Ως πού θα ακολουθούσατε τον Tom Nook και τις φιλόδοξες ιδέες του; Θα παίρνατε ποτέ το πρώτο αεροπλάνο με προορισμό ένα έρημο νησί, μακριά απ’ όλους και όλα; Θα θέλατε να γίνετε ο άρχοντας του νησιού και να φτιάξετε εκεί το δικό σας παράδεισο; Αν ναι, τότε το Animal Crossing: New Horizons είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε!

Η ιστορία μου για αυτό το review έχει ως εξής: Χωρίς να είμαι οπαδός των life simulation παιχνιδιών, εγκλωβισμένος σπίτι μου, σε καιρό καραντίνας, λόγω κορονοϊού, αποφάσισα να “δραπετεύσω” για λίγο αυτές τις ανοιξιάτικες μέρες. Η ημερομηνία κυκλοφορίας του Animal Crossing: New Horizons τύχαινε να ταιριάζει απόλυτα με την περίσταση. Έτσι, αποφάσισα να δώσω την πρώτη μου μεγάλη ευκαιρία στη σειρά. Έχοντας ακούσει πολλά από φίλους, αλλά και από την αδερφή μου (συγκριτικά με μένα “βετεράνο” στη σειρά), δε μου χρειάστηκε πολλή σκέψη. Spoiler alert: Η αγορά με δικαίωσε. Ας δούμε, όμως, παρακάτω, τι “νέους ορίζοντες” μας ανοίγει το παιχνίδι!

Η φυσική ομορφιά του νησιού σας

Σενάριο

Το σενάριο είναι απλό. Υπήρξατε ανά καιρούς, σε άλλους τίτλους, από απλός κάτοικος, ως και δήμαρχος… Αυτήν τη φορά, είστε κάτι πολύ παραπάνω! Ο Tom Nook σας προσφέρει την ευκαιρία να σας πάρει μακριά, σε ένα ακατοίκητο νησί, σμιλευμένο μόνο από τη φύση. Αφού διαλέξετε τον προορισμό σας μέσα από μερικές επιλογές, του δίνετε όνομα και ξεκινάτε την περιπέτειά σας. Το επιτελείο σας είναι μια σκηνή, στο κέντρο της πλατείας. Σας δίνεται παράλληλα και ένα smartphone, με αρκετές χρήσιμες εφαρμογές, για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω.

Μαζί σας έρχονται και οι Timmy και Tommy, ανίψια του Tom Nook, προκειμένου να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας, αναλαμβάνοντας το κομμάτι του εμπορίου. Αυτούς ακολουθούν και δύο τυχαίοι villagers. Κατάλυμα όλων, αρχικά, αποτελούν σκηνές, οι οποίες μπορούν να αναβαθμιστούν σε πολυτελείς βίλες. Στόχος σας; Να φτιάξετε σιγά σιγά το δικό σας αξιοζήλευτο παράδεισο πάνω στο έρημο αυτό νησί και να το γεμίσετε με ομορφιά και ζωή!

Ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα ζωή

Gameplay

Το υπέροχο με το Animal Crossing: New Horizons είναι ότι μπορεί κανείς να παίξει από 10 λεπτά, μέχρι πολλές ώρες, έχοντας μονίμως πράγματα να κάνει, με έναν πολύ χαλαρωτικό τρόπο. Το πώς θα διαλέξετε να παίξετε, είναι πάντα στο χέρι σας. Είτε για λίγο, σε κάποιο διάλειμμα μέσα στη μέρα σας, είτε αρκετές ώρες, όπως τώρα, σε μια περίοδο καραντίνας, είναι σημαντικό ότι το παιχνίδι κρατάει το ενδιαφέρον ενός παίχτη.

Survivors…

Όπως παρατηρήσατε μέχρι στιγμής, τα πράγματα εδώ είναι λίγο πιο… “πρωτόγονα”. Καλείστε να δαμάσετε τη φύση και να διαμορφώσετε εσείς το νησί όπως θέλετε, διατηρώντας πάντα και την ανάλογη ισορροπία. Μπορείτε να συλλέξετε όσα απλόχερα σας προσφέρει η φύση και να τα αποθηκεύσετε στις τσέπες σας, τις οποίες θα ζήλευε μεταφορική εταιρία. (Εκτός από τις στιγμές που θα κυνηγάτε δεκάδες ταραντούλες). Όλα αυτά, μάλιστα, σε πραγματικό χρόνο.

Σιγά σιγά θα αποκτάτε πρόσβαση και σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ παράλληλα θα γίνονται διαθέσιμες νέες επιλογές για να αναβαθμίσετε τη νέα μικρή σας πολιτεία. Κάθε μεγάλη αλλαγή στο νησί σας, όμως, γίνεται εμφανής την επόμενη ημέρα, δίνοντάς σας σταδιακά ένα αίσθημα “προόδου”. Αυτό βέβαια καθιστά την πρώτη μέρα λίγο “άδεια”, καθώς οι επιλογές σας είναι λίγο περιορισμένες, αλλά χωρίς να σβήνει τον ενθουσιασμό για την απόκτηση ενός νέου τίτλου στην κονσόλα σας.

Τσέπες… εφιάλτης

Υπάρχει ένα εγχώριο φρούτο, που φυτρώνει στο νησί σας, τυχαίο για κάθε παίχτη. Μπορείτε αρχικά να να μαζέψετε από τα δέντρα φρούτα, κλαδάκια, ή όποια άλλη έκπληξη αυτά κρύβουν. Να μαζέψετε χόρτα και λουλούδια από το έδαφος, κοχύλια από την παραλία, ή να ψαρέψετε στα γλυκά και αλμυρά νερά του περιβάλλοντός σας. Να συλλέξετε ξύλα, ζωύφια, πετρώματα και μέταλλα… Αλλά και να ασχοληθείτε με διάφορες εργασίες, όπως το κόψιμο δέντρων, το σκάψιμο του εδάφους ή το σπάσιμο βράχων.

Όμως, οτιδήποτε σας προσφέρεται, όπως συνήθως, έρχεται με ένα ανάλογο κόστος, σε γνώριμα “bells”. Ο Timmy αρχικά σας προσφέρει κάποια λιγοστά εμπορεύματα, τα οποία κοστίζουν. Ομοίως, τα έξοδα της μετακόμισης, αργότερα η βίλα σας, ή οι όποιες επεκτάσεις της, σας καθιστούν δέσμιους ενός δανείου, κάθε φορά, το οποίο καλείστε να αποπληρώσετε. Οι δικοί σας πόροι; Ό,τι μπορείτε να αποθηκεύσετε στις τσέπες σας! Από φρούτα, ψάρια και κλαδάκια, μέχρι περίτεχνες κατασκευές!

Αναμνήσεις από εγκαίνια

…Με smartphones

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο Tom Nook σας έδωσε ένα smartphone, με πολλές και χρήσιμες εφαρμογές. Εκεί μάλιστα αποθηκεύονται τα πλάσματα που συναντήσατε και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για αυτά, αλλά και οι διάφορες συνταγές για αντικείμενα που βρίσκετε. Μπορείτε, βέβαια, να βγάλετε και “selfies”, με διάφορα φίλτρα, από την κάμερα του κινητού σας. Καθώς παίζετε, νέες εφαρμογές θα προστίθενται, οι οποίες θα διευκολύνουν αρκετά τη ζωή σας.

Φτιάξ’ το μόνος σου!

Μια σημαντική καινοτομία του Animal Crossing: New Horizons αποτελεί για τη σειρά ο πάγκος DIY. Αν και συναντάμε κάτι τέτοιο σε παιχνίδια που ήρθαν χρόνια πριν, όπως το minecraft, πλέον φαίνεται πως αποτελεί απαραίτητη προσθήκη για τη σειρά. Εκεί, εφόσον έχετε βρει κάποια “συνταγή”, αξιοποιείτε τα υλικά σας για διάφορες κατασκευές. Αυτές μπορεί να είναι από τα βασικά σας εργαλεία, τα οποία μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση λόγω φθοράς, μέχρι μεγάλα έπιπλα για το σπίτι σας, ρούχα, ή ακόμη και συντριβάνια για το νέο σας οικισμό και σε πολλές περιπτώσεις να τους αλλάξετε χρώμα. Η ποικιλία, μάλιστα, των συνταγών, εντυπωσιάζει, αλλά δίνει και πλήθος επιλογών για πολλούς “θεματικούς” σχεδιασμούς.

