Review: Yoshi’s Woolly World

22 Ιούν

Μετά το Kirby’s Epic Yarn στο Wii, σειρά είχε ο Yoshi. H Good-Feel μας προσφέρει άλλον έναν πανέξυπνο και αξιαγάπητο τίτλο όπως μόνο αυτή ξέρει. Από την άλλη, η σειρά Yoshi φημίζεται για την ευκολία της, καθώς ο παίκτης έχει άπειρες ζωές για να ολοκληρώσει ένα επίπεδο και δεν υπάρχει ούτε χρονικό περιθώριο. Χωρίς να έχω παίξει άλλα παιχνίδια της σειράς, καταπιάστηκα με το Yoshi’s Woolly World και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος.

Σενάριο

Όπως πάντα σε τέτοια παιχνίδια, το σενάριο είναι πολύ βασικό. Βρισκόμαστε στο Craft Island, όπου όλα είναι φτιαγμένα από μαλλί, υφάσματα και λοιπά. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα Kamek και μετατρέπει όλα τα μάλλινα Yoshi που κατοικούν στο νησί σε Wonder Wools, μάλλινες κλωστές δηλαδή. Έτσι, χωρίζει το κάθε μάλλινο Yoshi σε πέντε κλωστές εκτός από δύο, τα οποία μένουν πίσω και πρέπει να σώσουν όλα τα υπόλοιπα και το ίδιο το Craft Island.

Gameplay

Το παιχνίδι είναι ένα κλασικό δισδιάστατο παιχνίδι πλατφόρμας με τους γνωστούς μηχανισμούς των παιχνιδιών Yoshi. Μπορείς να πηδάς, έχεις αιώρηση στον αέρα, μπορείς να τρως τους εχθρούς και είτε να τους φτύνεις κατευθείαν είτε να τους αποθηκεύεις για αργότερα και να μπορείς να τους πετάξεις προς κάθε κατεύθυνση.

Το παιχνίδι διαθέτει 5 κόσμους, όπως θα δείτε εξ’ αρχής, με δυνατότητα να ξεκλειδωθεί άλλος ένας. Κάθε κόσμος έχει οκτώ πίστες από τις οποίες η τέταρτη και η όγδοη έχουν bosses. Επίσης, κάθε κόσμος έχει μια επιπλέον κρυφή πίστα που πρέπει να κουραστείτε για να φανερώσετε και να ιδρώσετε για να ολοκληρώσετε. Εδώ επίσης πρέπει να αναφέρουμε τη χρυσή τομή του παιχνιδιού: είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να πάει από την αρχή μέχρι το τέλος της πίστας. Ακόμα κι αν δυσκολευτείτε, υπάρχει το Mellow Mode (σ.σ.: για νουμπάδες) στο οποίο ο Yoshi έχει φτερά και μπορεί να πετάει όπου θέλει στον αέρα και να αποφεύγει έτσι όλα τα εμπόδια. Πέρα από το Mellow Mode, το παιχνίδι έχει και μια άλλη μορφή βοήθειας: τα Εμβλήματα (Badges). Αυτά ξεκλειδώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού και μπορείς να επιλέξεις μόνο ένα πριν ξεκινήσεις ένα επίπεδο ή κατά τη διάρκεια του, με αντίτιμο μερικές χάντρες (beads). Από την άλλη, είναι μεγάλη πρόκληση να βρεις όλα τα κρυφά αντικείμενα σε κάθε επίπεδο, ειδικά χωρίς να χρησιμοποιήσεις Εμβλήματα.

YWW3

Τα κρυφά αντικείμενα είναι πολλά σε κάθε επίπεδο: για να κάνεις 100% μία πίστα, πρέπει να την τελειώσεις με γεμάτη «ζωή» (με 20 καρδούλες), να βρεις 5 λουλούδια, 5 Wonder Wools και 20 Stamp Patches. Τώρα, τι κάνουν όλα αυτά, εκτός από το 100%:

 • Οι καρδούλες δεν κάνουν τίποτα.
 • Τα πέντε λουλούδια κάθε πίστας είναι όλα απαραίτητα για να ξεκλειδωθεί η μυστική πίστα του αντίστοιχου κόσμου. Αυτές οι μυστικές πίστες είναι πραγματικά χωρίς έλεος και θα δοκιμάσουν τις ικανότητες όλων των παικτών, ειδικά καθώς και αυτές έχουν τα ίδια κρυφά αντικείμενα να συλλέξεις και καθόλου checkpoint. Και πολλές φορές καθόλου έδαφος.
 • Αν μαζέψεις τα 5 Wonder Wools σε μια πίστα, τότε επαναφέρεις το αντίστοιχο Yoshi στο Craft Island. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πάρα πολλά να ξεκλειδώσετε και μπορείτε ανά πάσα στιγμή στο χάρτη του παιχνιδιού να ανταλλάξετε και να παίξετε με κάποιο που έχετε ξεκλειδώσει.
 • Τα Stamp Patches είναι κρυμμένα μέσα σε ορισμένες χάντρες σε κάθε επίπεδο. Όταν συμπληρώνεις ένα ποσό από αυτά, παίρνεις στη διάθεσή σου νέες σφραγίδες τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο Miiverse, όταν το ανοίγεις μέσα από το παιχνίδι.
 • Τέλος, οι χάντρες (Beads) που υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη (και αξίες) και είναι σαν τα νομίσματα στο Super Mario. Κάποιες περιέχουν Stamp Patches και επίσης συσσωρεύονται και λειτουργούν ως το νόμισμα για να χρησιμοποιείτε Εμβλήματα.

