Playism περιγράφει τα ακούσματα που μας συνοδεύουν ως synth-rock και funky-jazz. Εμείς δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά.

Μπορούμε να πούμε όμως ότι ο συνθέτης Dominic Ninmark έχει δημιουργήσει ένα τρομερό soundtrack για το παιχνίδι.


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δυστυχώς, ο τίτλος δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα. Αυτό σημαίνει οτι μπορείτε να ακούσετε τη μουσική μόνο στο trailer αλλά και στο preview του ίδιου του κ. Ninmark παραπάνω. Εμείς βέβαια ξεχωρίσαμε τη μουσική των αρχηγών:

Μπορούμε πάντα να παρακάμψουμε τους περιορισμούς με λίγη δημιουργικότητα, χεχεχε…


Αξίζει τελικά το Mighty Goose;

Θέλει και ρώτημα; Ο τίτλος ξεχειλίζει ποιότητα από κάθε bit του κώδικά του. Είναι εμφανείς όχι μόνο οι επιρροές του αλλά και η αγάπη που είχαν για τους γίγαντες του είδους οι δημιουργοί. Αυτά όμως τα στοιχεία απαιτούν και ταλέντο για να συνδυαστούν με τόσο θαυμάσιο τρόπο και είναι εμφανές πως η ομάδα της Blastmode έχει μπόλικο από δαύτο. Εύσημα πρέπει επίσης να δώσουμε και στην MP2, την ομάδα που μετέφερε το παιχνίδι στο Switch γιατί έκανε θεσπέσια δουλειά!

Το μόνο ψεγάδι που μπορούμε να του καταλογίσουμε είναι η έλλειψη κάποιου 2-player mode, που θεωρούμε τραγική παράλειψη. Θα ήταν ωραία αν ένας δεύτερος παίκτης μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός από τους βοηθούς, γιατί αυτό θα αύξανε κατακόρυφα το replayability.

Ως έχει, το παιχνίδι έχει διάρκεια μεγαλύτερη από ένα arcade game, χωρίς να είναι και ιδιαίτερα μακροσκελές. Το επιπλέον περιεχόμενο περιορίζεται στα μυστικά και το κυνήγι για την απόκτηση της δύναμης των θεών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας και να κυνηγήσετε τα S-Rank σε κάθε πίστα, όπως και στα Mega Man Zero. Αυτό σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε αφότου ξεκλειδώσετε μερικές επιπλέον ικανότητες.— ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ —

Εντελώς τυχαία, σήμερα Σάββατο 05/06/2021 δοκιμάσαμε να παίξουμε το παιχνίδι και ανακαλύψαμε το εξής ενδιαφέρον. Με ένα Day-1 patch, η ομάδα ανάπτυξης πρόσθεσε αυτό ακριβώς που ζητήσαμε παραπάνω:

Μέσα από το Pause Menu, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το διπλό συνεργατικό. Ο δεύτερος παίκτης ελέγχει το βοηθό. Δεν έχει τις δυνατότητες που έχει ο Χήνος, προφανώς, αλλά σίγουρα αποτελεί μια σημαντική προσθήκη που διορθώνει μια μεγάλη έλλειψη. Η τελική βαθμολογία έχει διορθωθεί.


Μόνο για παικταράδες!


Σε τελική ανάλυση, θα λέγαμε πως το Mighty Goose όχι μόνο κατόρθωσε να βγει απολαυστικό παιχνίδι, αλλά θα λέγαμε πως στέκεται επάξια δίπλα στους κολοσσούς του παρελθόντος. Ευχόμαστε να τα πάει καλά, γιατί θα θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε και sequel. Οι λάτρεις των arcade run-and-gun θα βρεθούν στον παράδεισο μαζί του. Οι υπόλοιποι μην το παραβλέψετε, γιατί εσείς θα χάσετε!

 • Κονσόλα: Switch
 • Είδος: 2D Arcade Run & Gun
 • Εκδότης: PLAYISM
 • Εταιρεία Ανάπτυξης: Blastmode, MP2 Games
 • Διάθεση: Ψηφιακή από το eShop
 • Παίκτες: 1-2
 • Online στοιχεία: Cloud Saves
 • Ο κωδικός του παιχνιδιού ήταν μια ευγενική προσφορά της PLAYISM

About MasterV

Ένας βάρβαρος που βγήκε από τη σπηλιά του στο Βορρά για να γράψει για Νιτέντα. Συμφιλιωμένος πλέον με ξυράφια και ψαλίδια, τριγυρνάει τις νύχτες για αθώα θύματα να προσηλυτίσει στο μαγικό κόσμο των video games.

Ο γνωστός MasterV ξαναχτυπά.


8.8

Good

 • Εκπληκτικά γραφικά, φανταστικός ήχος, άψογο gameplay.
 • Ένας ολοκαίνουριος ήρωας που ελπίζουμε πως ήρθε για να μείνει!
 • Χιούμορ!
 • Πολύ καλή τιμή
 • Εθιστικό και με διπλό συνεργατικό!

Bad

 • Δεν έχει και τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο.
Author MasterV
Published
Categories Reviews
Views 83
0

Comments

No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

NintendoNext Cast #25 | Switch Remaster/Remake Wishlist & Exclusives Switch Wishlist

Ένα Like στο Facebook μας βοηθάει:

Facebook Pagelike Widget

Ελληνική Κοινότητα Nintendo στο Discord:

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Δεν υπάρχουν καθόλου χρήστες αυτή τη στιγμή συνδεδεμένοι

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της Jace
Εικόνα προφίλ του/της Paterlazy
Εικόνα προφίλ του/της sp9rK
Εικόνα προφίλ του/της ShadowRush
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της SM
Εικόνα προφίλ του/της Mike_Tsak
Εικόνα προφίλ του/της kamen
Εικόνα προφίλ του/της mariapesm
Εικόνα προφίλ του/της Gold Luigi
Εικόνα προφίλ του/της nK
Εικόνα προφίλ του/της SpyrosRai
Εικόνα προφίλ του/της GR☆DRACULA
Εικόνα προφίλ του/της Mimakos
Εικόνα προφίλ του/της V3rsed
Εικόνα προφίλ του/της Mr. Boring
Εικόνα προφίλ του/της Teck

Αρχείο Nintendo Next

Ιούνιος 2021
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930