Αυτή είναι η Smash City Tier List. Η Πρώτη Tier List χαρακτήρων για το Smach City βάσει αποτελεσμάτων.
Δείτε πώς κατατάσσονται οι χαρακτήρες του Smash 4 στην σκηνή της Αθήνας.

Ακούγονται πολλά για τις διαβόητες Tier Lists κατά καιρούς. Σε σημείο που η ίδια η φράση τείνει να πάρει πολύ αρνητική σημασία κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Tier list μπορεί να βγάλει ο καθένας. Πράγμα που δεν πρέπει να φοβίζει αλλά να βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη. Στο κάτω-κάτω tier list δεν είναι τίποτα άλλο παρά από μία κατάταξη πραγμάτων με ομαδοποίηση βάσει παρόμοιων χαρακτηριστικών.

Tier lists δημιουργούνται για πολλούς λόγους. Στο Smash 4 συνήθως πρόκειται για την προσωπική άποψη κάποιου (ή κάποιων) για το πόσο καλός είναι ένας χαρακτήρας όταν παιχτεί στο 100% των δυνατοτήτων του. Αυτό από μόνο του δεν είναι “σωστό”. Όχι μόνο το Smash 4 έχει λάβει μια σειρά καθοριστικών αλλαγών στους χαρακτήρες, αλλά είναι και ένα πολύ πρόσφατο παιχνίδι. Έτσι, ποιος μπορεί να πει ότι γνωρίζει πιο είναι το 100% που μπορεί να φτάσει κάποιος χαρακτήρας.

Με αυτόν τον τρόπο, λέμε ότι δεν παίρνουμε το “απόλυτο“, αλλά το “τρέχον” 100%. Αυτό που βλέπουμε στους αγώνες υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς και αυτό δεν καλύπτει κάθε περίπτωση διότι δεν συναγωνίζονται όλοι οι παίχτες υψηλού επιπέδου σε τουρνουά, αλλά και ούτε όλοι οι χαρακτήρες.

Βάσει των Match-ups

Στην πραγματικότητα μια ιδανική tier list κατατάσσει τους χαρακτήρες βάσει των match-ups που έχουν μεταξύ τους. Σε ένα “παραδοσιακό” fighting game αυτό είναι πιο εύκολο, διότι συνήθως υπάρχουν λιγότερες μεταβλητές, τα frame data είναι πιο απόλυτα και τα εργαλεία των χαρακτήρων πιο ξεκάθαρα. Στο smash όπως τα πράγματα δεν είναι τόσο σταθερά.

Σίγουρα κάποιοι χαρακτήρες έχουν έμφυτο πλεονέκτημα λόγω ταχύτητας. Καλώς ή κακώς η ταχύτητα είναι το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού χαρακτήρα. Τι να το κάνω αν μπορείς να κάνεις 50% με ένα χτύπημα αν δεν μπορείς να προφτάσεις τον αντίπαλό σου; Εξαιτίας όμως της επιθυμίας για ένα ισορροπημένο παιχνίδι υπάρχουν πράγματα που κάνουν τους χαρακτήρες να έχουν μικρότερες αποστάσεις μεταξύ τους.
Ένας γρήγορος χαρακτήρας συνήθως είναι και αδύναμος. Ένας με καλό εναέριο παιχνίδι χάνει στο έδαφος. Ένας καλός στο έδαφος είναι ευάλωτος εκτός σταδίου. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά τέτοια αρχέτυπα.

Ακόμα κι έτσι βέβαια δεν γίνεται να υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Με δεκάδες αστάθμητους παράγοντες στη μηχανή του παιχνιδιού, αλλά και την ανθρώπινη ικανότητα για προσαρμογή και διαφοροποίηση του τρόπου παιχνιδιού, βλέπουμε συνεχώς βελτίωση σε χαρακτήρες που αρχικά φάνηκαν “ρηχοί“.

Επί των αποτελεσμάτων.

Καλά όλα αυτά στη θεωρία αλλά στην πράξη η εικόνα πολλές φορές είναι τελείως διαφορετική. Ένα αντικειμενικός τρόπος να βγει μια tier list είναι τα αποτελέσματα από τουρνουά. Στην δική μας περίπτωση για τη Smash City Tier List έχουμε αποτελέσματα από 33 διοργανώσεις. Κάθε τελική κατάταξη χαρακτήρα ταξινομήθηκε, έτσι ώστε να βγει η κατάταξη όλου του καστ του Smash 4.

