Η Ιστορία των Pokemon Part II

12 Μαρ
Η Ιστορία των Pokemon Part II

Μετά το Part I, η περιπέτειά μας στο μαγικό κόσμο των Pokemon συνεχίζεται.  Στο κομμάτι αυτό παρουσιάζεται η ιστορία της τρίτης γενιάς Pokemon.

Generation IΙΙ

Τον Ιούλιο του 2001, ένα επεισόδιο του anime το οποίο προβλήθηκε στην Ιαπωνία, έφερε στο φως το Kecleon, ένα Pokemon που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά.  Σύντομα, τα Wynaut, Azurill, Duskull και Volbeat έδωσαν περισσότερα στοιχεία για μια νέα γενιά, ενώ τα Wailmer, Latios και Latias είχαν ήδη προϊδεάσει το κοινό στην 5η ταινία Pokemon.  Επιπλέον, η μάχη του Ash στο πρωτάθλημα Johto με το Harrison, έναν εκπαιδευτή από τη Littleroot Town της Hoenn, έφεραν τον κόσμο πιο κοντά στην 3η γενιά και σε ένα νέο Region.

Το μεγάλο ‘μπαμ’ έγινε με την κυκλοφορία των Pokemon Ruby και Sapphire στην Ιαπωνία στις 21 Νοεμβρίου του 2002 και στην ευρωπαϊκή αγορά το 2003 για το GameBoy Advance.  Οι εκπαιδευτές εκεί ξεκινάνε σε ένα νότιο νησί, το Hoenn, όπου 135 νέα Pokemon περίμεναν να ανακαλυφθούν.

ruby-sapphire

Εδώ, οι διαφορές ανάμεσα στις γενιές έγιναν σχεδόν χαοτικές.  Στο σημείο αυτό σταματά η επικοινωνία των παιχνιδιών με την πρώτη και τη δεύτερη γενιά και ξεκινά ένας νέος κύκλος για τo franchise.   Εμφανίζονται τα Abilities, ικανότητες, δηλαδή, για κάθε είδος Pokemon. Νέα, όμορφα γραφικά φέρνουν στην οθόνη τη νέα γενιά, ενώ η στρατηγική των μαχών εμπλουτίζεται με πολλές νέες κινήσεις.  Δυστυχώς, όμως, προσωρινά, η κίνηση των sprites με την εμφάνιση των Pokemon καταργήθηκε.

Οι προσθήκες όμως δε σταματούν εδώ.  Κάθε Pokemon καθίσταται μοναδικό, καθώς συνοδεύεται από ένα Nature, το οποίο σχετίζεται με τις ιδιότητες των στατιστικών του, όπως και από τα Individual Values, τυχαία καθοριζόμενα για κάθε Pokemon που συναντά ο παίχτης, που είναι πόντοι που ανεβάζουν κάποιο stat.  Επίσης, η εκπαίδευση φτάνει σε άλλο επίπεδο με την εισαγωγή των Effort Values, πόντων που κερδίζονται κατ’ εξοχήν πολεμώντας συγκεκριμένα Pokemon για κάθε stat, ενώ το σύστημα μάχης αλλάζει δραματικά με τις νέες διπλές μάχες, όπου κάθε εκπαιδευτής ρίχνει στον αγώνα από δύο πλάσματα, αλλά και με επιθέσεις όπως το earthquake, που στοχεύουν όλα τα ενεργά Pokemon στη μάχη.

doublebattle-570x378

Μία νέα πρόκληση εμφανίζεται για τους εκπαιδευτές, καθώς υπάρχουν τα Pokemon Contests, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από τις συνηθισμένες μάχες.  Επιπρόσθετα, τα Berries εξελίσσονται, χρησιμοποιούνται περισσότερο, αυξάνονται σε αριθμό και ιδιότητες σε σημείο που να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού και των μαχών.  Για αυτό το λόγο ο παίχτης δύναται να καλλιεργήσει Berries, να τα φροντίσει και να τα μαζέψει αφού καρποφορήσουν σε διάφορα σημεία, όπως και να φτιάξει φαγητό με αυτά, τα Pokeblocks. Τα τελευταία δίνουν νέες ιδιότητες στα Pokemon, ενισχύοντας τις επιδόσεις τους σε τομείς που κυρίως αφορούν τα Pokemon Contests, αλλά και ξεκλειδώνουν μερικά μικρά μυστικά.

