Σε όλους μας έχει τύχει να παίξουμε με έναν παίκτη Online στο Mario Kart ο οποίος είχε 99.999 πόντους και έφυγε βολίδα από την αρχή της κούρσας χωρίς να μπορεί να τον φτάσει κανένας. Για να οδηγεί τόσο γρήγορα, έχει υιοθετήσει τεχνικές που του επιτρέπουν να μην σπαταλάει ούτε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Είναι αρκετά εύκολες στην κατανόηση αλλά δύσκολες να εφαρμοστούν και χρειάζεται εξάσκηση. Πάμε να δούμε ποιες είναι;
Το εύκολο κομμάτι του Mario Kart: Ευθείες
Είναι αρκετά εύκολο να τελειοποιήσουμε την οδήγησή μας στις ευθείες. Το σημαντικό είναι να έχουμε το Αριστερό Stick σε ουδέτερη θέση και έτσι απλά θα οδηγούμε τόσο γρήγορα όσο ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο μόνο πατώντας Α ή Υ (Accelerate / Γκάζι).
Το δύσκολο κομμάτι του Mario Kart: Στροφές
Σχετικά με τις στροφές, έχουμε πολλά θέματα να θίξουμε και υπάρχουν πολλές βελτιώσεις που μπορεί να κάνει ο παίκτης για να οδηγήσει πιο γρήγορα.
Καταλαβαίνοντας τα Mini-Turbo
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πιο σύνθετες έννοιες πρέπει να καταλάβουμε πώς το παιχνίδι υπολογίζει πότε είναι έτοιμο ένα Mini-Turbo.
Όταν ξεκινάμε να κάνουμε Drift, ένας εσωτερικός μετρητής ξεκινάει να μετράει πόσο Mini-Turbo έχουμε χτίσει. Η τιμή αυτή του μετρητή αυξάνεται σε κάθε frame (το παιχνίδι τρέχει με 60 fps -frames per second- ). Αν ο μετρητής φτάσει μια συγκεκριμένη τιμή (Κατώφλι / Threshold) τότε τα λάστιχά μας βγάζουν μπλε σπίθες (Μini-Τurbo / MT), αν φτάσει μια περίπου διπλάσια τιμή θα έχουμε πορτοκαλί σπίθες (Super Mini-Turbo / SMT), ενώ με περίπου τριπλάσια τιμή θα έχουμε μωβ σπίθες (Ultra Mini-Turbo / UMT).
Ας δούμε από τι επηρεάζεται η ταχύτητα με την οποία χτίζουμε Mini-Turbo:
- Mini-Turbo Stat: Όσο μεγαλύτερο το MT stat του οχήματός μας, τόσο μικρότερο είναι το Κατώφλι. Στην πράξη τα Mini-Turbos φορτίζονται γρηγορότερα και ευκολότερα. Μπορείτε να δείτε έναν πίνακα κατωφλίων για κάθε τιμή του MT stat.
- Θέση του Μοχλού: Ανάλογα με το αν είναι Αριστερό ή Δεξιό το Drift και τη θέση του Αριστερού Stick εξαρτάται το πόσο αυξάνεται ο μετρητής σε κάθε frame. Αν ο μοχλός βρίσκεται στην κίτρινη περιοχή του παρακάτω σχήματος, ο μετρητής αυξάνεται κατά 5 σε κάθε frame, αλλιώς αυξάνεται κατά 2. Είναι προφανές ότι η σωστή θέση του Μοχλού είναι ζωτικής σημασίας γιατί γεμίζουμε Drift 2,5 φορές γρηγορότερα!

Επομένως όταν κάνουμε Drift θέλουμε να βρισκόμαστε σε αυτές τις περιοχές όσο περισσότερο γίνεται. Η γωνία που σχηματίζεται για να είναι ο μοχλός στην κίτρινη περιοχή ΔΕΝ είναι η διαγώνιος (45 μοίρες), οπότε ΔΕΝ αυξάνεται ο μετρητής κατά 5 με τέλειο διαγώνιο input στο D-pad, όπως γινόταν στο Mario Kart 8 στο Wii U. Στην πραγματικότητα, η γωνία είναι λίγο μικρότερη (~44,5 μοίρες).
Οι παγίδες του Hard Drifting
Hard Drift κάνουμε όταν εκτελούμε Drift έχοντας τοποθετημένο το Αριστερό Stick σε πλήρως οριζόντια Δεξιά ή Αριστερή θέση. Αν το οραματιστούμε με ένα ρολόι, ο μοχλός θα βρίσκεται στην 3η ώρα (Hard-Δεξιά) ή 9η ώρα (Hard-Αριστερά).

Αυτή η τεχνική είναι χρήσιμη πολύ συγκεκριμένες στροφές, οι οποίες είναι αρκετά κλειστές ώστε να απαιτούν Hard Drift (π.χ. η 1η στροφή της Super Bell Subway ή η στροφή μετά το Glider section της Hyrule Circuit).
Στις περισσότερες στροφές του παιχνιδιού, οι οποίες είναι αρκετά ανοιχτές, το Hard Drift δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση, γιατί δεν χτίζουμε το ίδιο γρήγορα Mini-Turbos και καταλήγουμε σε πιο αργά Racing Lines (πορείες που ακολουθούμε για να φτάσουμε στον τερματισμό).
Πιο αναλυτικά, αν κρατήσουμε το Hard-Drift για πολλή ώρα, το όχημα θα στρίψει πάρα πολύ και, επιπλέον, θα συμβεί κάποιο από τα παρακάτω, κάνοντάς μας να χάσουμε χρόνο:
- Θα καταλήξουμε στο Off-Road, οπότε χάνουμε ταχύτητα και Mini-Turbo.
- Για να μην στρίψουμε πάρα πολύ:
- Μπορούμε να επιχειρήσουμε να ξεκινήσουμε Drift πιο αργά. Αυτό όμως, θα μας κάνει να πάρουμε Mini-Turbo χαμηλότερης κλάσης (π.χ. αντί για πορτοκαλί, θα έχουμε μπλε).
- Μπορούμε να κρατήσουμε το Stick στην αντίθετη κατεύθυνση, Counter Drift (π.χ. από την 3η ώρα να μετακινηθεί στην 9η ώρα ή αντίστροφα). Αυτό, όμως, μας κάνει να πάμε από την κίτρινη περιοχή στην πράσινη και να χτίζουμε πιο αργά Mini-Turbo.
Συνοπτικά, η αποκλειστική χρήση του Hard Drift είναι μη αποδοτική για πιο γρήγορους αγώνες.
Η τεχνική του Soft Drift
Το Soft Drift είναι μια τεχνική που υπάρχει από το Mario Kart Wii και έπειτα, χάρη στην οποία χτίζονται τα Mini-Turbos πιο γρήγορα και φτάνουμε στα ιδανικά Racing Lines. Με αυτή την τεχνική προσεγγίζουμε τη πλειοψηφία των στροφών στο παιχνίδι.
Η φιλοσοφία του είναι να στρίβουμε με μια πιο ανοιχτή πορεία, διατηρώντας ταυτόχρονα την γρήγορη φόρτιση του Mini-Turbo. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τακτική είναι να έχουμε το Αριστερό Stick σε γωνία ~30 μοιρών από τον οριζόντιο άξονα, κάτι που μπορούμε να θυμόμαστε έχοντας στη φαντασία μας για άλλη μία φορά το ρολόι. Από προσωπική εμπειρία, είναι πράγματι βοηθητικό να το σκεφτόμαστε έτσι την ώρα που κάνουμε Drift, προσπαθώντας να κρατάμε το Stick σε αυτές τις θέσεις.

Στην πραγματικότητα βέβαια, τα inputs για Soft Drifting δεν είναι μόνο αυτά. Μπορείτε να τα δείτε σχηματικά όλες τις θέσεις του Αριστερού Stick που οδηγούν σε Hard ή Soft Drift παρακάτω:

Ο καθένας φυσικά βολεύεται διαφορετικά και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Προσωπικά έχω μεγαλύτερη ευελιξία κίνησης στην 4η ή τη 10η ώρα, παρά στην 8η ώρα την οποία ο αντίχειράς μου αισθάνεται πιο αφύσικη. Πειραματιστείτε και βρείτε ποια θέση βολεύει εσάς!
Η χρησιμότητα του Wiggle Drift και του Neutral Drift
Οταν κάνουμε Wiggle Drift, εναλλάσσουμε γρήγορα Δεξιά και Αριστερή θέση στο Αριστερό Stick κατά τη διάρκεια του Drift, δηλαδή εναλλαγές Soft-Counter Drift.
Είπαμε ότι η πλειοψηφία των στροφών είναι τέτοιες ώστε να είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά το Soft Drift. Παρόλα αυτά, μερικές στροφές είναι τόσο ανοιχτές που ακόμα και με Soft Drift το όχημα θα στρίψει υπερβολικά πολύ και θα βρεθεί Off-Road ή σε κάποιον τοίχο, με αποτέλεσμα να χάσουμε χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περισσότερες στροφές στην Mario Circuit. Άρα η προσέγγισή μας σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να είναι το Wiggle Drift.
Από την άλλη, το Neutral Drift κάνουμε όταν το Αριστερό Stick βρίσκεται σε ουδέτερη θέση (στο κέντρο) κατά τη διάρκεια του Drift.
Είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου έχουμε εξασφαλισμένο το επιθυμητό Mini-Turbo και απομένει λιγάκι ακόμα μέχρι να τελειώσει στροφή. Είναι καλό να το εκτελούμε σε μεγάλες στροφές όπως στην Sweet Sweet Canyon και στην Toad Harbour, αλλά και σε μικρότερες όπως αρκετές στην Wario’s Gold Mine. Ο χρόνος που κερδίζει δεν είναι μεγάλος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μας απασχολεί ιδιαίτερα.
Η σημασία του Hopping στο Mario Kart
Όλοι ξέρουμε ότι αν το Αριστερό Stick είναι σε ουδέτερη θέση (δηλαδή το όχημα δεν στρίβει) και πατηθεί το R ή το ZR, θα κάνουμε Neutral Hop. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το Neutral Hop όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, χρησιμεύει στο να κάνουμε κάποια shortcuts και να κερδίσουμε χρόνο.
Η βασική ιδέα είναι ότι αν πηδήξεις πάνω από κάποιο Off-Road τότε θα πρέπει να μην στρίβουμε στον αέρα, αλλιώς χάνουμε ορμή. Τα περισσότερα shortcuts απαιτούν Mini-Turbo προκειμένου να υπερπηδήσουμε το Off-Road, οπότε:
- Αφήνουμε το ZR ή το R για να κάνουμε Mini-Turbo.
- Κάνουμε Hop ακριβώς πριν αρχίσει το Off-Road.
- Δεν αγγίζουμε το Αριστερό Stick μέχρι να επιστρέψουμε ξανά στο έδαφος.
Κάποια κύρια shortcuts αυτού του τύπου σε: Hyrule Circuit, Mute City, Mario Circuit (GBA) και Shy Guy Falls. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για shortcut, όταν κάνουμε Hop είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να στρίβουμε στον αέρα.
Η τεχνική του Delay Drift
Delay Drift είναι ένα Neutral Hop το οποίο ακολουθείται απο Drift. Στο MK8DX για να κάνουμε Drift πρέπει να πατήσουμε R ή ZR. Όταν πατήσουμε το κουμπί, πρώτα κάνουμε ένα Hop και για να ξεκινήσει το Drift πρέπει να προσγειωθούμε από αυτό. Τη στιγμή που οι ρόδες ακουμπήσουν ξανά το έδαφος θα αρχίσει να χτίζεται το Mini-Turbo.
Αν κάνουμε Hop και ταυτόχρονα στρίβουμε το Αριστερό Stick προς τα Αριστερά ή τα Δεξιά, θα αρχίσουμε να στρίβουμε ενώ βρισκόμαστε στον αέρα. Αυτό έχει τις εξής συνέπειες:
- Χάνουμε ορμή όπως είδαμε και πιο πάνω.
- Κακή ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου που οδηγεί σε πιο αργό χτίσιμο του Mini-Turbo. (βλ. παρακάτω στα Start-Exit Angles)
Αντί για αυτό, είναι προτιμότερο να πατήσουμε το ZR ή το R και να περιμένουμε μέχρι οι ρόδες να ξανακουμπήσουν στο έδαφος πριν αρχίσουμε να στρίβουμε. Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι ασήμαντο, αλλά έχει αξία και χρησιμοποιείται κατά κόρον.
Τι είναι τα Start και τα Exit Angles;
Μια πληροφορία που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι η γωνία με την οποία εισερχόμαστε και εξερχόμαστε από ένα Drift. Στο παρακάτω παράδειγμα η Πράσινη γραμμή καταφέρνει και φορτίζει Mini-Turbo ενώ η Πορτοκαλί όχι.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διαφορά μεταξύ της Γωνίας Εισόδου και Εξόδου της Πράσινης γραμμής είναι μεγαλύτερη, οπότε το όχημα στρίβει για περισσότερο χρόνο και φορτίζει πλήρως το Mini-Turbo.
Πώς κάνουμε Counter Hopping;
Μαθαίνοντας για τα Start και Exit Angles, αν δυσκολευόμαστε να χτίσουμε Mini-Turbo σε μια στροφή μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνική του Counter Hopping. Δηλαδή, κάνουμε Hop προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη στροφή προτού κάνουμε Drift για να αλλάξουμε το Start Angle. Βέβαια, το Counter Hopping χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να πετύχουμε καλύτερη ευθυγράμμιση ως προς την πίστα και να πάμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Απορίες;
Για όσους φτάσατε τόσο μακριά, ευχαριστώ που διαβάσατε τον οδηγό μου! Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε ελεύθερα να την ρωτήσετε στον Discord server μας. Επίσης, μπορείτε να μπείτε εκεί για να παίξουμε όλοι μαζί Mario Kart και να εξασκήσουμε τις παραπάνω τεχνικές! Ή ακόμα καλύτερα, ελάτε να αποδείξετε τις ικανότητές σας σας κάποιο επερχόμενο τουρνουά! Σας περιμένουμε όλους!