Η δυσκολία στο να τα αποκτήσεις όλα βρίσκεται στο ότι πολλά είναι κρυμμένα πολύ καλά, πίσω από τοίχους, μέσα σε αόρατα συννεφάκια, αόρατες πλατφόρμες ή σωλήνες και σε άλλες τρέλες που έχουν σκαρφιστεί στην Good-Feel. Αν και σε ένα σημείο του παιχνιδιού ξεκλειδώνεις ένα Badge το οποίο κάνει όλα τα μυστικά ορατά, αισθάνομαι ότι είναι η εύκολη λύση. Προσωπικά δε χρησιμοποιώ τα Badges και μερικά μυστικά είναι τόσο καλά κρυμμένα που προσφέρουν μεγάλη ευχαρίστηση όταν τα έχεις βρει από μόνος σου.

Αυτό που με άφησε άναυδο είναι η ποικιλία που διαθέτει ο τίτλος. Ακόμα και με φαινομενικά απλούς μηχανισμούς, η κάθε πίστα είναι μοναδική και έχει το δικό της χαρακτήρα και σε αναγκάζει να παίζεις διαφορετικά. Με αυτόν τον τρόπο, το ενδιαφέρον μου έμεινε αναλλοίωτο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε άλλη πίστα θα υπάρχουν Wοollet Bills (η μάλλινη έκδοση των Bullet BIlls) που αντί για καπνό αφήνουν ένα ίχνος από βαμβάκι για μερικά δευτερόλεπτα και το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Σε άλλη πίστα,YWW2 πάλι, υπάρχουν μάλλινα μπισκότα που ανοίγουν στα δύο και γίνονται πλατφόρμες. Σε άλλες, υπάρχει ο Poochy, ένα τέλειο μάλλινο σκυλάκι το οποίο μπορεί ο Yoshi να καβαλήσει (να και μια ευχάριστη αλλαγή για τον καημένο το Yoshi) και σε βοηθάει να φτάσεις σε σημεία που χωρίς αυτόν είναι απροσπέλαστα.

Ένα άλλο σημείο που προσδίδει φρεσκάδα και ποικιλία στον τίτλο είναι συγκεκριμένες πίστες που διαθέτουν ένα τμήμα στη μέση της διαδρομής στο οποίο ο Yoshi μεταμορφώνεται και αποκτά τελείως διαφορετικές ικανότητες. Μερικές μεταμορφώσεις είναι Γιγαντιαίος Yoshi, Μοτοσικλέτα Yoshi, Αεροπλάνο Yoshi, Μπουλντόζα Yoshi και άλλες. Η κάθε μία έχει τις δικές τις ιδιότητες και χειρισμό και τις χρησιμοποιείς για να περάσεις εκείνα τα σημεία με ταχύτητα και ακρίβεια, καθώς υπάρχει και στενό χρονικό περιθώριο αλλά και πολλά κρυφά αντικείμενα σε αυτά τα σημεία. Όλα αυτά τα bonus τμήματα είναι ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα από το platforming και είναι άκρως διασκεδαστικά.

Οπτικός τομέας

Ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού δίνει ρέστα και είναι ίσως το βασικότερο χαρακτηριστικό του. Η προσοχή που έχει δοθεί είναι εξαιρετική. Τα πάντα είναι φτιαγμένα από όλα τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάσης φύσεως ρούχα και άλλα υφάσματα: μαλλί, βαμβάκι, δέρμα, κορδέλες, κουμπιά, κουβαρίστρες και τόσα άλλα. Μην αφήσετε τη μάνα σας να το δει, έχει ακόμα και σεμεδάκια στο χάρτη! Εγώ προειδοποίησα!

Η λεπτομέρεια είναι επίσης εκπληκτική: Στις άκρες όλων των μάλλινων επιφανειών υπάρχουν τριχούλες που πετάνε, το έδαφος (καθώς είναι υφασμάτινο) υποχωρεί εκεί που πατάνε οι εχθροί και ο Yoshi, μπορείτε να διακρίνετε κάθε κλωστή στη μυτούλα του Yoshi… και μάλιστα η μύτη του πατικώνεται όταν τρέχετε με τη μούρη πάνω σε ένα εμπόδιο ή πατικώνεται ολόκληρος για να περάσει από στενά σημεία. Το παιχνίδι είναι γεμάτο τέτοιες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μεγάλη διαφορά.