Το “πρόβλημα” εδώ είναι πως ό,τι δε χωράει η τσέπη σας αποθηκεύεται μόνο στο σπίτι σας, όταν αυτό χτιστεί. Έτσι, αρκετά νωρίς στο παιχνίδι θα πρέπει να πάτε σπίτι, να μαζέψετε τα αποθηκευμένα σας υλικά και πάτε σε άλλο κτήριο, με τον πρώτο και μοναδικό, για λίγο, DIY πάγκο στο νησί. Όλα αυτά, με τους ενδιάμεσους – όχι μικρούς – χρόνους για να φορτώσει το παιχνίδι με όλα τα μπες-βγες. Αυτό θα μπορούσε απλά να λυθεί έχοντας κουτιά αποθήκευσης σε διάφορα μέρη στο νησί, τα οποία θα διευκόλυναν πολύ τον παίχτη. Παράλληλα, επιτρέπεται μόνο μια κατασκευή κάθε φορά, αντί για τη μαζική κατασκευή – ακόμη και αντικειμένων του ίδιου είδους. Οπότε θα πρέπει να δείτε και το αντίστοιχο animation για το κάθε ένα, κάτι που καθιστά άσκοπα χρονοβόρα τη διαδικασία. (Όπως την παρασκευή δεκάδων δολωμάτων, για να προσελκύσετε ψάρια σε συγκεκριμένο σημείο του νησιού).

Η ισορροπία μεταξύ φύσης και δικών σας κατασκευών

Ας πάμε όμως σε κάτι πραγματικά χειροποίητο. Το παιχνίδι σας επιτρέπει να φτιάξετε ολόδικά σας σχέδια, πάνω σε διάφορα είδη ρούχων, στη σημαία του νησιού σας, σε αφίσες, και άλλα. Όλα αυτά μπορείτε να τα μοιραστείτε online, αλλά και να εισάγετε αντίστοιχα σχέδια άλλων παιχτών. Για αυτά, όμως, όπως και για οτιδήποτε απαιτεί διαδικτυακή επικοινωνία με άλλους παίχτες, χρειάζεται να έχετε συνδρομή Nintendo Online.

Ένας νέος, άγνωστος κόσμος

Στο έρημο νησί σας ζουν διάφορα πλάσματα, άγνωστα προς τον κόσμο. Αν αποδείξετε ότι οι βιοποικιλότητα είναι μεγάλη, πολύ πιθανό να χτιστεί ένα ολόκληρο μουσείο που να αφορά την πανίδα του νησιού. Έτσι, ένας ακόμη στόχος σας, είναι να βρείτε διάφορα ζωύφια, ψάρια σε διάφορα νερά, ή να ξεθάψετε απολιθώματα – κομμάτια σκελετών προϊστορικών πλασμάτων. Καθώς τα ανακαλύπτετε όλα, θα ανακαλύψετε μαζί και όλα τα λογοπαίγνια που ετοίμασαν οι δημιουργοί για εσάς… Ακόμη κι αν δεν είστε έτοιμοι για αυτά! (Αν και οφείλω να αναφέρω ότι μου άρεσαν αρκετά, όντας φίλος των κακών λογοπαιγνίων).

Ένα από τα λογοπαίγνια που αγάπησα

Όλα τα παραπάνω μπορείτε πάντα να τα πουλήσετε. Όμως, δωρίζοντάς τα στο μουσείο, ίσως μάθετε σημαντικές πληροφορίες για τα πλάσματα αυτά και μπορείτε να το δείτε να γεμίζει σιγά σιγά. Αρκεί να δωρίσετε ένα από το κάθε είδος. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι το πλήθος και η ποικιλία όλων αυτών των πλασμάτων. Επίσης, κάθε ώρα και εποχή – σε πραγματικό χρόνο και πάλι – μπορεί να σας οδηγήσει σε συναντήσεις με διαφορετικά είδη. To γεγονός αυτό σας δίνει λόγο να συνεχίσετε να παίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κτίρια