Οι κακοί εδώ έχουν να κάνουν με θρυλικά Pokemon περισσότερο από ποτέ.  Η Team Aqua και η Team Magma αντιμετωπίζονται από τον παίχτη στις εκδόσεις Sapphire και Ruby αντιστοίχως, καθώς προσπαθούν να επαναφέρουν τα αρχαία Pokemon, Kyogre και Groudon, που εμφανίζονται στο εξώφυλλο κάθε έκδοσης.  Ακόμη, ο παίχτης μπορεί να πληροφορείται για κάποια ειδικά γεγονότα του παιχνιδιού μέσα από την τηλεόραση σε διάφορα σπίτια και να τα κυνηγήσει.

pokemon-ruby-and-sapphire-by-acen132-d3dv3x1

Ασφαλώς, το anime για άλλη μια φορά ακολούθησε στη νέα περιοχή, με τον Ash να ακολουθεί το Ho-Oh στο Hoenn και με αρκετές νέες ταινίες να πλαισιώνουν τη σειρά.  Το ίδιο δυνέβη και με το παιχνίδι καρτών, όπως και το manga, τα οποία εξέδωσαν νέα σετ και νέα chapters αντίστοιχα.

Μερικά ακόμη Spinoffs

Τα περισσότερα Pokemon δε σήμαιναν μόνο μεγαλύτερη πρόκληση για τη συμπλήρωση του Pokedex, αλλά και έναν αγώνα με το… χώρο.  Το πρόβλημα με την αποθήκευση τον Pokemon είχε πλέον γίνει αισθητό, έτσι κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τις Ruby & Sapphire το Pokemon Box Ruby & Sapphire για το GameCube, δίνοντας επιπλέον χώρο για 1500 τερατάκια.

Pokemon Box

Οι κυκλοφορίες για το GameCube δε σταματούν, όμως, εδώ.  Έτσι, άλλο ένα μικρό spin-off παιχνίδι, με τον τίτλο “Pokemon Channel” ήρθε να δώσει στον παίχτη μια πινελιά από την τηλεόραση, καθώς όπως προδίδει και το όνομά του, πρόκειται για “τηλεοπτικά κανάλια” με στυλ παιχνιδιού.  Αρκετά ενδιαφέρον υπήρξε και ένα στυλ emulator που προστέθηκε στο παιχνίδι, όπου μπορούσε κανείς να παίξει με εξομοίωση το Pokemon Mini, μια μικρή παιχνιδομηχανή με διάφορα Pokemon mini-games.

Pokemon Channel

Ακόμη, μια εξέλιξη του Pokemon Pinball ήρθε να ενσωματωθεί προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.  Έτσι, το Pokemon Pinball Ruby & Sapphire ήρθε στο GameBoy Advance.  Αυτή τη φορά, όμως, η ‘δόνηση’ (rumble feature) ήρθε μέσα από μια άλλη κονσόλα.  Οι παίχτες που χρησιμοποιούσαν το Game Boy Player, ένα περιφερειακο του GameCube με το οποίο μπορούσε κανείς να παίξει τις κασέτες του στην τηλεόραση μέσω της κονσόλας, είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη δόνηση του GameCube Controller καθώς έπαιζαν.

