Είστε έτοιμοι για βροχή από εχθρικά που έρχονται όχι μόνο από όλες τις κατευθύνσεις αλλά και από το παρασκήνιο; Το Ray’z Arcade Chronology έφτασε στο Switch και είναι αυτό που ψάχνατε!
Η αφορμή για την καταστροφή
Όπως συνηθίζεται σε τέτοια παιχνίδια, η πλοκή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και η αλήθεια είναι πως ελάχιστα επεξηγείται μέσα στα παιχνίδια καθαυτά.
Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί έστησαν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που θα ζήλευαν και οι καλύτερες ταινίες anime της εποχής του ’90!
Όλα περιστρέφονται γύρω από έναν υπερ-υπολογιστή, τον Con-Human, που δημιουργήθηκε στη Γη για να ρυθμίζει κάθε πτυχή του περιβάλλοντος και των έμβιων οργανισμών με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη με τον πλανήτη.
Όλα όμως ήρθαν τούμπα όταν ένας επιστήμονας επιχείρησε να συνδέσει ένα κλωνοποιημένο άνθρωπο με τη νοημοσύνη του Con-Human. Κάπου εκεί ο υπολογιστής έπαθε αμοκ και αποφάσισε να ανακατασκευάσει τη Γη με τους δικούς του όρους, αφανίζοντας κάθε μορφή ζωής.
Το RayCrisis, ο τρίτος τίτλος της σειράς, είναι ένα prequel όπου γίνεται μια απόπειρα να γίνει μια νοητική κυβερνο-επίθεση στον Con-Human πριν καταστρέψει τα πάντα. Παρόλο που η επίθεση πέτυχε, ο Con-Human κατάφερε να καταστρέψει το 99,8% της ανθρωπότητας, με τους επιζώντες να φεύγουν για τις διαστημικές αποικίες.
Ακόμη κι εκεί όμως δεν υπάρχει ασφάλεια, αφού ο Con-Human έχει μεταμορφώσει τη Γη σε ένα κινούμενο φρούριο και οδεύει προς τις αποικίες με στόχο τον ολοκληρωτικό αφανισμό της ανθρωπότητας.
Κάπου εκεί ξεκινά το RayForce (Galactic Attack για όσους ήταν κάτοχοι Sega Saturn στα μέρη μας), με το ολοκαίνουριο μαχητικό RVA-818 X-LAY να αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την επιβίωση. Εσείς πρέπει να διεισδύσετε στα βάθη του λίκνου της ανθρωπότητας και να καταστρέψετε τον Con-Human πάσει θυσία!

Το RayStorm, από την άλλη, δεν συνδέεται αυστηρά με αυτή την αλληλουχία των γεγονότων, αλλά ακολουθεί τα ίδια μοτίβα οπότε θα το χαρακτηρίζαμε ίσως ένα soft reboot ή side-story του RayForce με πολυγωνικά γραφικά.
Πολυεπίπεδο gameplay
Και τα τρία παιχνίδια της συλλογής ακολουθούν την ίδια βασική ιδέα αλλά καθένα προσθέτει κατιτίς παραπάνω για να κάνει τη συνταγή πιο πικάντικη και διαφορετική. Αποτέλεσμα είναι καθένα να έχει τη δική του γεύση, που είναι σε γενικές γραμμές απολαυστική.
Πρόκειται λοιπόν για shoot ‘em ups κάθετου scrolling, με ένα ξεχωριστό στοιχείο που τα κάνει να διαφέρουν από άλλα παραδείγματα του είδους:
Το ένα επίπεδο είναι το κλασικό, με τους εχθρούς, καθένας με τις δικές του επιθέσεις, να κινούνται σε σχηματισμούς γύρω σας όσο επιχειρούν να κάνουν το σκάφος σας παλιοσίδερα.