Καθώς αναπτύσσεται το νησί σας, ανάγκες για νέα κτίρια και υπηρεσίες αυξάνονται. Όντας ο… Άρχοντας του νησιού, εσείς καλείστε να αποφασίσετε το πού θα χτιστεί το οτιδήποτε. Για κάθε νέα προσθήκη στο νησί, βρίσκετε εσείς την κατάλληλη τοποθεσία για να στηθεί. Είναι σημαντικό το ότι έχετε πάντα τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του νησιού, σε κάθε επίπεδο.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το παιχνίδι δε σας αφήνει να δείτε τη γενική εικόνα του νησιού καθώς προσπαθείτε να χτίσετε κάτι. Βλέπετε, μεν, το πώς θα φαίνεται σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά όχι τη σχετική του θέση πάνω στο χάρτη, ή σε μια κάτοψη, ώστε να σχεδιάσετε μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορείτε να το διορθώσετε στο μέλλον, βέβαια. Αλλά, ακόμη και έτσι, οι τελειομανείς της παρέας θα δυσκολευτούν να τοποθετήσουν το οικοδόμημα εκεί ακριβώς που θέλουν. Ο χώρος μπορεί να είναι πρακτικά χωρισμένος σε τετράγωνα, αλλά το πλέγμα δεν είναι ποτέ εμφανές όταν χτίζετε. Έτσι, θα χρειαστείτε πολλές προσπάθειες μέχρι να ευθυγραμμίσετε τα οικοδομήματά σας, για παράδειγμα.

Κι άλλα εγκαίνια;

Nook Miles…

Το νέο συνάλλαγμα, εκτός των bells, αποτελούν τα Nook Miles. Αυτά μπορεί-τε να τα συλλέξετε εύκολα, καταφέρνοντας διάφορα επιτεύγματα, ή ολοκλη-ρώνοντας κάποιες μικρές αποστολές. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμα, κα-θώς μπορείτε να τα εξαργυρώσετε για διάφορα αντικείμενα και συνταγές που δε θα αποκτούσατε διαφορετικά.

Μία από τις δημοφιλέστερες χρήσεις τους, είναι το Nook Miles Ticket, το οποίο σας επιτρέπει να πετάξετε σε ένα μοναδικό, τυχαίο νησί, για μία μόνο φορά. Εκεί, εκτός από όσα προσφέρει και το δικό σας νησί, μπορείτε να βρείτε νέα δέντρα και φρούτα, σπάνια λουλούδια και πολλά άλλα. Τα ταξίδια σας αυτά συνήθως αποτελούν μια αρκετά καλή πηγή εσόδων, ή εισαγωγής νέων πόρων.

…Και ταξίδια

Πριν λίγο αναφέραμε ότι το Animal Crossing: New Horizons έχει τρόπους να σας κρατήσει κοντά στο Switch σας. Κάποιοι από αυτούς είναι τα αλλεπάλληλα εποχιακά events, που ήρθαν πολύ κοντά στην κυκλοφορία του τίτλου. Ωστόσο, πολλοί επισκέπτες μέσα στο παιχνίδι θα θελήσουν να έρθουν στο νησί σας… Άλλοι, όπως ο Gulliver, απλά θα βρεθούν εκεί τυχαία. Ασφαλώς, δε λείπουν και η σταθεροί επισκέπτες, όπως η πωλήτρια των Turnips, που έρχεται στο νησί σας κάθε Κυριακή πρωί.

Άλλα εξωτικά νησιά

Ταξίδια όμως μπορείτε να κάνετε και εσείς, με την Dodo Airlines. Ναι, πρόκειται για διαφήμιση αεροπορικής εταιρίας, αλλά αυτής που εξυπηρετεί το νησί σας. Έτσι, εκτός από τα ταξίδια σας σε τυχαία νησιά, μπορείτε να κάνετε το νησί σας ανοιχτό προς επίσκεψη, για να έρθουν κι άλλοι παίχτες, μέσω τοπικής ή διαδικτυακής σύνδεσης, ή, ομοίως, να ταξιδέψετε και εσείς. Το Dodo Code, επίσης, ένας πενταψήφιος κωδικός, σας επιτρέπει να προσκαλέσετε και άτομα που δεν είναι στη λίστα φίλων σας. Αρκεί να τους γνωστοποιήσετε τον κωδικό.