pinball

Φτάνει το  2004, λοιπόν, και το GameCube αποκτά την τιμητική του.  Το Pokemon Colosseum ήρθε να προσφέρει για πρώτη φορά μια πλήρως τρισδιάστατη ιστορία στις τηλεοράσεις των παιχτών, σε μια εντελώς νέα περιοχή, το Orre. Στο παιχνίδι αυτό διατηρήθηκαν πολλά στοιχεία του Pokemon Stadium, όπως η σύνδεση με τις φορητές εκδόσεις, οι τρισδιάστατες μάχες, και άλλα, με πολλές κινήσεις και animations να μοιάζουν οικεία με αυτά του Nintendo 64, με σαφή, όμως, βελτίωση. Παράλληλα, νέα modes προστέθηκαν κάνοντας πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι εκτός του story mode. Εστιάζοντας, όμως, στην ιστορία, συναντάμε κάτι εντελώς νέο και πρωτότυπο: Ο ήρωας δεν αιχμαλωτίζει άγρια Pokemon, αλλά ορισμένα από αυτά των αντιπάλων! Η αποστολή είναι να πιάσει όλα τα Shadow Pokemon που δημιούργησε μια εγκληματική οργάνωση και να τα επαναφέρει στο φυσιολογικό και όλα αυτά σε ένα ολοκαίνουριο 3D περιβάλλον με αποκλειστικά διπλές μάχες. Ο κόπος των παιχτών, όμως, δεν πήγαινε χαμένος, καθώς μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές με τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στο Game Boy Advance, όπως και να μεταφερθούν οι μάχες στην τηλεόραση του σπιτιού με ζωντανά γραφικά και animations, είτε μεταξύ Pokemon Colosseum και των φορητών εκδόσεων, είτε απλά μεταξύ δύο παιχνιδιών του GBA, συνδεδεμένα με το ειδικό Link Cable, ενώ το Battle Mode με τις διάφορες προκλήσεις προσέφερε Poke-Coupons για την αγορά σπάνιων αντικειμένων.

Η αναβίωση του Kanto, το Battle Frontier και η επιστροφή στο Orre

Το 2004 δύο νέα παιχνίδια έρχονται να δώσουν νοσταλγία στους παλιούς και ένα μάθημα στου καινούριους για τις ρίζες της σειράς.  Οι Pokemon FireRed και LeafGreen είναι οι εκδόσεις που φέρνουν τις αρχικές Red και Blue στην Τρίτη γενιά, με νέα χαρακτηριστικά, νέα Pokemon και εξελιγμένα πλέον γραφικά. Επιπλέον, για πρώτη φορά η δυνατότητα ώστε ανταλλαγές και μάχες να γίνονται ασύρματα μέσω των Wireless Adapters (αν και δεν ήταν συμβατοί με τις Ruby/Sapphire), ενώ μια νέα περιοχή προστίθεται στο Kanto, τα Sevii Islands, προσφέροντας πολλές ακόμη ώρες παιχνιδιού, με Pokemon εξωτικά για το Kanto, με έξτρα ιστορία και προκλήσεις.

Pokemon_Colosseum_poster

Το Wireless Adapter, που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένα περιφερειακό για τις εκδόσεις FireRed και LeafGreen, συμβατό και με την Pokemon Emerald, που θα αναλυθεί παρακάτω.  Μέσω αυτού η επικοινωνία μεταξύ δύο Game Boy Advance γίνεται ασύρματα, ενώ πλέον η επικοινωνία μεταξύ των παιχτών, εκτός από τις κλασικές μεθόδους, γίνεται και μέσω του Union Room, το οποίο προσφέρεται για συναντήσεις ακόμη και πολλών παιχτών, με τη δυνατότητα για μάχη και ανταλλαγή, εφ’ όσον το επιθυμούν. Επιπροσθέτως, μερικά mini-games έρχονται στα παιχνίδια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν 2-4 παίχτες με ασύρματη επικοινωνία.