YWW1

Η μαγεία όμως προέρχεται από το πως ο οπτικός τομέας ξεφεύγει από τον αισθητικό ρόλο και δένει άρρητα με το gameplay: Ο μάλλινος Yoshi που ελέγχει ο παίκτης δε μετατρέπει τους εχθρούς σε αυγά, αλλά σε μάλλινα κουβάρια. Αυτά τα μάλλινα κουβάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να «ντύσουν» έναν σωλήνα από σύρμα ώστε να μπείτε μέσα. Η γλώσσα του Yoshi είναι μια κλωστή, και αν δείτε κάποιον κόμπο σε ένα μάλλινο τοίχο, μπορείτε να πιάσετε την άκρη του με τη γλώσσα του Yoshi και να τον λύσετε, με τον υπόλοιπο τοίχο να ξετυλίγεται όπως συμβαίνει αν τραβάμε μια κλωστή από το μπλουζάκι μας. Τεράστια κασκόλ θα παίρνουν απειλητικές μορφές και θα σας κυνηγούν και σύννεφα από βαμβάκι θα σας περιμένουν να μπείτε μέσα να μπλεχτείτε ή θα σας σώσουν από μια πτώση στο κενό, καθώς θα πέφτετε πολύ αργά μέσα από αυτά. Γενικά τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα και πολύ, μα πολύ προσεγμένα.

Ήχος

Στον ήχο και αν έχουμε ρεσιτάλ. Το παιχνίδι έχει μέσα εκπληκτικές χαλαρωτικές μουσικές με αληθινά όργανα όπως ακουστικές κιθάρες, μπάσο, φλάουτα, κρουστά και άλλα, τα οποία δένουν πολύ καλά και προσφέρουν έναν εύθυμο τόνο στο παιχνίδι, λες και δεν ήταν ήδη αρκετά εξαιρετικό. Προτείνω να μείνετε στην οθόνη έναρξης να ακούσετε την κιθάρα ώστε να προετοιμαστείτε για αυτό το μείγμα αγάπης και παιδικότητας που έρχεται προς το μέρος σας.

Στα ηχητικά εφέ δεν έχουμε κάτι το συνταρακτικό, αλλά δεν απογοητεύουν κιόλας. Καλό θα ήταν να υπήρχε επιλογή να αυξομειώνεις την ένταση της μουσικής ή των εφέ, αλλά δυστυχώς αυτή απουσιάζει.

Multiplayer

Αν και δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω, το παιχνίδι διαθέτει και τοπικό συνεργατικό παιχνίδι για 2 παίκτες. Ο καθένας ελέγχει ένα Yoshi και μάλιστα ο ένας μπορεί να φάει και να εκτοξεύσει τον άλλον, κάνοντας έτσι το παιχνίδι λίγο πιο εύκολο.

Wii U Gamepad

Το παιχνίδι δεν κάνει τίποτα με τις ιδιότητες του Wii U Gamepad, εκτός από το να προσφέρει off-TV play. Επίσης, υποστηρίζονται πολλά χειριστήρια εκτός από το Gamepad, όπως το Wii U Pro Controller, Wii Remote + Nunchuck και σκέτο Wii Remote (στο πλάι).

Τελικό συμπέρασμα

Εν τέλει, το Yoshi’s Woolly World είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι – κέρασμα από τη Nintendo. Αν σας αρέσει ο Yoshi, θα το λατρέψετε. Αν δεν είστε σίγουροι για την αγορά, το παιχνίδι είναι άριστο για να σας μυήσει στο σύμπαν του Yoshi και τους μηχανισμούς του, όπως και να σας προσφέρει πραγματικά πολλές ώρες διασκέδασης αν προσπαθήσετε να βρείτε όλα του τα μυστικά χωρίς βοήθειες. Είναι αξιαγάπητο, διασκεδαστικό και ξέγνοιαστο (αν εξαιρέσουμε τις μυστικές πίστες). Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

5 / 5

 • Κονσόλα: Wii U
 • Εκδότης: Nintendo
 • Εταιρεία Ανάπτυξης: Good-Feel
 • Διάθεση: Καταστήματα πώλησης video games – Ψηφιακή από το Nintendo eShop
 • Παίχτες: 1-2
 • Online στοιχεία: Όχι

Review: Yoshi’s Woolly World

| Reviews, Wii U | 0 Comments
About The Author
- Παναγιώτης Βελώνιας, a.k.a. FoM (και FoMPerama). Ξεκίνησε με ένα Gameboy και λάτρεψε το κατά πολλούς απαίσιο Super Mario Land. Αλλά ήταν το πρώτο που είχε παίξει! Πήρε Nintendo 64, Gamecube, Wii, DS, 3DS, Wii U και new 3DS Majora’s Mask Edition. Αμετανόητος Νιντεντάς. Στον ελεύθερο χρόνο του (από τα games) μπορεί να διδάσκει Αγγλικά. Αγαπάει όλα τα Nintendo Franchises εξίσου, αλλά αν του είχαν πιστόλι στο κεφάλι για να διαλέξει μόνο ένα παιχνίδι ως το αμέσως επόμενο από τη Nintendo, θα ήταν το F-Zero. It’s been too damn long. Επίσης, έχει αγοράσει και μαθαίνει Ocarina. Αλήθεια.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων