Το Godstrike είναι ένα ολοκαίνουριο bullet hell shooter που υπόσχεται ασταμάτητη δράση και εντυπωσιακά γραφικά. Τα καταφέρνει όμως;
Σενάριο
Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι το σενάριο ή, τουλάχιστον, η μυθολογία του Godstrike είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του. «Παράξενο» μπορεί να σκεφτείτε. «Υποτίθεται οτι είναι bullet hell shooter. Το gameplay δε θα έπρεπε να είναι το ενδιαφέρον;»
Πολύ σωστά. Αν σας πιάνει κρύος ιδρώτας αναλογιζόμενοι τις υπόνοιες, θα σας βγάλουμε από τον κόπο και θα σας πούμε ότι οι ανησυχίες σας είναι δικαιολογημένες.
Αρκετά πλατειάσαμε όμως. Πάμε στο ψητό:
Αμέτρητους αιώνες πριν, ένα πανίσχυρο πλάσμα έδωσε φως, ζωή και ομορφιά στον κόσμο. Η δύναμή του ήταν τόσο μεγάλη όμως που, για να μην καταστρέψει τον κόσμο, έπρεπε να χωριστεί σε κομμάτια. Τα επτά αυτά κομμάτια αυτά πήραν τη μορφή μάσκας. Αυτές έγιναν οι λεγόμενες Herald Masks. Καθεμιά από αυτές απαιτούσε ένα ζωντανό «δοχείο» για να διοχετεύει τη δύναμή της.
Εκτός από μία.
Με τον καιρό, η απληστία του ενός οδήγησε τους φορείς των μασκών να κάνουν πολέμους μεταξύ τους. Ο ένας κατάφερε να απορροφήσει τη δύναμη πολλών αδελφών του πριν φυλακιστεί στα έγκατα της γης.
Οι αιώνες πέρασαν και σκοτάδι άρχισε να αναβλύζει από τον ξεχασμένο ναό. Σκοτάδι που έπνιξε τον κόσμο, μέχρι που μόνο μια φυλή ανθρώπων απέμεινε σε ένα απομακρυσμένο νησί. Η νεαρή Yissia ξεκινά τα ταξίδια για να βρει μια λύση στο πρόβλημα, μέχρι που βρήκε την απάντηση. Ένα φως στα βάθη ενός ναού….
Gameplay
Κι εδώ είναι που το Godstrike φαίνεται πιο πικάντικο από τα συνηθισμένα bullet hell. Στην ουσία του ο τίτλος είναι ένα twin-stick shooter με δομή ενός boss rush. Αυτό σημαίνει οτι με το αριστερό stick κινείτε το χαρακτήρα σας στο χώρο, ενώ με το δεξί κατευθύνετε τις βολές σας.
Το tutorial του παιχνιδιού παρουσιάζεται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, όπως θα δείτε παρακάτω.
Η δύναμη της μάσκας είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να την ελέγξει η Yissia, κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος της μετράει αντίστροφα διαρκώς. Αν δεν πιάσατε το νόημα, θα το ξεκαθαρίσουμε:
Η υγεία σας κατεβαίνει συνέχεια όσο παίζετε. Κάθε φορά που δέχεστε χτυπήματα, χάνετε 15 επιπλέον δευτερόλεπτα. Αν ο χρόνος σας τελειώσει, τότε ένα χτύπημα αρκεί να σας πάει στον άλλο κόσμο.
Όλοι οι μηχανισμοί του παιχνιδιού περιστρέφονται γύρω από αυτή την ιδέα.
Με τα δύο βιβλία που θα βρείτε στο υπερπέραν ανάμεσα στις μάχες, θα μπορείτε να εξοπλιστείτε με ενεργές και παθητικές ικανότητες. Οι ενεργές μπαίνουν σε μέχρι τέσσερις θέσεις, που καταλαμβάνουν τα 2 shoulder buttons και τα δύο triggers.
Κάθε φορά που θέλετε να εξοπλιστείτε με κάποια ενεργή ικανότητα θα πρέπει να πληρώσετε το κόστος της σε χρόνο ζωής. Ευτυχώς οι παθητικές ικανότητες δεν έχουν κάποιο κόστος. Ξεκινώντας θα αποκτήσετε κάποιες βασικές ικανότητες και όσο νικάτε θα προστίθενται κι άλλες στο ρεπερτόριό σας.