Το σύστημα ταξινόμησης έδινε διαφορετικό βάρος σε κάθε θέση. Το περισσότερο φυσικά είχε η πρώτη, μετά η δεύτερη κτλ, έως την τελευταία θέση. Ένα άλλο στατιστικό είναι η θέση σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης του χαρακτήρα. Για παράδειγμα αν ένας χαρακτήρας είχε σε 5 εμφανίσεις 1 πρώτη θέση, 3 δεύτερες και 1 τρίτη έχει περισσότερη βαθμολογία από έναν με 25 εμφανίσεις και 1 πρώτη θέση, 3 δεύτερες και 1 τρίτη.

Αρκετά όμως πολυλογήσαμε. Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα μετά από 1,5 χρόνο Smash 4 στην Αθήνα.

Smash City Tier List 1

Κατάταξη χαρακτήρων – Smash City Tier List

Πρώτη θέση: Bowser. Mακράν οι περισσότερες νίκες.
Δεύτερη θέση: Mario, R.O.B., Ganondorf, Sheik. Αρκετές πρώτες θέσεις αλλά πολύ πίσω από τον Bowser.
Τρίτη θέση: Captain Falcon, Cloud, Mewtwo. Λίγες πρώτες θέσεις, αλλά γενικώς καλά αποτελέσματα.
Τέταρτη θέση: Ness, Corrin, Roy, Dr. Mario. Κάποιες καλές θέσεις (ακόμα και πρώτες) κατά καιρούς
Πέμπτη θέση: Greninja, Villager, Sonic, Marth, Little Mac, Bayonetta. Συνήθως στις μεσαίες θέσεις, ίσως κάποιες καλές αραιά.
Έκτη θέση: Zero Suit Samus, Pikachu, Lucas, Shulk, Lucario, Mega Man, Link, Samus, Zelda. Κάποιες καλές θέσεις, κυρίως παλαιότερα. Τελευταία όχι και τόσο καλές.
Έβδομη θέση: Donkey Kong, Meta Knight, Falco, Robin, Diddy Kong, Toon Link, Ike, Jigglypuff, Peach, Pit, Rosalina & Luma. Συνήθως χαμηλές θέσεις, με αραιά μεσαίες θέσεις.
Όγδοη θέση: Mii Brawler, Luigi, Bowser Jr., Ryu, Palutena, Dark Pit. Χαμηλές θέσεις.
Ένατη θέση: Yoshi, Kirby, Lucina, Charizard, Mr. Game & Watch, King Dedede, Fox, Wario. Συνήθως τελευταίες θέσεις.
Χωρίς αποτελέσματα: Duck Hunt Duo, Mii Gunner, Mii Swordman, Pac-Man, Wii Fit Trainer. Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 100 άτομα στα τουρνουά, αυτοί οι χαρακτήρες δεν είχαν ούτε μία συμμετοχή.

Τελικά, η Tier List είναι ένα καλό μέτρο, αλλά δεν είναι απόλυτος κανόνας. Έχει ενδιαφέρον κάθε φορά να βλέπουμε που βρίσκεται το meta-game, αλλά όχι να μένουμε σ’ αυτό. Ειδικά σε ένα ευμετάβλητο παιχνίδι όπως το smash 4. Η tier list είναι σαν έναν οργανισμό που εξελίσσεται με τον καιρό. Εξελίσσεται όσο ο κόσμος ασχολείται με το παιχνίδι και αναζητάει τρόπους για να βελτιωθεί.

҉Jesteros҉

Author Jesteros
Published
Views 74
0

Comments

No Comments

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Nintendo Greek Community

38 User(s) Online Join Server
 • Soul Gluttony
 • paixtis
 • CLOUD
 • Hellthrower
 • Smug Ked
 • d0p3rMaN
 • Johnaras
 • Myron
 • Demi
 • GameDemon
 • Eski The Jet Ski
 • Blank

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Δεν υπάρχουν καθόλου χρήστες αυτή τη στιγμή συνδεδεμένοι

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της kamen
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της sklonis
Εικόνα προφίλ του/της Steliosthegamerplays
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της iankysyrath
Εικόνα προφίλ του/της Achill777
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της Shadowrush
Εικόνα προφίλ του/της Sonic555
Εικόνα προφίλ του/της Sleepy
Εικόνα προφίλ του/της GameDemon
Εικόνα προφίλ του/της nikospap
Εικόνα προφίλ του/της Spank

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Nintendo Next Ημερολόγιο

Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων