Τι βγαίνει αν αναμίξουμε: Dynasty Warriors, RPG στοιχεία, ανάλαφρα ντυμένες κορασίδες και πολλά υπονοούμενα;

Η απάντηση είναι το Nights of Azure 2. Το ερώτημα: Είναι το αποτέλεσμα τόσο καλό, όσο ακούγεται;

Το Nights of Azure 2 είναι παιχνίδι που δε φοβάται να δείξει περί τίνος πρόκειται ευθύς εξαρχής. Όχι μόνο αυτό, αλλά φορά αυτή του την ταυτότητα σαν παράσημο. Αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος για τον οποίο μπήκα στον πειρασμό να παίξω το παιχνίδι. Ήθελα απλά να δω πόσο τολμηρό θα αποδειχθεί τελικά!

Υπ’ όψιν, το παρακάτω review διαθέτει χιούμορ και πολιτική ωμότητα. Αν δεν αντέχετε, σταματήστε να διαβάζετε.

 

 

Ακόμα εδώ είστε; Πάμε να δούμε αν το παιχνίδι αξίζει!

 

 

 

Το ξεκίνημα

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πάντα σημαντικές και, τουλάχιστον στην αρχή, το Nights of Azure 2 δεν απογοητεύει. Μια όμορφη, γαλήνια μελωδία σας καλωσορίζει στην οθόνη του τίτλου. Είναι όμως σχετικά απατηλή, καθώς η μελωδία δεν έχει καμία σχέση με το τι θα ακούσετε όσο παίζετε. Βλέπετε, το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής είναι (αρκετά καλή) ροκ, πράγμα αξιοπερίεργο. Κι αυτό γιατί ροκ και μέταλ μουσική δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ σε σύγχρονα παιχνίδια, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις σαν κι αυτή. Πραγματικά, δυσκολεύομαι να θυμηθώ ένα πρόσφατο παιχνίδι δράσης, ειδικά από τη δύση, που να έχει «ανεβαστική» ροκ μουσική.

Εν πάσει περιπτώσει, το παιχνίδι ξεκινά με ένα μικρό πρόλογο που θα έκανε τη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά και τις φεμινίστριες πολύ ευτυχισμένους. Σε ένα κόσμο δίχως άντρες λοιπόν, έχει ξεκινήσει μια εισβολή από δαίμονες. Οι δαίμονες έχουν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: Είναι κυριολεκτικά γαλαζοαίματοι. Είναι όλοι μέλη της μπουρζουαζίας, που είναι η πηγή όλων των κακών στον κόσμο. Σκοπός σας, ως μέλος της ιερής οργάνωσης Curia, είναι να τους ξεπαστρέψετε όλους!

Στον πρόλογο θα γνωρίσετε και τις πρωταγωνίστριες. Διαθέτουν μεγάλα και «χοροπηδηχτά» μπαλκόνια, δε ντρέπονται να σας δείξουν τα εσώρουχά τους και οι φωνές τους είναι σα μικρών παιδιών. Πριν ξεκινήσει η δράση, το παιχνίδι θα σας βομβαρδίσει με tutorials, κάτι που θα είναι γνώριμο σε όσους έχουν παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι Warriors.

 

 

 

 

Nights of Azure 2: Ecchi Warriors

Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει γιατί το παιχνίδι είναι ένας κλώνος της σειράς Warriors, με κάποιες μικρές αλλαγές εδώ κι εκεί. Υπάρχουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα musou gauges, οι focus attacks και όλα τους έχουν ονομασίες γεμάτες υπονοούμενα. Στη διάθεσή σας έχετε τις βασικές light και heavy attacks, ένα κουμπί για άμυνα, μπορείτε να κάνετε dodge και να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα. Μπορείτε επίσης να κλειδώσετε την προοπτική σε έναν εχθρό, αν έχετε την εσφαλμένη εντύπωση πως αυτό θα σας γλιτώσει από τη ναυτία που προκαλεί η παντελώς αναξιόπιστη κάμερα.

Μπορείτε να συνδυάσετε light και heavy attacks για να κάνετε combos ενάντια σε σχετικά μεγάλες ομάδες από εχθρούς. Όσο περισσότερους εχθρούς σκοτώνετε, τόσο γεμίζει ο μετρητής Lily burst. Αν γεμίσει, μπορείτε να εξαπολύσετε μια πανίσχυρη επίθεση. Οι θαυμαστές της σειράς Warriors που έχουν διαβάσει ως εδώ, γνωρίζουν ήδη πώς λειτουργεί το παιχνίδι. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά απλά και μπορεί ο οποιοσδήποτε παίκτης να συνηθίσει γρήγορα το ρυθμό και τα κόλπα του Nights of Azure 2.

Είναι επίσης εμφανές πως το Nights of Azure 2 χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή που χρησιμοποιεί η σειρά Warriors (πριν το 9). Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι διαθέτει καλά γραφικά, αλλά δεν είναι και φαντασμαγορικά. Τα περιβάλλοντα είναι μια χαρά, αλλά το pop-in των δευτερευόντων αντικειμένων (χόρτα, θάμνοι κλπ.) είναι τραγικό. Τα animations είναι ικανοποιητικά μερικές φορές, ειδικά την ώρα της μάχης. Άλλες φορές όμως, οι χαρακτήρες μοιάζουν να έχουν πάθει αγκύλωση, όταν π.χ. αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον ή όταν παρακολουθείτε δευτερεύουσας σημασίας cut-scenes. Τα μοντέλα των χαρακτήρων βέβαια είναι αρκετά λεπτομερή, πράγμα σημαντικό, καθώς θα τα κοιτάτε πολλές ώρες.

 

 

 

 

Προσθέτουμε τα RPG στοιχεία στην εξίσωση

Μετά τον πρόλογο το παιχνίδι ανοίγει λίγο περισσότερο, μετά από μια επίσκεψη στο Hotel Eterna. Το ξενοδοχείο έχει το ρόλο της βάσης επιχειρήσεων για την ομάδα σας. Εκεί, μπορείτε να ξεκουραστείτε, να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας, να ετοιμαστείτε πριν μια αποστολή, να αναβαθμίσετε τις ικανότητές σας και να επιλέξετε ποια από τις συντρόφους (ή Lillies) θα πάρετε μαζί σας.

Αυτές οι σύντροφοι έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να γεμίσουν όλα τα κλισέ των anime grills. Υπάρχει η παλιά φίλη, με την οποία έχετε μια αντιπαλότητα και που υποτιθέμενα είναι αγνή και καλή, αλλά στο μυαλό της έχει μόνο βρωμιές. Υπάρχει η ενήλικη γιατρός με τα γυαλάκια. Υπάρχει η τύπισσα που δεν έχει συναισθήματα και που μιλάει μονότονα και με ρομποτική ορολογία και πάει λέγοντας. Όλες τους έχουν διαφορετικές ιδιότητες και ικανότητες, μαζί με τα δικά τους equipment slots και affinity bars.

 

 

Αν θέλετε λοιπόν να τις γνωρίσετε καλύτερα και να τις εξοπλίσετε σωστά, θα πρέπει να μαζέψετε πολλά materials, αλλά και να τις πάρετε μαζί σας σε αποστολές. Δε μπορείτε να τις ελέγξετε ο ίδιος, αλλά πολεμούν ικανοποιητικά και έχουν μοναδικές ικανότητες που μπορείτε να ενεργοποιήσετε κατά βούληση. Αν κάνετε συγκεκριμένες επιθέσεις, θα αρχίσει να γεμίζει το tension meter. Όταν αυτός ο μετρητής γεμίσει, μπορείτε να κάνετε μια pair-up attack, η οποία είναι διαφορετική για κάθε Lily. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τα ρούχα τους (όταν τα αποκτήσετε) και όλα είναι σχεδιασμένα για να σας κάνουν να νιώσετε σκληροί σαν πέτρα (αν πιάνετε το υπονοούμενο). Κάθε φορά που φεύγετε από το ξενοδοχείο, μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε μαζί σας μία Lily και μέχρι δύο Servans.

 

 

Τι είναι οι servans;

Οι Servans είναι μικρά μαγικά πλασματάκια που έχουν τις δικές τους δυνάμεις. Γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Tricker και Striker. Οι Tricker έχουν συγκεκριμένες επιθέσεις, οι οποίες καταναλώνουν ΜΡ. Μερικοί trickers μπορόυν να καταστρέψουν συγκεκριμένα εμπόδια, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές στην κάθε πίστα.

 

 

Για παράδειγμα, ο Nero, ο πρώτος servan που βρίσκετε, είναι ένας γάτος που εξαπολύει επιθέσεις φωτιάς. Μπορεί επίσης να κάψει τοίχους από εύφλεκτα αγκάθια ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μη προσβάσιμες τοποθεσίες.

Οι Striker μπορούν να μεταμορφωθούν σε διαφορετικά όπλα, όπως partisans ή greatswords, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Με τα διαφορετικά όπλα αποκτάτε πρόσβαση σε νέες επιθέσεις και combos. Τα ΜΡ των servans όμως τελειώνουν όσο είναι μεταμορφωμένοι, οπότε θα πρέπει να είστε γενικά λίγο φειδωλοί.

Όπως θα έχετε καταλάβει, διαφορετικοί servans είναι χρήσιμοι σε διαφορετικές περιπτώσεις και όλες οι πίστες έχουν πολλών ειδών εμπόδια. Κάθε φορά λοιπόν που θέλετε να πάτε σε μία πίστα, θα πρέπει να σκεφτείτε ποιους θα πάρετε μαζί σας. Οι Servans επίσης έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για exp και level up και μπορούν επίσης να εξελιχθούν για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

 

 

Το σημείο καμπής του Nights of Azure 2

Το σημαντικότερο περιστατικό μετά τον πρόλογο είναι πως η πρωταγωνίστρια Aluche, γίνεται αυτό που πολεμούσε. Μολυσμένη με το γαλάζιο αίμα, θα παλέψει να διατηρήσει την ανθρωπιά της, ακροβατώντας στη γκρίζα ζώνη μεταξύ καλού και κακού. Ανάμεσα στις υποψίες των κοντινών της προσώπων, θα πρέπει να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες για να σταματήσει τη μπουρζουαζία και να λυτρωθεί από την κατάρα της. Εδώ καταλαβαίνω ότι μάλλον κάνω το σενάριο να ακούγεται πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα. Οι διάλογοι και η ιστορία προχωράει όπως ένα πολύ τυπικό moe anime, με τις λεσβιακές υπόνοιες να δίνουν και να παίρνουν (πράγμα όχι απαραίτητα κακό). Υπάρχουν μεν προσπάθειες να προστεθεί μυστήριο και περιπλοκότητα, αλλά είναι ανεπαρκείς (σαν τα οπίσθια των κορασίδων).

 

 

Το αποτέλεσμα της κατάρας σε όρους gameplay είναι πως θέτει χρονικά όρια στο παιχνίδι. Η κατάρα των γαλαζοαίματων δίνει στην Aluche μια χούφτα μέρες πριν γίνει μέλος του 1%, οπότε και το παιχνίδι τελειώνει. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που φεύγετε από το ξενοδοχείο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να πετύχετε το σκοπό σας. Ο σκοπός αυτός μπορεί να είναι story ή side mission, ή απλά μια εκδρομή για να μαζέψετε materials. Ό, τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, έχετε περιορισμένο χρόνο για να το κάνετε και δε μπορείτε να πάτε από πίστα σε πίστα. Μπορείτε μόνο να φύγετε από την πίστα που διαλέξατε για να επιτρέψετε στο Hotel Eterna, όπου ο χρόνος σταματά. Εκεί, μπορείτε να αναρρώσετε πριν τελειώσει η μέρα, το χρονικό όριο επιστρέφει στο μέγιστο και ο κύκλος συνεχίζεται.

 

 

Η συνεχής πίεση του χρόνου

Αυτό ίσως ακούγεται περιοριστικό, και είναι, αλλά όπως και στο Majora’s Mask, υπάρχουν τρόποι να διευκολυνθείτε. Στην κάθε πίστα, υπάρχουν τοποθεσίες που φρουρούν ισχυροί δαίμονες. Αν τους σκοτώσετε, θα ανοίξει μια μαγική πύλη. Όσο ανοίγετε πύλες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να κινείστε μέσα στις πίστες.

Επίσης, όσο σκοτώνετε δαίμονες απορροφάτε το αίμα τους. Αυτό είναι το αντίστοιχο του experience σε ένα τυπικό RPG. Στο τέλος κάθε ημέρας, όταν επιστρέφετε στο ξενοδοχείο, μπορείτε να καθαρίσετε το λυγερό κορμί σας από τη βρωμιά. Πώς; Φορώντας μια πολύ γαργαλιστική, εφαρμοστή στολή, η οποία μετατρέπει το γαλάζιο αίμα σε εμπειρία και levels. Εν συνεχεία, μπορείτε να βελτιώσετε την Aluche επενδύοντας πόντους στα τρία talent trees. Ένα από αυτά τα talents αυξάνει το χρονικό περιθώριο που σας δίνεται κάθε ημέρα, για να πετύχετε τους στόχους σας.

 

 

Τέλος, στο τέλος κάθε κεφαλαίου στο story, θα πολεμήσετε ένα boss. Όποτε νικάτε ένα από αυτά τα bosses, θα κερδίζετε περισσότερες ημέρες. Τα χρονικά περιθώρια λοιπόν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πάντα όμως πρέπει να έχετε το νου σας και να μη χασομεράτε.

 

 

Η ουσία του Nights of Azure 2

Όπως καταλάβατε, τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού είναι η προσαρμογή και οι στρατηγικές επιλογές. Το θέμα είναι αν είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε το χρόνο που απαιτείται για να κάνετε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις.

Βλέπετε, το πρόβλημα με το Nights of Azure 2, είναι πως είναι «αβαρές». Ας το εξηγήσουμε λίγο αυτό.

Συνήθως, όταν παίζετε ένα παιχνίδι της σειράς Warriors, νιώθετε ότι είστε ένας πανίσχυρος πολεμιστής, ο οποίος σπάει τα μούτρα οποιουδήποτε τολμήσει να σας κοιτάξει στραβά. Για κάποιο λόγο, η αίσθηση αυτή λείπει εδώ. Ναι, οι εχθροί μπορεί να πεθαίνουν πιο γρήγορα όσο δυναμώνετε. Ναι, οι ειδικές επιθέσεις είναι πάντα χάρμα οφθαλμών. Το παιχνίδι όμως δεν έχει βάρος πίσω από τις επιθέσεις. Υπάρχει έλλειψη επαρκούς ανατροφοδότησης.

Οι εχθροί πάντα έρχονται σε μικρές ομάδες και τα ηχητικά εφέ αδυνατούν να δώσουν την αίσθηση που θα έπρεπε να υπάρχει. Ως εκ τούτου, η μάχη πάντα αφήνει ένα κενό. Υπάρχει πάντα η υποψία πως όλα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ικανοποιητικά, αλλά δεν είναι.

Και δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι στην ουσία του ένα hack & slash, η άψυχη αίσθηση της μάχης είναι μεγάλο πρόβλημα. Το παιχνίδι βέβαια προσπαθεί πολύ σκληρά να καλύψει τις αδυναμίες του, δείχνοντάς σας τη μία καλλονή μετά την άλλη. Από τη σοκολατένια Moon Queen μέχρι την καυτή γυναίκα-αράχνη, το παιχνίδι είναι γεμάτο με απολαυστικές αιθέριες υπάρξεις.

 

 

 

 

Τελικές εντυπώσεις

Στο τέλος όμως, ο πυρήνας του gameplay είναι αναιμικός και, παρόλο που το Nights of Azure 2 προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια σας με ελκυστικές δεσποινίδες και μπόλικο grinding, το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχουν στηθεί όλα είναι ασταθές.

Το παιχνίδι συστήνεται μόνο σε λάτρεις των παιχνιδιών Warriors. Ακόμη κι αυτοί όμως, θα πρέπει να ρίξουν το επίπεδό τους και να θεωρούν τις σέξι anime κορασίδες πιο σημαντικές από ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι.

5.8

Good

 • Όμορφη καλλιτεχνία
 • Ελκυστική ατμόσφαιρα
 • Πολύ καλή μουσική επένδυση
 • Μπολίκο "plot"

Bad

 • Ρηχός μηχανισμός μάχης
 • Κουραστικές επαναλαμβανόμενές μάχες
 • Άπειρο grinding
 • Πολλές ομοιότητες με τα παιχνίδια της σειράς Warriors
 • Φτηνή παραγωγή σε γραφικά
Author MasterV
Published
Views 108
0

Comments

No Comments

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Άρθρα

Nintendo Greek Community

42 User(s) Online Join Server
 • Ryuk
 • Fanis Kouklas
 • oktrek
 • Dire
 • fotsvs
 • Johnaras
 • MrSkopelos27
 • Demi
 • Meraklhs
 • Hellthrower
 • CLOUD
 • daseia

Ποιος είναι συνδεδεμένος

Δεν υπάρχουν καθόλου χρήστες αυτή τη στιγμή συνδεδεμένοι

Πρόσφατα ενεργά μέλη

Εικόνα προφίλ του/της AkiraGr
Εικόνα προφίλ του/της Farmeramas
Εικόνα προφίλ του/της Achill777
Εικόνα προφίλ του/της George Alexatos
Εικόνα προφίλ του/της Arceus922
Εικόνα προφίλ του/της MasterV
Εικόνα προφίλ του/της sar57
Εικόνα προφίλ του/της Agento
Εικόνα προφίλ του/της Jesteros
Εικόνα προφίλ του/της tsampikos89
Εικόνα προφίλ του/της DeShelly
Εικόνα προφίλ του/της Varendalious911
Εικόνα προφίλ του/της gtgeorge13
Εικόνα προφίλ του/της manosch
Εικόνα προφίλ του/της AlexandraKokiri

Προσεχείς Εκδηλώσεις

 1. Ultimate Smash City League S1:P8 Athens

  Μάιος 25 @ 11:30 - 21:00

Nintendo Next Ημερολόγιο

Μάιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031