firered-leafgreen

Το Hoenn όμως δεν έχει τελειώσει για αυτήν τη γενιά.  Έτσι, η Game Freak το 2005 έβγαλε στην αγορά μια ακόμη εμπλουτισμένη έκδοση των Ruby & Sapphire, την Pokemon Emerald, η οποία είχε αρκετές διαφορές στην ιστορία. Η Emerald είναι περίπου ό,τι η Crystal στη δεύτερη γενιά. Εδώ ο παίχτης μπορούσε να ξαναμονομαχίσει με τους Gym Leaders, όπως και να απολαύσει και πάλι τα animations των Pokemon, τα οποία επανήλθαν στα φορητά παιχνίδια.  Η έκπληξη, ωστόσο, βρισκόταν μετά το Πρωτάθλημα Pokemon, όπου ο παίχτης, αντί να ταξιδεύει απλά στο Battle Tower, το  νησί που στέγαζε τον πύργο είχε εξελιχθεί με νέες εγκαταστάσεις, το Battle Frontier, το οποίο προσέφερε πολλές δραστηριότητες, με πολλών ειδών μάχες σε υψηλό επίπεδο.

emerald

Το anime και το manga εννοείται δεν παρέλειψαν να προλάβουν τις εξελίξεις και να εκδώσουν νέες περιπέτειες και ταινίες.  Έτσι, ο Ash ξεκινάει να κατακτήσει το Battle Frontier, με το manga να μη μένει πίσω, καθώς ξεκινάει και εκεί μια μικρή σειρά με βάση τη νέα αυτή προσθήκη.

Φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες

Το Nintendo DS έχει πλέον βγει στην αγορά.  Έτσι, πριν το πέρασμα στη νέα γενιά, η κονσόλα φιλοξενεί μερικά spin-off παιχνίδια, όπως το Pokemon Dash το 2005, το οποίο ήταν σαν ένα racing game, και αποτέλεσε τον πρώτο τίτλο της σειράς για αυτήν την κονσόλα.

Pokémon_Dash_Coverart

Την ίδια χρονιά, οι παίχτες μεταφέρονται ξανά στο Orre μέσω του Pokemon XD: Gale of Darkness και πάλι για το GameCube.  Το παιχνίδι αποτέλεσε ένα sequel του Pokemon Colosseum, με ίδιο στυλ παιχνιδιού στα περισσότερα σημεία και με τα γεγονότα να τοποθετούνται περίπου 5 χρόνια μετά.  Στον τίτλο αυτόν, παρά τις ομοιότητες με το Pokemon Colosseum, εισάγονται πολλά νέα στοιχεία, ενώ η ιστορία είναι μεγαλύτερη και αρκετά δυσκολότερη να την τερματίσει κανείς πλήρως.  Νέες περιοχές, ακόμη και Poke-spots με άγρια Pokemon έρχονται στο Orre, ενώ τα Shadow Pokemon αποκτούν νέες Shadow επιθέσεις, οι οποίες είναι ‘Super effective’ σε κάθε κανονικό Pokemon.

pokemon xd

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε άλλο ένα παιχνίδι puzzle, αυτή τη φορά στη νέα φορητή κονσόλα, το Pokemon Trozei!, το οποίο προσφερόταν και για “Battle Mode” με δύο παίχτες αντιπάλους, ενώ το παιχνίδι καρτών συνέχισε να εξελίσσεται με νέα σετ.