Με τον τρόπο αυτόν μπορείτε να παίξετε με άλλα άτομα και να θαυμάσετε το νησί τους. Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε σε οποιοδήποτε event υπάρχει εκεί. Από εμπορικής σκοπιάς, έχετε τη δυνατότητα να πουλήσετε ακριβότερα το τοπικό σας φρούτο, καθώς αυτό σε άλλο νησί πιθανότατα θεωρείται σπάνιο, αλλά και να εισάγετε νέα φρούτα και αντικείμενα για να φέρετε σπίτι σας.

“Σελφάροντας” με φίλους

Νέοι Ορίζοντες

Στο Animal Crossing: New Horizons, λοιπόν, έχετε τη μεγαλύτερη ελευθερία από ποτέ στη σειρά να διαμορφώσετε τον οικισμό και το σπίτι των ονείρων σας. Είτε μόνοι, είτε με φίλους, σας υπόσχεται δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης. Αρκεί να αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας και να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στο νησί τον ονείρων σας… Και μετά να το κάνετε πραγματικότητα.

Επιπλέον κάτοικοι ή επιπλέον νησιά;

Όσο παίζετε, ο πληθυσμός του νησιού είναι πιθανό σταδιακά να αυξηθεί. Η επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους γείτονες υπάρχει, αν και σχετικά μικρή, με πολλούς διαλόγους να επαναλαμβάνονται. Βέβαια, κάθε villager έχει τη δική του, μοναδική προσωπικότητα, η οποία αποτυπώνεται με ποικίλους τρόπους, από τη συμπεριφορά και τις συνήθειές του, μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού του, γεγονός εντυπωσιακό, εφόσον πρόκειται για εκατοντάδες διαφορετικούς villagers. Τι συμβαίνει, όμως, για τους άλλους λογαριασμούς που θα θελήσουν να απολαύσουν και αυτοί το παιχνίδι; Είναι γείτονες, ή άρχοντες του δικού τους νησιού;

Για αυτούς έχουμε δυσάρεστα νέα. Δυστυχώς, το Animal Crossing: New Horizons επιτρέπει μόνο μέχρι ένα νησί. Όχι ανά κασετάκι/αντίτυπο του παιχνιδιού, αλλά ανά κονσόλα Nintendo Switch! Έτσι, αν δύο ή περισσότεροι λογαριασμοί συνυπάρχουν στην ίδια κονσόλα, θα έρθουν απλά ως κάτοικοι του νησιού. Θα μπορούν και πάλι να διαμορφώνουν το σπίτι, το νησί, κλπ, αλλά μόνο ο πρώτος λογαριασμός που ξεκίνησε το παιχνίδι θα έχει δικαίωμα στις κύριες αποστολές του Tom Nook και στην τοποθέτηση κτιρίων. Παράλληλα, οι πόροι μοιράζονται σε όλους, καθώς φρούτα και πετρώματα είναι κοινόχρηστα και δεν εμφανίζονται για κάθε παίχτη διαφορετικά.

Όταν σου έχουν μαζέψει όλα τα ροδάκινα, αλλά βρίσκεις σε άλλο νησί

Μοιραία, αυτό μειώνει την εμπειρία, τουλάχιστον όσων ήρθαν “δεύτεροι” στο νησί, αλλά και όλων των χρηστών συνολικά. Στον “παράδεισό” σας, λοιπόν, δεν έχετε λόγο μόνο εσείς, ακόμη κι αν το νησί είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση. Για να απολαύσει την πλήρη έκδοση του παιχνιδιού κάθε μέλος μιας οικογένειας, για παράδειγμα, χρειάζεται και τη δική του κονσόλα. Ωστόσο, ακόμη και στην ίδια κονσόλα, επιτρέπεται ένα υποτυπώδες multiplayer mode, το οποίο δεν εντυπωσιάζει.

Κατά τα άλλα, θεωρώ εγκληματικό για την εικόνα του τίτλου να μην επιτρέπει έστω την επιλογή δημιουργίας νέου νησιού από άλλο προφίλ. Ο δεύτερος παίχτης θα είναι πάντα κομπάρσος, ανήμπορος να συνεισφέρει απευθείας. Συνεπώς, αν είστε αυτός ο “δεύτερος”, σίγουρα η βαθμολογία και η αξιολόγησή σας θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν του παρόντος άρθρου.