Όλα αυτά είναι απλά, κατανοητά και σίγουρα ακούγονται ενδιαφέροντα. Το πρώτο boss, με το έξυπνο όνομα Tutoriaal, θα σας εξοικειώσει με όσα χρειάζεται να ξέρετε.
Εκεί που το Godstrike καταρρέει…
…Είναι οι μάχες. Είναι τραγική ειρωνεία ένα τόσο απλό (θεωρητικά) παιχνίδι να σκοντάφτει στο πιο θεμελιώδες κομμάτι του. Πάμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.
Το βασικό σας όπλο, αυτό που ελέγχετε με το δεξί stick, είναι πιο αναποτελεσματικό κι από νεροπίστολο. Οι αρχηγοί έχουν φαινομενικά ατελείωτες μπάρες υγείας. Σύντομα θα καταλάβετε ότι εκείνα τα τετραγωνάκια κάτω από τις μπάρες υγείας τους υποδηλώνουν επιπλέον μπάρες υγείας. Κι όσο ροκανίζετε σιγά-σιγά την υγεία των αρχηγών, πέφτει κι η δική σας υγεία από μόνη της. Που σημαίνει ότι πολλές φορές στα τελικά στάδια θα βρεθείτε με πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή σας.
Οι ενεργές ικανότητες, παρόλο που είναι καλή ιδέα, από την αρχή αποδεικνύονται επικίνδυνες. Το δυνατό λέιζερ που παίρνετε με το ξεκίνημα απαιτεί να σταθείτε ακίνητοι, και άρα ευάλωτοι, για πολύτιμα δευτερόλεπτα. Μέχρι να μάθετε απ’ έξω τα patterns του κάθε αρχηγού (μιλάμε για bullet hell άλλωστε) θα πεθάνετε αρκετές φορές. Οι λόγοι πολλές φορές αποδεικνύονται πέρα από τον έλεγχό σας.
Καταρχάς, οι βολές σας δεν έχουν απεριόριστη εμβέλεια, που σημαίνει οτι θα πρέπει να μένετε σχετικά κοντά στον κίνδυνο. Επιπλέον, η προοπτική της κάμερας δεν επιτρέπει πλήρη εποπτεία της μάχης. Αν τυχόν βρεθείτε στο πάνω μέρος της αρένας τότε δε θα βλέπετε τι γίνεται στο κάτω μέρος της. Που σημαίνει ότι, αν σκοπεύετε να πάτε προς τα κάτω για να γλιτώσετε, πολύ πιθανό να πέσετε πάνω σε βροχή από πυρά που απλά δε βλέπετε.
Ένα άλλο πρόβλημα, που συνδέεται με τα γραφικά, είναι πως ορισμένες φορές δεν είναι ξεκάθαρο το πού ακριβώς πρέπει να χτυπήσετε το boss για να του κάνετε ζημιά. Για παράδειγμα:
Έτσι, παρόλο που στην πραγματικότητα οι μάχες δε διαρκούν πολύ, όλοι οι παράγοντες που δουλεύουν εναντίον σας κάνουν τα λεπτά να φαντάζουν αιώνες. Πραγματικά, κάθε φορά που τελειώνει μια μάχη, θα νιώσετε εξαντλημένοι. Το ερώτημα είναι αν αξίζει όλος αυτός ο κόπος. Θα λέγαμε πως όχι.
Οπτικός Τομέας
Άλλο ένα σημείο που το Godstrike χωλαίνει. Παρόλο που μας υποσχέθηκαν εντυπωσιακά γραφικά, εμείς θα τα λέγαμε απλά λειτουργικά. Ίσως και φτωχά…
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι σα να βλέπουμε ημιτελές παιχνίδι, με απλά σχήματα και χρώματα, χωρίς σκιάσεις ή εντυπωσιακά εφέ. Όπως και στην περίπτωση του Forward to the Sky, τα γραφικά θυμίζουν έντονα Dreamcast και μάλιστα μέτριο παιχνίδι του Dreamcast.
Τουλάχιστον μέχρι περίπου τα μισά του παιχνιδιού, γιατί από κει και μετά τα περιβάλλοντα γίνονται πιο συναρπαστικά. Μέχρι τότε όμως πιθανώς να έχετε χάσει κάθε ενδιαφέρον για τα γραφικά.
Είναι κρίμα, γιατί φαίνεται ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι αρκετά καλή. Κρίμα που όσα βλέπετε στην πράξη δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.