Pokémon_Trozei!_Coverart

Τελικά, στα φορητά ήρθε ένας εντελώς νέος τρόπος παιχνιδιού, με σλόγκαν: “Παρουσιάζοντας το νεότερο Pokemon: Εσάς!”.  Έτσι, οι Pokemon Mystery Dungeon: Red και Blue Rescue Team, για το GameBoy Advance και το DS αντίστοιχα, στο οποίο ο παίχτης έχει μεταμορφωθεί σε Pokemon και εισέρχεται στον κόσμο του, ενώ παράλληλα καλείται να λύσει το μυστήριο της εμφάνισής του εκεί, όπως και των επερχόμενων καταστροφών, με τις περιπέτειές του να διαδραματίζονται σε random generated dungeons.  Είναι η πρώτη φορά σε παιχνίδι που ο παίχτης καταλαβαίνει τι θέλουν να πουν τα Pokemon,  ενώ μέσω επικοινωνίας μεταξύ δύο παιχτών, μπορεί ο ένας να επεμβαίνει ενεργά στην ιστορία του άλλου, διασώζοντας ένα φίλο του που έχασε σε ένα Mystery Dungeon.

pokemon_mystery_dungeon_red_blue_main_169

Ταυτόχρονα, για την οθόνη αφής του DS σχεδιάστηκε το Pokemon Ranger, το οποίο διαδραματιζόταν στην περιοχή Fiore και ο παίχτης ως Ranger, όχι εκπαιδευτής, αιχμαλώτιζε τα Pokemon με μια συσκευή με το όνομα Capture Styler αντί για τις κλασικές Poke Balls.  Η ιδέα αυτή προωθήθηκε και μέσω της 9ης ταινίας της σειράς Pokemon, αλλά και μέσα από μια μικρή σειρά του Manga, με τη χρήση του Stylus να είναι απολύτως αναγκαία και διασκεδαστική.

Pokémon_Ranger_Coverart

Τα παραπάνω παιχνίδια της 3ης γενιάς, δεν άργησαν να προϊδεάσουν τον κόσμο για την επόμενη, καθώς σε πολλά από τα spin off παιχνίδια, στο anime, όπως και στο Pokemon XD: Gale of Darkness, εμφανίζονται Pokemon που δεν υπάρχουν στο Pokedex των main series παιχνιδιών, ούτε τρόπος να τα αποκτήσεις. Munchlax, Bonsly, Lucario… Συνεχόμενες αναφορές σε ‘άγνωστα’ τότε Pokemon, που περίμεναν υπομονετικά να πάρουν το ρόλο τους. Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική, με νέες περιοχές, περιπέτειες και πολλά καινούρια Pokemon.

Bonus Section

H… “αποτυχία” της Master Ball

masterball

Η λατρεμένη από πολλούς Master Ball, την οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούν για να πιάσουν με σιγουριά ένα Pokemon, τελικά δεν είναι 100% αξιόπιστη! Αν και πρακτικά αδύνατο, ακόμη και η Master Ball έχει πιθανότητα, συγκεκριμένα 1 στις 65536, να αποτύχει!

Pokemonοφάγοι…;

enhanced-buzz-6699-1389730705-0

Στο επεισόδιο 49 του anime, το Pokedex του Ash λέει πως το Farfetch’d μαγειρευτό είναι ένα πολύ νόστιμο γεύμα και μάλιστα γι’ αυτό κοντεύουν να εξαφανιστούν τα Pokemon αυτά.  Έτσι, επιβεβαιώνεται πως στον κόσμο των Pokemon (τουλάχιστον σε αυτόν του anime), οι άνθρωποι τρων… Pokemon!

Οι Gold και Silver σχεδιαζόταν να ήταν τα τελευταία Pokemon παιχνίδια

gold-silver

Σε μια συνέντευξη μεταξύ των Satoru Iwata και Tsunekazu Ishihara, υπήρχαν σκέψεις οι Pokemon Gold και Silver να είναι οι τελευταίες της σειράς και το φαινόμενο Pokemon να λήξει με την είσοδο στον 21ο αιώνα.  Ωστόσο, μετά την επιτυχία των παιχνιδιών αυτών που ξεπέρασε ακόμη και τις πρώτες εκδόσεις, όχι μόνο βγήκαν και άλλες κασέτες, αλλά και πολλές γενιές μέχρι και σήμερα!