Οπτικός τομέας

Τα γραφικά του Animal Crossing: New Horizons παραμένουν στο ίδιο, χαρούμενο καρτουνίστικο ύφος των προηγούμενων τίτλων. Χαριτωμένα πρόσωπα, χαρακτήρες και περιβάλλον κατακλύζουν την οθόνη σας, συνοδευόμενα από έντονα χρώματα. Χιουμοριστικά εφέ που θυμίζουν αστείες περιπέτειες καρτούν εμπλουτίζουν με έναν ιδιαίτερα όμορφο τρόπο το παιχνίδι. Η επιλογή αυτού του είδους γραφικών αφορά καθαρά την αισθητική του τίτλου και σίγουρα όχι την αποφυγή προσπάθειας από πλευράς δημιουργών.

Παρ’ όλο τον “απλό” σχεδιασμό των γραφικών, η αναβάθμιση του τίτλου σε υψηλή ευκρίνεια είναι διακριτή. Η υψηλή ανάλυση, μάλιστα, έχει αξιοποιηθεί πολύ σωστά. Έτσι, σε πολλά έντομα, ψάρια και αντικείμενα βλέπουμε καθαρά πολλές λεπτομέρειες, όσο μικρές κι αν είναι, από την εμφάνιση μέχρι και την κίνησή τους. Θα δείτε τα σκαθάρια και τις σαρανταποδαρούσες πλέον ολοκάθαρα, ακόμη και όταν εμφανίζονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Μέχρι και οι μικρολεπτομέρειες στα ρούχα σας και η αλληλεπίδραση με τα έπιπλα και τις κατασκευές σας γίνονται εμφανείς, ακόμη και στη φορητή έκδοση.

Λογοπαίγνια και στο ψάρεμα

Η αναβάθμιση της ανάλυσης, όμως, ευτυχώς δε σήμανε κάποια αστάθεια στα καρέ που τρέχει το παιχνίδι. Κάθε δραστηριότητά σας διατηρείται πάντα ομαλή. Συνεπώς, ο οπτικός τομέας ικανοποιεί και με το παραπάνω, ακόμη και σε φορητή έκδοση, στην οποία και εγώ προσωπικά αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο με τον τίτλο. Αυτό που “ξενίζει” όμως, λίγο, είναι ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για να φορτώσει το παιχνίδι όταν εισέρχεστε από μια πόρτα.

Μπορεί να μην παρατηρήσετε το παραμικρό ψεγάδι εξερευνώντας ένα μεγάλο νησί, γεμάτο αντικείμενα, κατοίκους και πλάσματα, αλλά, όπως αναφέραμε και πριν, μπαίνοντας σε ένα κτίριο ή αλλάζοντας δωμάτιο, μπορεί να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα. Δεν είναι κάτι το οποίο ενοχλεί σημαντικά. Ωστόσο, δε σας κρύβω ότι πολλές φορές με αποτρέπει από το να μεταφέρω ένα αντικείμενο του σπιτιού από το ένα δωμάτιο στο άλλο, να αποθηκεύσω ή να πάρω αντικείμενα από εκεί, όπως και να επισκέπτομαι πιο τακτικά το μουσείο για να θαυμάσω τα νέα εκθέματα.

Η ευτυχία σε ένα νησί γεμάτο μπαμπού

Ήχος

Το κομμάτι του ήχου αποτελεί και αυτό από τα πολύ δυνατά σημεία του Animal Crossing: New Horizons. Οι μελωδίες που ντύνουν τον κόσμο ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος του παιχνιδιού και παράλληλα ενισχύουν το αίσθημα χαλάρωσης. Όμως οι δημιουργοί δε σταμάτησαν εδώ. Πολλοί δίσκοι ενός “γνωστού καλλιτέχνη” θα βρεθούν στο δρόμο σας, οι οποίοι κρύβουν ολόκληρα κομμάτια. Αυτά μπορείτε να τα ακούσετε από κάθε συσκευή αναπαραγωγής ήχου, στο σπίτι σας, στην παραλία, ή όπου αλλού θελήσετε να τοποθετήσετε μια από αυτές. Μπορείτε όμως και εσείς να φτιάξετε τη δική σας μελωδία για το νησί σας, μετά από ένα σημείο, η οποία θα ακούγεται σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού.

Τα εφέ στέκονται σε ένα πολύ αξιόλογο επίπεδο. Προσδίδουν, από τη μία, τη ρεαλιστικότητα που χρειάζεται στο περιβάλλον σας, με τον ήχο των κυμά-των, του αέρα, της θάλασσας, το κελάρυσμα των ποταμών, μέχρι και το βάδισμά σας σε διαφορετικά ήδη δαπέδου. Από την άλλη, όμως, διατηρούν τον καρτουνίστικο χαρακτήρα στο σχεδιασμό του παιχνιδιού, με μερικά αστεία και ευχάριστα εφέ.

Επιτέλους… σπίτι

Χειρισμός

Δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για το χειρισμό του Animal Crossing: New Horizons. Κυρίως γιατί το είδος του δεν επιτρέπει ιδιαίτερη συζήτηση πάνω σε αυτό. Έτσι, αντί να μιλήσουμε για πολύπλοκους μηχανισμούς, θα αρκε-στούμε στον πολύ απλό και λειτουργικό σχεδιασμό του χειρισμού. Όλα τα πλήκτρα αξιοποιούνται σωστά και δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε, προσωπικά, ήταν η θαυμάσια χρήση του HD Rumble. Μικρές δονήσεις ενισχύουν την εμπειρία σας καθώς χτυπάτε με το τσεκούρι σας ένα δέντρο, κυνηγάτε με την απόχη σας έντομα, ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε για ψάρεμα το καλάμι σας. Στο τελευταίο, μάλιστα, η λεπτομέρεια ξεχωρίζει. Έτσι, άλλου είδους και έντασης δόνηση νιώθετε όταν το αγκίστρι σας ακουμπάει το νερό, άλλη όταν ένα ψάρι “παίζει” με αυτό, και άλλη όταν “τσιμπάει”. Όταν καταφέρετε να το πιάσετε, θα νιώσετε και οι ίδιοι τη μάχη μέχρι να το βγάλει ο villager σας στη στεριά, με αλλεπάλληλες δονήσεις, διαφορετικής έντασης, ανάλογα με το μέγεθός του.

Η σκηνή ζωντανεύει με το HD Rumble

Στα αρνητικά για τον τομέα, θα αναφέρω κάποια μικρά ψεγάδια, τα οποία ενοχλούν ελάχιστα, αλλά βρίσκονται εκεί. Θα ήταν καλό, για παράδειγμα, τα ψάρια να αντιλαμβάνονται πιο εύκολα το δόλωμα. Πολλές φορές θα νομίσετε ότι τα ψάρια είναι τυφλά, καθώς πρέπει να ρίξετε το καλάμι σας ακριβώς μπροστά τους για να το προσελκύσετε. Παράλληλα, ενώ σκάβουμε, μπορεί να “αστοχήσουμε” αν δε σημαδεύουμε στην ευθεία το σωστό τετραγωνάκι. Σε αυτό θα ήταν χρήσιμο μία βοηθητική ένδειξη, ώστε να επιλέξουμε πού θα σκάψουμε. Τέλος, μαζεύοντας πράγματα από ένα χαλί ή τραπέζι, πολλές φορές μπορεί να βάλουμε στην τσέπη μας το χαλί, ή ολόκληρο το τραπέζι, αντί για το ένα αντικείμενο που θέλουμε.

Συμπέρασμα

Το Animal Crossing: New Horizons είναι εδώ για να σας χαλαρώσει στο δικό σας τροπικό νησί. Αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να καθίσετε αναπαυτικά και να αφήσετε τη φαντασία σας να σας πάει στο δικό σας παράδεισο. Δεκάδες πλάσματα περιμένουν να σας συναντήσουν εκεί και εκατοντάδες αντικείμενα για να τα βρείτε, να τα φτιάξετε και να διακοσμήσετε το νησί σας με αυτά.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο παιχνίδι, με ιδιαίτερο σχεδιασμό και το μοναδικό του τρόπο, που πάει το life simulation σε μια άλλη διάσταση. Μπορείτε να παίξετε από λίγα λεπτά, μέχρι πολλές ώρες μέσα στη μέρα σας, και πάλι να κάνετε πρόοδο, αλλά και να βρείτε πράγματα να κάνετε μετά. Συνολικά, ίσως είναι μια από τις καλύτερες επιλογές να περάσει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του χαλαρωτικά. Θα έλεγα πως μάλλον αποτελεί έναν από τις κορυφαίες επιλογές για το Switch, αν δε μοιράζεστε την κονσόλα με άλλους, και ειδικά αν είστε φίλος τέτοιου είδους παιχνιδιών.