Επιπλέον, παρά την απλοϊκότητα των γραφικών, το Godstrike τρέχει στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα με διακυμάνσεις και ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης παραμένει σταθερός.
Ήχος
Ένα πολύ βασικό στοιχείο που συνήθως επιβάλλεται να είναι υψηλού επιπέδου σε τέτοια παιχνίδια. Μια καλή μουσική επένδυση μπορεί να εντείνει τη δράση και να κάνει τον παίκτη πιο πρόθυμο να συνεχίσει να παίζει.
Στο Godstrike δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Έπρεπε να φτάσουμε να γράφουμε αυτό το κομμάτι του review για να συνειδητοποιήσουμε ότι δε θυμόμασταν καθόλου τη μουσική. Μιλάμε για εντελώς αδιάφορες συνθέσεις. Εξαίρεση αποτελεί η μουσική στην οθόνη του τίτλου, που φέρνει κάτι από Εξολοθρευτή:
Επιπλέον περιεχόμενο
Όταν ξεμπερδέψετε με το (υπερβολικά σύντομο) story mode, τότε έχετε στη διάθεσή σας τρεις επιλογές:
- Το Arcade Mode που σας δίνει τη δυνατότητα να πολεμήσετε αρχηγούς με όλες τις ικανότητες ξεκλειδωμένες.
- Το Challenge Mode που ανακατεύει τη σειρά των αρχηγών και των δυνάμεων που έχετε στη διάθεσή σας.
- Τέλος, υπάρχει το Daily Challenge mode που σας βάζει μια διαφορετική πρόκληση κάθε μέρα, την οποία έχετε μία ευκαιρία να ολοκληρώσετε.
Κατά τη γνώμη μας, το παιχνίδι είναι τρομερά περιορισμένο όσον αφορά το περιεχόμενο. Τουλάχιστον όσον αφορά την τρέχουσα έκδοσή του. Δε γνωρίζουμε αν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί με επιπλέον περιεχόμενο στο μέλλον, αλλά το θεωρούμε απαραίτητο δεδομένου του ανταγωνισμού. Ως έχει, κρίνεται ελλιπές.
Η τελική κρίση – Αξίζει το χρόνο και τα χρήματά μας το Godstrike;
Έχουμε ξαναπεί πως δε μας αρέσει να καταποντίζουμε προσπάθειες αυτόνομων και μικρών δημιουργών. Δυστυχώς, το Godstrike ξεκινά από μια φανταστική ιδέα που όμως δεν υλοποιήθηκε ιδιαίτερα καλά. Είναι εμφανές πως χρειαζόταν αρκετό χρόνο στο φούρνο για να ψηθεί σωστά, γιατί έχει κυκλοφορήσει με εμφανείς ελλείψεις σε πολλούς τομείς.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δε μπόρεσε να μας κρατήσει. Τα προβλήματα που έχει όσον αφορά τα βασικά μας έκαναν να το αντιπαθήσουμε. Στο τέλος καταλήξαμε να το παίζουμε σαν αγγαρεία μέχρι τέλους. Τόσο είχε φτάσει η υπομονή μας στα όριά της που, παρόλο που ξεχάσαμε να τραβήξουμε στιγμιότυπα από τις μεταγενέστερες μάχες, δεν είχαμε διάθεση να ανοίξουμε καν το παιχνίδι για να σας δείξουμε τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του.
Δε συντρέχει κανένας λόγος να αποκτήσετε το Godstrike τη στιγμή που στο eShop με δυόμισι ευρώ παραπάνω μπορείτε να αποκτήσετε το κλάσεις ανώτερο Ikaruga. Για να μην αναφέρουμε τα διαχρονικά Salamander ή In the Hunt των Arcade Archives.
Μόνο οι σκληροπυρηνικοί λάτρεις των bullet-hell θα βρουν κάτι να τους απασχολήσει εδώ. Οι υπόλοιποι, καλύτερα να προσανατολιστείτε αλλού.
- Κονσόλα: Nintendo Switch
- Είδος: Bullet Hell Shooter, Action, Arcade
- Εκδότης: Freedom Games
- Εταιρεία Ανάπτυξης: OverPowered Team
- Διάθεση: Ψηφιακή από το Nintendo eShop
- Παίχτες: 1
- Online στοιχεία: Ναι (Καθημερινά Challenges, Leaderboards)
- Ο κωδικός του παιχνιδιού ήταν μια ευγενική προσφορά της Freedom Games