Βλέπετε, σε κάθε περίπτωση όχι μόνο δέχεστε επίθεση από εχθρούς αλλά την ίδια στιγμή θα δείτε εχθρικά σκάφη να απογειώνονται από το έδαφος ή άρματα μάχης να παίρνουν θέση για να σας αναχαιτίσουν. Πρέπει λοιπόν να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα και να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να κάνει παράλληλη επεξεργασία.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια απαιτούμενη καμπή εκμάθησης αλλά, όπως σε κάθε καλό arcade game, σύντομα θα συνηθίσετε και θα απολαμβάνετε την επιπλέον πρόκληση… που αυξάνεται αδυσώπητα όσο προχωράτε στις πίστες!
Για να τα βγάλετε πέρα, το σκάφος σας πέρα από τα κλασικά λέιζερ διαθέτει κι ένα σύστημα τηλεκατευθυνόμενων ριπών που μπορεί να σκοπεύσει στόχους στο βάθος. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να περάσετε το πανταχού παρόν σκόπευτρο πάνω από υποψήφια θύματα και να εξαπολύσετε θάνατο. Μάλιστα, όσο περισσότερους εχθρούς «κλειδώνετε» πριν εξαπολύσετε την ενέργεια τόσο μεγαλύτερος ο πολλαπλασιαστής του σκορ σας!
Στα RayStorm και RayCrisis έχετε στη διάθεσή σας δύο σκάφη με διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά τα λέιζερ αλλά και το lock-on ενώ, αν κάνετε όλα τα lock-on σε ένα στόχο, τότε θα εξαπολύσετε Hyper Shot. Τέλος, κάθε lock-on attack γεμίζει το Special Attack που κάνει τρομερή ζημιά σε κάθε εχθρό επί της οθόνης!
Εκσυχρονισμός
Όπως είναι αναμενόμενο, οι εκδόσεις που έχουμε στα χέρια μας προσφέρουν ένα σωρό φανταστικές βελτιώσεις αλλά και επιλογές για να απολαύσετε τα παιχνίδια όπως ακριβώς θέλετε!
Για αρχή υπάρχουν επιλογές όχι μόνο να βάλετε scanlines αλλά και να φιλτράρετε τα γραφικά στις Original εκδόσεις, ενώ μπορείτε να διαλεξετε μεταξύ των Original ή των Arranged soundtrack. Μπορείτε ακόμη και να ενεργοποιήσετε τον παρασκηνιακό θόρυβο των arcades της Akihabara αν το επιθυμείτε!
Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως τα δύο 3D παιχνιδια προσφέρονται και σε HD Remastered εκδόσεις που αναδεικνύουν την ομορφιά των low-poly γραφικών τους!
Κι όλα αυτά με όλα τα γνωστά κομφόρ όπως Quick Save, Quick Load, Tate mode (για το RayForce), επιλογές για screen scaling και online leaderboards όπου νιώσαμε την απόλυτη ταπείνωση αφού οι Ιάπωνες μας ταπείνωσαν στο σκορ.

Τα πλαϊνά της οθόνης μπορείτε να τα προσαρμόσετε όπως θέλετε αλλά στις αρχικές τους ρυθμίσεις προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες (όπως lock-on level, τα power-up σας κλπ.) με ευδιάκριτο τρόπο ενώ παρέχουν και σεναριακές λεπτομέρειες για το στάδιο της περιπέτειάς σας.
Τέλος, μπορείτε να βλέπετε και το μουσικό κομμάτι που παίζει στο υπόβαθρο και να μην ξεχάσουμε τη ζωτικής σημασίας «ανάσα» που σας δίνει το παιχνίδι όταν επιστρέφετε στη δράση όταν κλείνετε τα μενού.
Γραφικά-Ήχος
Με λίγα λόγια, θα πρέπει να πούμε πως και τα τρία παιχνίδια διαθέτουν πολύ εντυπωσιακά γραφικά. Όχι μόνο για την εποχή τους αλλά, χάρη στην επάνοδο της retro-style αισθητικής στο χώρο του gaming τα τελευταία χρόνια, θα λέγαμε πως έχουν γεράσει με περισσή χάρη!
Το RayForce αξιοποιεί πανέμορφα 2D sprite-based γραφικά γεμάτα ολοζώντανα και ρεαλιστικά χρώματα, ενώ παρουσιάζει εκπληκτικά εφέ για την εποχή του που παραμένουν όμορφα ακόμη και σήμερα:
Ασταμάτητο parallax scrolling σε πολλαπλά background layers, μεγάλα και χορταστικά sprites με scaling παντού, μια συνεχής περιπέτεια χωρίς παύσεις και διακοπές (όπως στα Turrican 1 και 2 φερ’ ειπείν) γεμάτη εκπλήξεις και εντυπωσιακά παρασκήνια με μερικά 3D στοιχεία διανθίζουν την παρουσίαση.
Το RayStorm είναι από εκείνα τα παιχνίδια που βλέπαμε στα περιοδικά το 1996 αλλά ποτέ δεν έτυχε να παίξουμε. Από τη μία, όπως το G-Darius, η ηλικία του είναι εμφανής.
Από την άλλη, τα λιγοστά πολύγωνα με τα πιξελιασμένα textures αξιοποιούνται θαυμάσια με μια αισθητική όχι μόνο ευχάριστη, αλλά γεμάτη φαντασία, δημιουργικότητα και – το καλύτερο – με πολύ υψηλή ευκρίνεια αφού τα πάντα είναι ευδιάκριτα ακόμα και στις πιο «γεμάτες» στιγμές όπου η οθόνη γεμίζει λέιζερ, πυροτεχνήματα και εκρήξεις!
Το RayCrisis του 1998 δείχνει το πόσο βελτιώθηκαν τα γραφικά του PSX σε ένα διάστημα 2 ετών, αφού επιδεικνύει εξελιγμένα (και συχνά πολύ εντυπωσιακά) εφέ, πιο ποιοτικές υφές, πλουσιότερη γεωμετρία και γενικά είναι πιο «φροντισμένο» από κάθε άποψη όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι. Αισθητικά, από την άλλη, θα λέγαμε πως είναι το πιο αδύναμο από τα τρία όσον αφορά τη δημιουργικότητα στις πίστες.
Η μουσική βέβαια είναι φανταστική αφού η ομάδα Zuntata της Taito τα δίνει όλα με εκλεκτικά soundtracks και εκρηκτικά ηχητικά εφέ!
Ray’z Arcade Chronology – Εντυπωσιακό όπως τότε ή ξεθώριασε η μπογιά του;
Προσφέρει τρία ξεχασμένα διαμαντάκια, ανανενωμένα με τον καλύτερο τρόπο αφού διατηρούν την πιστότητα των originals. Η υψηλή πρόκληση και η απαραίτητη καμπή εκμάθησης αντισταθμίζονται από δράση, αδρεναλίνη και φανταστικό presentation.
Τα achievements και τα online leaderboards μαζί με τις δυνατότητες για διπλό συνεργατικό απλά απογειώνουν το replayability οπότε τα λόγια περιττεύουν:
Αν είστε fan των shoot ‘em up είναι μια εξαιρετική πρόταση παρόλο που (στα μάτια μας τουλάχιστον) το RayCrisis είναι αισθητά πιο αδύναμο από τα αδερφάκια του παρόλη την έξυπνη και ξεχωριστή δομή του.
Βέβαια, κάπου εδώ να υπογραμμίσουμε ότι η ψηφιακή (και η απλή φυσική) έκδοση δεν περιέχει κάποιο εξτραδάκι όπως sound test ή κάτι παρόμοιο. Όλα αυτά θα τα βρείτε μόνο στη συλλεκτική έκδοση μέσα από το κατάστημα της Strictly Limited Games (links παρακάτω).
- Κονσόλα: Nintendo Switch
- Είδος: Shoot ’em up / Arcade
- Εκδότης: ININ Games
- Εταιρεία Ανάπτυξης: Taito
- Διάθεση: Ψηφιακή από το Nintendo eShop
- Παίχτες: 1-2 (Τοπικά)
- Online στοιχεία: Online Leaderboards, Cloud Saves
- Δείτε εδώ την πολιτική βαθμολογίας μας
- Ο κωδικός της παρουσίασης είναι μια ευγενική προσφορά της ININ Games