Όπως καθετί, όμως, ο τίτλος έχει τα δικά του μικρά σφάλματα, τα οποία ως επί το πλείστον δεν ενοχλούν. Συγχωρούνται, θα λέγαμε, βάσει της συνολικής εμπειρίας που προσφέρει. Το χειρότερο κομμάτι όμως έρχεται σε ένα πρακτικό ζήτημα, όπου κάθε κονσόλα είναι συνδεδεμένη με ένα μόνο νησί. Παρ’ ότι η αλληλεπίδραση με άλλους παίχτες είναι πολύ αξιόλογη, η απόλαυση όσων μοιράζονται την ίδια κονσόλα πέφτει κατακόρυφα. Συνεπώς, η όλη αξιολόγηση παίρνει άλλη τροπή, αν είστε ο δεύτερος παίχτης που ξεκινάει το παιχνίδι.

 • Κονσόλα: Switch
 • Είδος: Life/Social Simulation
 • Εκδότης: Nintendo
 • Εταιρία ανάπτυξης: Nintendo EPD
 • Διάθεση: Φυσική, σε καταστήματα πώλησης video games – Ψηφιακή, από το Nintendo eShop 
 • Παίχτες: Single Player, Multiplayer
 • Online Στοιχεία: Ναι
 • Κυκλοφορία: 20 Μαρτίου 2020
8.5

Good

 • Πανέμορφος κόσμος και περιβάλλον
 • Χαλαρωτικό gameplay και σχεδιασμός του τεχνικού τομέα, επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο του παιχνιδιού
 • Εμφανής και επιτυχημένη αναβάθμιση σε υψηλή ανάλυση
 • Σχεδόν απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση του νησιού σας
 • Παγκόσμια events από τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του τίτλου
 • Καθημερινά διαφορετικά events και επισκέψεις στο νησί σας
 • Εξαιρετική δουλειά στον ηχητικό τομέα
 • Δυνατότητα να φτιάξετε τα δικά σας αντικείμενα και σχέδια

Bad

 • Μόνο ένα νησί ανά κονσόλα
 • Η απόλαυση της εμπειρίας μειώνεται δραματικά για κάθε παίχτη μετά τον πρώτο που θα ξεκινήσει το παιχνίδι
 • Μεγάλα loading times καθώς περνάτε από μια πόρτα
 • Αδύνατη η μαζική κατασκευή πολλαπλών αντικειμένων - ακόμη και του ίδιου είδους
 • Μη εργονομική τοποθέτηση του χώρου αποθήκευσης αντικειμένων
 • Ελλείψεις σε εργαλεία για τη διευκόλυνση της διαμόρφωσης του νησιού σας με ακρίβεια
Author Shadowrush
Published
Views 147
1

Comments (1)

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ESCI Ελλάδα εναντίων Ελβετίας

Ένα Like στο Facebook μας βοηθάει

Facebook Pagelike Widget

Ελληνική Κοινότητα Nintendo στον Discord

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Δεν υπάρχουν καθόλου χρήστες αυτή τη στιγμή συνδεδεμένοι

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της SM
Εικόνα προφίλ του/της Shadowrush
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της kamen
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της mariapesm
Εικόνα προφίλ του/της Gold Luigi
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της nK
Εικόνα προφίλ του/της Mike_Tsak
Εικόνα προφίλ του/της SpyrosRai
Εικόνα προφίλ του/της GR☆DRACULA
Εικόνα προφίλ του/της Mimakos
Εικόνα προφίλ του/της V3rsed

Πρόσφατα Άρθρα

Pokemon Twilight Wings και… Expansion Pass

Little Nightmares II – τρέιλερ για το Halloween

Hyrule Warriors: Age of Calamity – νέες εικόνες

Τουρνουά/Εκθέσεις

 1. Mario-Kart-8-DX-GP1-S2

  Nintendo Next Online Tournaments [Mario Kart 8 DX Season 2]

  25 Οκτωβρίου @ 17:30 - 22:00

Αρχείο Nintendo Next

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031