Έλλειψη… πατέρα

Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα στα παιχνίδια Pokemon ως και σήμερα είναι η έλλειψη των… πατεράδων στον κόσμο των Pokemon! Σε κάθε main series παιχνίδι, ο πρωταγωνιστής έχει μητέρα, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ ο πατέρας του.  Αυτό αλλάζει μόνο στις Pokemon Ruby και Sapphire, όπου ο Norman είναι ο πατέρας του πρωταγωνιστή και παίζει ενεργά ρόλο στην ιστορία, όντας Gym Leader.  Έκτοτε, κανείς πατέρας δεν εμφανίστηκε στα main series παιχνίδια, ακόμη και αν εντός των παιχνιδιών γίνονται αναφορές σε αυτούς.

Skateboard αντί για ποδήλατο

dadrs

Η στιγμή που το ποδήλατο έρχεται στο παιχνίδι, ένα αίσθημα χαράς και ανακούφισης έρχεται στην καρδιά των παιχτών, αλλά… και στις σόλες των παπουτσιών του πρωταγωνιστή. Στις Gold και Silver, ωστόσο, υπήρχε η σκέψη από την Game Freak να αντικατασταθεί το ποδήλατο από ένα skateboard, αλλά για ακαθόριστους λόγους η ιδέα τελικά δεν προχώρησε.  Παρ’ όλα αυτά, στο Pokemon Manga, ο Gold κυκλοφορεί με ένα skateboard κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

skateboard

Επίλογος δευτέρου μέρους

Βρισκόμαστε μόλις περίπου στα μισά της ζωής της σειράς μέχρι σήμερα. Ήδη δεκάδες παιχνίδια και εκατοντάδες πλάσματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους,  ενώ ο κόσμος των Pokemon μεγαλώνει διαρκώς, μεταφέροντάς μας συνεχώς σε νέες περιοχές με νέες προκλήσεις. Παράλληλα, η σειρά εξελίσσεται με το πέρασμα των χρόνων και πάντα προσαρμόζεται αξιοποιώντας με όμορφο τρόπο τις δυνατότητες και τα accessories κάθε κονσόλας.  Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια.

hqdefault

Η Ιστορία των Pokemon Part II

About The Author
- O Θεοδόσης – Teo, a.k.a, Rush, από δύο χρονών κράτησε για πρώτη φορά χειριστήριο Nintendo 64. Έκτοτε, τα βαλέ με θεούς και δαίμονες, γιγάντια τέρατα, έγινε φίλος με πολλά περίεργα πλάσματα, εξερεύνησε αγνώστους κόσμους, πλανήτες, θάλασσες και έτσι κατάφερε να συλλέξει το Triforce και να γίνει Pokémon Master, αλλά και πολλά ακόμη, τα οποία δεν μπορεί να μας αποκαλύψει. Αγαπημένα του παιχνίδια αποτελούν κυρίως οι κλασικοί τίτλοι της Nintendo, δηλαδή Zelda, Metroid, Pokémon, Mario και Donkey Kong, ενώ τα strategy και RPG κατέχουν κι αυτά μια περίοπτη θέση στην καρδιά του. Βέβαια, μην περιμένετε μια εύκολη νίκη απέναντί του στο Super Smash bros., καθώς η σκληραγώγηση από τις περιπέτειες του τον έχουν κάνει και καλό μαχητή. Πλέον, καμένος gamer, νιντεντάκιας, αρειανός και μεταλλάς ως σήμερα, συνεχίζει να κάνει όλα τα παραπάνω χαλαρά, με ένα φραπέ στο χέρι σαν γνήσιος Σαλονικιός, άλλα ταυτόχρονα, βρίσκεται εδώ και για την ενημέρωσή σας σε ό,τι αφορά την αγαπημένη του εταιρία.

Kατηγορίες

Nintendo Next Newsletter

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter του Nintendo Next για τα τελευταία νέα και τουρνούα στα παιχνίδια της Nintendo.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων