8 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η τύχη μου χαμογέλασε και βρέθηκα να βολτάρω στην παραλία της Leblon, της Ipanema και της Copacabana πίνοντας χυμό καρύδας και Caipirinha, χαζεύοντας foot volley, Capoeira και ηλιοκαμμένα βραζιλιάνικα κορμιά, ενώ το βράδυ λούφαζα σε clubs με live funk rock- jazz μπάντες και traditional βραζιλιάνικες μουσικές, μπας και χωνέψω τους εκλεκτούς μόσχους που είχα καταβροχθίσει πιο πριν σε ψαγμένες churrascarias. Το Μαρακανά και το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο όσο κι αν είναι εντυπωσιακά και επιβλητικά, θα απασχολήσουν λιγότερο τον τουρίστα, αφού αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το ταμπεραμέντο των ανθρώπων, ο ακομπλεξάριστος ερωτισμός τους και πάνω από όλα η μουσική τους.

Και εκεί που με είχε πιάσει ο νόστος για το μακρινό εκείνο ταξίδι, να σου το αφεντικό του site να μου αναθέτει review καλοκαιρινό και χαβαλεδιάρικο. Οπότε δεν κρατήθηκα. Πήρα τον κωδικό μου και πέταξα ξανά για Ρίο, παρέα με τον Mario, τον Sonic και τα άλλα παιδιά.

Σενάριο

Ένα είναι το σενάριο. Πριν χιλιάδες χρόνια γεννήθηκε στην Ελλάδα μας ένας θεσμός που προήγαγε τον πρωταθλητισμό, την ευγενή άμιλλα και την έστω παροδική ειρήνη. Αυτός δεν είναι άλλος από τους ολυμπιακούς αγώνες. Οι ολυμπιακοί αγώνες εδώ και πολλά χρόνια απέκτησαν μια παγκόσμια υπόσταση και κάθε 4 χρόνια από το 1856 και μετά- να ναι καλά ο Pierre- διεξάγονται σε διαφορετική χώρα.

Κάθε 4 χρόνια λοιπόν η Nintendo σε συνεργασία με τη Sega από το 2008 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η σειρά Mario and Sonic στους ολυμπιακούς του Πεκίνο, δίνει το παρόν, ενώ εκτός από τα παιχνίδια για τους θερινούς ολυμπιακούς έχει και δύο installments με winter Olympics, όπως το τελευταίο στο Wii U του Sochi το 2014.

Σε γενικές γραμμές έως τώρα, οι τέσσερις προηγούμενοι τίτλοι ήταν προσεγμένοι και ευχάριστοι, χωρίς όμως να κάνει κάποιος τη διαφορά, αλλά πάνω από όλα κατάφερναν να αποφύγουν το χαρακτηρισμό του “άρπα κόλλα”. Άραγε ο νέος τίτλος ξεφεύγει από την πεπατημένη ή κυμαίνεται στην ίδια γνωστή χλιαρή συνταγή;

Gameplay

Η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός του Mario and Sonic at the Rio Olympic games 2016 είναι πανομοιότυπος με τους προκατόχους του  και δεν είναι άλλος από αυτόν της συλλογής αθλητικών mini games, με αθλητές όμως για τους οποίους η λέξη ευγενής άμιλλα δεν υφίσταται στον προγραμματισμό τους.

40 παίκτες ισόποσα μοιρασμένοι από τους κόσμους του Mario και του Sonic. 14 επίσημα ολυμπιακά αθλήματα και 5 modes παιχνιδιού, πολλά καλούδια για ξεκλείδωμα μέσω εξαργύρωσης Mario coins και Sonic rings, τα οποία αποκτώνται από τις διάφορες ολυμπιακές επιτυχίες στα αγωνίσματα και πολλές πολλές άλλες σημαντικές και μη λεπτομέρειες που προσθέτουν ενδιαφέρουσες πινελιές στο ψηφιακό καμβά του παιχνιδιού.

Το hub του παιχνιδιού είναι γεμάτο χρώματα, ζωντάνια κι εκπλήξεις!

Ο παίκτης χειρίζεται το προσωπικό του mii στο τρισδιάστατο menu του παιχνιδιού, το οποίο δεν είναι άλλο από μια ηλιόλουστη αμμώδη παραλία του Rio, τρομερά ρεαλιστικά δοσμένη σε μικροκλίμακα σε σχέση με την πραγματικότητα. Περιδιαβαίνοντας λοιπόν, σε αυτή την τρισδιάστατη πίστα-μενού της Copacabana, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει το Single Match mode, είτε σόλο, είτε multiplayer έως και τεσσάρων παικτών, όπου μπορεί να παίξει απλά single matches από τα αθλήματα που έχει ξεκλειδώσει. Αν περπατήσει λίγο πιο δίπλα θα συναντήσει ένα άγαλμα από άμμο με τη μασκότ των ολυμπιακών του 2016 και 2 toads, μέσω των οποίων μπορεί να παίξει το mode Tournament Gate, το οποίο είναι το βασικότερο mode, καθότι εδώ, ο παίκτης διαλέγει ένα άθλημα και αγωνίζεται με στόχο τη νίκη από ματς σε ματς μέχρι να φτάσει στο τελικό και εν τέλει στο μετάλλιο, είτε αυτό είναι χάλκινο, είτε αργυρό , είτε χρυσό. Εννοείται πως όσο πιο καλό μετάλλιο τόσα πιο πολλά κερδισμένα coins και rings.

Όσο εν τω μεταξύ τα μετάλλια κι οι νίκες αυξάνονται τόσο και ξεπηδούν νέα modes στο μενού περιήγησης. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ενδιαφέρον, διότι σε βάζει σε διαδικασία εξερεύνησης της πανέμορφης παραλίας, αφού λειτουργεί ανταποδοτικά. Η παραλία γίνεται ολοένα και πιο πολυπληθής όσο περνάν οι ώρες με τους αγώνες και γεμίζει από miis από όλες τις χώρες που παίρνουν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες, τα οποία έχουν το καθένα να πουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη χώρα τους, αλλά και να δώσουν συμβουλές και hints.

Τα δε miis είναι από παίκτες πραγματικούς που έχουν παίξει το παιχνίδι και έχουν καταγραφεί οι επιδόσεις τους στα διάφορα αγωνίσματα, οπότε λειτουργούν συχνά ως αντίπαλοι στα tournaments, δυστυχώς όμως, δε μιλάμε για real time αγώνες με άλλους Wii U χρήστες. Για μια ακόμη φορά η Nintendo αποκαρδιώνει στο on line κομμάτι, δείχνοντας ανέτοιμη στο να παραδώσει τίτλους που να κρατούν σε on line multiplayer υψηλά τον πήχη, αλλιώς θα το χε δοκιμάσει πέραν του μετρίου wii sports club. Κλείνει αυτή η ατυχής παρένθεση και συνεχίζουμε με το tournament mode, όπου πρέπει να προστεθεί το ότι αρχικά μπορείς να κερδίσεις τα τουρνουά του κάθε αγωνίσματος στο level 1, ενώ μετά μπορείς να τα ξανακερδίσεις σε level 2 και 3! Ανάλογα με το level επιλέγονται και αντίστοιχα miis. Επίσης, πρέπει να επιτυγχανθεί συγκεκριμένο task κατά τη διάρκεια του εκάστοτε αγωνίσματος, προκειμένου να εμφανιστεί ένας special guest challenger, διαφορετικός για κάθε αγώνισμα. Οι challengers αυτοί είναι στην ουσία unlockable playable characters, τους οποίους για να τους ξεκλειδώσεις πρέπει να τους κερδίσεις στο αγώνισμα στο οποίο είναι experts.

Button mashing ή σωστός συγχρονισμός;

Τα αγωνίσματα μιας και δεν τα αναφέραμε αναλυτικότερα είναι τα εξής: BMX, 100m, Triple jump, Swimming, Boxing, Equestrian, Gymnastics (να δείτε Bowser να κάνει Ρυθμική γυμναστική και τι στο κόσμο), 4 x 100m Relay, Javelin, Archery, Table Tennis, Football, Rugby Sevens και Beach Volleyball.

Τα τελευταία 3 αγωνίσματα διατίθενται και σε μια πειραγμένη, πιο turbo version ονόματι Duel, κατά την οποία πόντοι διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, περίεργα events συμβαίνουν κατά τη διεξαγωγή του αγώνα, είτε για καλό, είτε για κακό, ενώ γίνεται χρήση απαγορευμένων power ups, που κανονικά το doping control θα πρεπε να χει ψυχανεμιστεί. Στο tournament mode φυσικά και μπορεί να γίνει συνεργατικό το παιχνίδι μέσω του co-op counter. To 3o και μη εξαιρετέο mode είναι αυτό του Heroes Showdown, το οποίο απεδείχθη ιδιαίτερα ευχάριστο. Το concept είναι να διαλέξει ο παίκτης μία ομάδα, είτε αυτήν του Sonic είτε αυτήν του Mario.

Έπειτα επιλέγει 9 ακόμα χαρακτήρες στην ομάδα του και ξεκινάει να διαγωνίζεται σε random αθλήματα κατά τα οποία πρέπει να κερδίζει, ώστε να αποκτά bonus cards, τις οποίες με τη σειρά τους μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εναντίον της ομάδας του αντιπάλου. Κάθε ένας αντίπαλος όταν χάνει σε κάποιο αγώνισμα διαγράφεται, μέχρι που έρχεται και η σειρά του captain της ομάδας να πάρει μέρος σε αγώνισμα κι όταν χάσει κι αυτός, τότε λήγει κι η παρτίδα.

Στο item stand Rio 2016 μπορεί ο παίκτης να κάνει purchase διάφορα αναμνηστικά μπλουζάκια, καπέλα και φορεσιές αγωνισμάτων, τα οποία προσθέτουν skills στα Miis και βελτιώνουν τα στατιστικά ανάλογα με το αγώνισμα. Επιπλέον μπορεί να αγοράσει stamps για το Miiverse κι άλλα ιδιαίτερα καλούδια. Ακόμα και εδώ η αγορά γίνεται μέσω μίνι παιχνιδιού με balls of fortune. Τα αθλήματα εξυπηρετούν ένα gameplay άμεσης εύκολης και ξεκαρδιστικής διασκέδασης. Ο χειρισμός περιορίζεται στο μοχλό και 2 κουμπιά το πολύ, ευρηματικά απλός αν κάποιος κάτσει να σκεφτεί ότι το σχήμα αυτό καταφέρνει να καλύψει 14 αθλήματα. Στην αρχή δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ρηχού gameplay, αλλά μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης και μόλις το επίπεδο των tournaments ανέβει και ο παίκτης αρχίζει να τα βρίσκει μπαστούνια, συνειδητοποιεί ευχαρίστως ότι πρέπει να κάτσει και να μάθει το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά και να βρει τα κόλπα για το καθένα, αν θέλει να προκόψει και να δει τον εαυτό του πάνω στο βάθρο των ολυμπιονικών.

Οπτικός τομέας

Τα γραφικά δε διεκδικούν και χρυσό, αλλά η αλήθεια είναι ότι παραμένει μια θερινή οπτασία στην ξηρική συγκομιδή τίτλων του Wii U. Είναι όμορφα, γυαλιστερά και χαρούμενα και θυμίζουν πολύ τη μηχανή γραφικών του Mario Kart 8, δηλαδή ένας υπέροχος συνδυασμός animated cartoon με φωτορεαλισμό. Κανένα παράπονο εδώ! Τα replay ειδικά δείχνουν πανέμορφα και επειδή το ξέραν ότι θα τα χαζεύουμε, υπάρχει και κουμπί που κρύβει κάθε στατιστικό στοιχείο από την οθόνη και αφήνει μόνα τους τα γραφικά του replay.

Με κάτι τέτοια θυμάμαι το καλοκαίρι του 93 που έπαιζα στο gameboy Track n’ field.

Ήχος

Samba και traditional βραζιλιάνικα όργανα… Tι άλλο να ζητήσει κανείς; Τίποτα άλλο!

Wii U Gamepad

Το Wii U Gamepad έχει μόνο τη χρήση του off tv play και τη λειτουργία nfc για τη χρήση amiibo

Χρήση amiibo

Η χρήση amiibo  είναι παρούσα, με τη λειτουργία βελτίωσης επιδόσεων, λόγω special outfits. Δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τη χρήση τους, αλλά δεν είναι και κακό που υπάρχει.

Το table tennis μου φάνηκε περίεργος το πιο δύσκολο.

Τελικό συμπέρασμα

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το παιχνίδι διστακτικά, ή καλύτερα έχοντας στο νου μου ότι θα ναι ένας τίτλος που θα μου κρατήσει συντροφιά για κάνα 10ωρο το πολύ και εν τέλει έχω φάει 20 ώρες και ακόμα είμαι στα tournaments του level 2. Έχω κολλήσει παραπάνω από ότι θα πρεπε να μου επιτρέπω και δεν αποκλείω να συνεχίζω να ασχολούμαι μέχρι τους ολυμπιακούς του Rio τουλάχιστον.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αγάπησαν τη σειρά Mario and Sonic και σε όσους θέλουν να ζήσουν ξανά λίγο Brazil. Οι υπόλοιποι μπορείτε να θέσετε ένα εύκολο ηθικό δίλημμα στο εαυτό σας “να δώσω 50 ευρώ για game ή να πάω να πιω ποτάρες σε κάνα παραλιακό μπαράκι;”, διότι από πρώτο χέρι ξέρω ότι κι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Ρίο.

 • Κονσόλα:Wii U/3DS
 • Εκδότης: Nintendo
 • Εταιρεία Ανάπτυξης: SEGA
 • Διάθεση: Καταστήματα πώλησης video games – Ψηφιακή από το Nintendo eShop 
 • Είδος: Sport/Action
 • Παίχτες: 1 εως 4
 • Online στοιχεία: Ναι
7.5

Good

 • Ποιοτικά γραφικά
 • Πολλά αθλήματα και mini games
 • Όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες από την Nintendo και την SEGA
 • Διασκεδαστικό couch multiplayer και on line

Bad

 • Άλλο ένα αδειοδοτημένο παιχνίδι ολυμπιακών αγώνων
 • Επανάληψη της ίδια συνταγής όπως τα προηγούμενα Mario & Sonic
Author iankysyrath
Published
Views 137
0

Comments

No Comments

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Nintendo Greek Community

47 User(s) Online Join Server
 • yun
 • Deruta
 • Goodys
 • Patr1nos
 • Pakos
 • AlexTheo
 • AkiraGr
 • Kalos
 • 「 sumurtugu 」
 • Narsen
 • konstiyo
 • E - S c o r t 🅱o i

Πρόσφατα Άρθρα

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της oktrek
Εικόνα προφίλ του/της Steliosthegamerplays
Εικόνα προφίλ του/της gtgeorge13
Εικόνα προφίλ του/της kamen
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της SP1
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της iankysyrath
Εικόνα προφίλ του/της m8
Εικόνα προφίλ του/της AnthonyBarii
Εικόνα προφίλ του/της OsWizard
Εικόνα προφίλ του/της Giorgoskanata
Εικόνα προφίλ του/της AlpasarGr

Nintendo Next Ημερολόγιο

Ιούλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Προσεχείς Εκδηλώσεις

 1. Ultimate Smash City League S1 Finals

  Ιούλιος 20 @ 09:30 - 22:00